Δυτική ΜακεδονίαΕκδηλώσειςΚαστοριά

Εκδηλώσεις αύριο στην Καστοριά για την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας (βίντεο)

Η 21η  Μαρτίου θεσπίστηκε από τον Οργανισμό Γεωργίας και Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών το έτος 1971 ως Παγκόσμια Ημέρα Δασών για να καταδείξει τη σημασία των δασών και την ανάγκη προστασίας τους. Μια ημέρα του έτους που συμπίπτει με την εαρινή ισημερία και την πρώτη ημέρα της άνοιξης.

Όταν πίνουμε ένα ποτήρι νερό, γράφουμε σε ένα τετράδιο, παίρνουμε φάρμακα για τον πυρετό ή χτίζουμε ένα σπίτι, συνήθως δεν το συνδέουμε με τα δάση. Κι όμως, αυτές και πολλές άλλες πτυχές της ζωής μας συνδέονται με τα δάση με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Η αειφόρος διαχείριση των δασών και η χρήση των πόρων τους είναι το κλειδί για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την ευημερία των σημερινών και των μελλοντικών γενεών. Τα δάση διαδραματίζουν επίσης κρίσιμο ρόλο στην ανακούφιση της φτώχειας και στην επίτευξη των περισσότερων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ). Ωστόσο, παρά τα ανεκτίμητα οικολογικά, οικονομικά, κοινωνικά και υγειονομικά οφέλη, τα δάση κινδυνεύουν από πυρκαγιές, παράσιτα, ξηρασίες και αποψίλωση.

Το θέμα για το 2023 είναι «Υγιή Δάση για Υγιείς Ανθρώπους »

Η Επιθεώρηση Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Δασών, διοργανώνει την Τρίτη 21η Μαρτίου 2023 σε όλες τις Διευθύνσεις Δασών της περιοχής αρμοδιότητας της διάφορες εκδηλώσεις όπως δενδροφυτεύσεις, ενημερωτικές ομιλίες και μαθητικές συζητήσεις σε σχολεία της Α’βθμιας και Β΄θμιας εκπαίδευσης, με σκοπό να αναδείξει το ρόλο και την αξία του δάσους στην ευημερία και υγεία του ανθρώπου καθώς και να αφυπνίσει όλους  στην ανάγκη προστασίας των δασών και γενικότερα του φυσικού περιβάλλοντος..

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ:

Διεύθυνση Δασών Καστοριάς

Ι. Στις 9:00 π.μ. στην θέση «Μαύρο Βουνό» της Τ.Κ. Μανιάκων θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων Περιβάλλοντος Μανιάκων και παρουσία των Δημοτικών Σχολείων Μανιάκων  αρχικά ενημερωτική ομιλία και μετέπειτα δενδροφύτευση από τους  μαθητές υπό την επίβλεψή μας. Στην ανωτέρω δράση θα συνδράμει υγειονομικά και το Τμήμα Σαμαρειτών του  Ερυθρού Σταυρού Καστοριάς.

ΙΙ. Στις 11:00 π.μ. στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστοριάς θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική ομιλία παρουσία των Δημοτικών Σχολείων Καστοριάς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα  περιβαλλοντικής εκπαίδευσης «Φυτεύω και υιοθετώ ένα δέντρο, δίνω ανάσα στη Γη» και μετά το πέρας της θα γίνει δενδροφύτευση στον αύλειο χώρο του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστοριάς.

Διεύθυνση Δασών Κοζάνης

Ι. Σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Κοζάνης θα πραγματοποιηθούν ομιλίες σε όλα τα Γυμνάσια της πόλης της Κοζάνης καθώς και στο 2ο Επαγγελματικό Λύκειο Κοζάνης με θέμα ‘’ Υγιή Δάση για Υγιείς Ανθρώπους’’.

ΙΙ. Περισσότερα από 100 δενδρύλλια κωνοφόρων, φυλλοβόλων και θάμνων, θα διατεθούν στις παραπάνω  Σχολικές Μονάδες καθώς και στο 1ο Γυμνάσιο Πτολεμαΐδας για δενδροφύτευση σε χρόνο και χώρο που θα αποφασιστούν από κοινού.

