Ελλάδα

Μανιταρόπιτα με πράσα και γιαούρτι

Υλικά συνταγής

  • φύλλο κρούστας για πίτες: 500 γρ.
  • βούτυρο φρέσκο: 80 γρ., και επιπλέον 100 για το άλειμμα των φύλλων
  • μανιτάρια: 300 γρ. , κομμένα σε φετάκια
  • πράσα: 2, τα λευκά και τα τρυφερά πράσινα μέρη
  • αυγά: 6
  • στραγγιστό γιαούρτι: 200 γρ.
  • γραβιέρα: 250 γρ., τριμμένη
  • μυζήθρα μαλακή: 200 γρ., κομματιασμένη με πιρούνι
  • φέτα: 200 γρ., τριμμένη
  • αλάτι: λίγο
  • πιπέρι: μαύρο φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση συνταγής

  1. Πλένετε, καθαρίζετε και ψιλοκόβετε τα πράσα. Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε τα 80 γρ. βούτρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε τα πράσα και τα μανιτάρια ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσουν 6’-7’ περίπου.
  2. Τα αποσύρετε από τη φωτιά και τα αφήνετε να κρυώσουν. Χτυπάτε τα 5 αυγά και τα αναμειγνύετε με το γιαούρτι. Προσθέτετε το μείγμα στα μείγμα πράσων μανιταριών μαζί με τα τριμμένα τυριά και ανακατεύετε καλά.
  3. Πασπαλίζετε με αλάτι και πιπέρι. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ο C. Βουτυρώνετε ελαφρά ένα μεγάλο ορθογώνιο ταψί. Τοποθετείτε πρώτα δύο φύλλα στον πάτο του ταψιού αφήνοντας τις άκρες τους να προεξέχουν. Τα αλείφετε με βούτυρο.
  4. Απλώνετε λίγη γέμιση ομοιόμορφα επάνω στο δεύτερο φύλλο. Στρώνετε κατόπιν το τρίτο φύλλο, αφήνοντας και πάλι τις άκρες να προεξέχουν.
  5. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Στο τέλος γυρίζετε προς τα μέσα τα φύλλα που περισσεύουν φτιάχνοντας έναν κόθρο. Αλείφετε την πίτα με βούτυρο  και το έκτο αυγό χτυπημένο με λίγο νερό ή γάλα. Την ψήνετε 1 ώρα μέχρι να ροδίσει.

icookgreek.com

Back to top button