Διεύθυνση Δασών Γρεβενών

  1. Στο 1ο Γυμνάσιο Γρεβενών θα πραγματοποιηθεί διανομή δενδρυλλίων για δενδροφύτευση στον προαύλιο χώρο του Σχολείου υπό την επίβλεψη του προσωπικού της Δ/νση Δασών Γρεβενών.
  2. Διανομή υλικού και ενημερωτική ομιλία για τη σημασία των δασών.

Διεύθυνση Δασών Φλώρινας

Σε συνεργασία με το Δήμο Φλώρινας και την Τ.Κ Μελίτης θα πραγματοποιηθούν ενημερωτικές ομιλίες στα σχολεία της Τ.Κ Μελίτης για το ρόλο των δασών και στη συνέχεια θα γίνει δενδροφύτευση.

Δασαρχείο Ιωαννίνων

  1. Στο 19ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων (Πεντέλη) θα πραγματοποιηθεί διανομή δενδρυλλίων για δενδροφύτευση στον αύλειο χώρο του Σχολείου. Επίσης θα πραγματοποιηθεί διανομή υλικού και  ενημερωτική ομιλία για τη σημασία των δασών.
  2. Στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων (Μαρούτσιο) θα πραγματοποιηθεί διανομή δενδρυλλίων για δενδροφύτευση στον αύλειο χώρο του Σχολείου. Επίσης θα πραγματοποιηθεί διανομή υλικού και ενημερωτική ομιλία για τη σημασία των δασών.
  • Στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων (Παυλίδειος Σχολή) θα πραγματοποιηθεί διανομή δενδρυλλίων για δενδροφύτευση στον αύλειο χώρο του Σχολείου. Επίσης θα πραγματοποιηθεί διανομή υλικού και ενημερωτική ομιλία για τη σημασία των δασών
  1. Στο Δημοτικό Σχολείο  Κατσικά Δήμου Ιωαννιτών θα πραγματοποιηθεί διανομή δενδρυλλίων για δενδροφύτευση στον αύλειο χώρο του Σχολείου. Επίσης θα πραγματοποιηθεί διανομή υλικού και  ενημερωτική ομιλία για τη σημασία των δασών.
  2. Στο Δημοτικό Σχολείο Κληματιάς του Δήμου Ζίτσας  θα πραγματοποιηθεί διανομή δενδρυλλίων για δενδροφύτευση στον αύλειο χώρο του Σχολείου. Επίσης θα πραγματοποιηθεί διανομή υλικού και  ενημερωτική ομιλία για τη σημασία των δασών.
  3. Στο Δημοτικό Σχολείο Ελεούσας και στο Γυμνάσιο Ελεούσας του Δήμου Ζίτσας  θα πραγματοποιηθεί διανομή δενδρυλλίων για δενδροφύτευση στον αύλειο χώρο του Σχολείου. Επίσης θα πραγματοποιηθεί διανομή υλικού και  ενημερωτική ομιλία για τη σημασία των δασών.

Διεύθυνση Δασών Πρέβεζας

  1. Στο 8ο Δημοτικό Σχολείο και στο 4ο Νηπιαγωγείο Δήμου Πρέβεζας θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική ομιλία για τη σημασία των δασών από το προσωπικό της Δ/νσης Δασών Πρέβεζας.

Διεύθυνση Δασών Άρτας

  1. Θα πραγματοποιηθούν ενημερωτικές ομιλίες για τη σημασία των δασών από το προσωπικό της Δ/νσης Δασών Άρτας σε Δημοτικά Σχολεία και Γυμνάσια του Δήμου Αρτέων.

Η Προϊσταμένη

Επιθεώρησης Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής

Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονία

ΜΑΡΙΑ ΤΣΙΑΤΟΥΡΑ

ΔΑΣΟΛΟΓΟΣ

Back to top button