Δυτική ΜακεδονίαΚαστοριά

Επιστολή διαμαρτυρίας φορέων Δυτικής Μακεδονίας προς τον ΑΝ.ΥΠ. Ανάπτυξης Νίκο Παπαθανάση

Προς : Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκο Παπαθανάση 

Κοιν : Όπως πίνακας αποδεκτών
Θέμα: Επιδότηση Επιχειρήσεων Δυτικής Μακεδονίας για το Κόστος Θέρμανσης
Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ
Θα θέλαμε με την παρούσα να σας ενημερώσουμε ότι ήδη έχουν παρέλθει τρεισήμισι μήνες από την πρώτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο σας με φορείς της Δυτικής Μακεδονίας, με θέμα την επιδότηση των επιχειρήσεων για το κόστος θέρμανσης και ως σήμερα δεν υπάρχει αποτέλεσμα. Για το ζήτημα έχει δοθεί μεγάλη δημοσιότητα στην Δυτική Μακεδονία, με τις επιχειρήσεις εναγωνίως να αναμένουν την βοήθεια του Κράτους. Κύριε Υπουργέ, γνωρίζοντας ότι υποστηρίζεται το αίτημά μας και λόγω του γεγονότος ότι έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα παρακαλούμε για άλλη μία φορά τις δικές σας ενέργειες για την άμεση υλοποίηση της δράσης.
Με εκτίμηση, Υπογράφοντες Φορείς,
Επιμελητήριο Καστοριάς
Επιμελητήριο Γρεβενών
Επιμελητήριο Κοζάνης
Επιμελητήριο Φλώρινας
Εμπορικός Σύλλογος Καστοριάς 
Ένωση Ξενοδόχων Καστοριάς 
Ένωση Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων Νομού Καστοριάς
Σύλλογος Ιδιοκτήτων Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Καστοριάς
Σύντομο ιστορικό
29 Νοεμβρίου 2022
Σύσκεψη με τον Αν. Υπουργό Ανάπτυξης κ. Νίκο Παπαθανάση. Παρόντες βουλευτές, Επιμελητήρια και παραγωγικοί φορείς της Δυτικής Μακεδονίας Μοναδικό θέμα της σύσκεψης η επιδότηση των επιχειρήσεων τ λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης, που τον φετινό χειμώνα επιδεινώνεται από το αυξημένο ενεργειακό κόστος. Μετά από μια πλήρη και εμπεριστατωμένη εισήγηση από όλους τους παρευρισκόμενους, ο Υπουργός έδειξε πλήρη κατανόηση για την κρισιμότητα της κατάστασης. Άμεσα αποφάσισε τον συντονισμό κυβερνητικών στελεχών με σκοπό την έκδοση προγράμματος χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις.
6/12/ 2022
Σύσκεψη με τηλεδιάσκεψη την με την συμμετοχή των Υπουργών κ.κ Σταϊκούρα, Σκυλακάκη, Σκρέκα και Σκέρτσου. Οι Βουλευτές της Ν.Δ κ. Ζ. Τζηκαλάγιας και Γ. Αντωνιάδης μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Γρεβενών κ. Αθ. Φωλίνα ανέλυσαν, επεξήγησαν μετά 1,5 ώρα διαλογική συζήτηση τους τρεις Υπουργούς μαζί με τα παρευρισκόμενα ανώτερα κυβερνητικά στελέχη, πως η  επιχειρηματικότητα στην Δυτική Μακεδονία δοκιμάζεται σκληρά. Το αυξημένο κόστος για την θέρμανση και την ηλεκτροδότηση οδηγούν σε λουκέτα και απόγνωση.
10/1/2023
Συνάντηση με τον Αν. Υπουργό Οικονομικών κ. Θ. Σκυλακάκη. Συμμετείχαν οι Βουλευτές Καστοριάςκ .Ζ. Τζηκαλάγιας, Φλώρινας κ. Ι. Αντωνιάδης και Κοζάνης κ.Γ. Αμανατίδης. Αντικείμενο της συζήτησης αποτέλεσε η εξειδίκευση των μέτρων και του τρόπου έκτακτης ενίσχυσης των πολύμικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν οικονομικά λόγω της πραγματοποιούμενης απολιγνιτοποίησης στην Δυτική Μακεδονία. Οι αποφάσεις, οι τελικές ανακοινώσεις και η εκταμίευση της βοήθειας θα γίνει με συντονισμό των αρμόδιων Υπουργών Περιβάλλοντος κ. Κ.Σκρέκα και Ανάπτυξης κ. Ν. Παπαθανάση.
22 – 23 /02/2023
Συνεχείς συσκέψεις Βουλευτών Δυτικής Μακεδονίας της Νέας Δημοκρατίας, την Τετάρτη22/02/2023 με τον κ. Σκυλακάκη Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών και την Πέμπτη 23/02/2023με τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Βεσυρόπουλο για το θέμα της ενίσχυσης των μαγαζιών και μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων της Δυτικής Μακεδονίας. Οι συσκέψεις είχαν ως στόχο την εξεύρεση του τρόπου καταβολής του ποσού των δεκατεσσάρων εκατομμυρίων. Αποφασίστηκε να αναλάβει ο κ. Βεσυρόπουλος όλη τη διαδικασία και τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η κατανομή .ΟΙ Βουλευτές ενημέρωσαν τον κ. Βεσυρόπουλο ότι προ δεκαημέρου περίπου ότι ο κ. Σκρέκας υπέγραψε το ποσό των δεκατεσσάρων εκατομμυρίων για την ενίσχυση των μεσαίων επιχειρήσεων της Δυτικής Μακεδονίας. Ο κ. Βεσυρόπουλος δήλωσε ότι αφού έχει επεξεργαστεί όλες τις παραμέτρους θα κληθούν οι δικαιούχοι να καταθέσουν την αίτηση για την ενίσχυσή τους. Αναλόγως με τον αριθμό των αιτήσεων θα κυμανθεί και το εύρος της ενίσχυσης της κάθε επιχείρησης.
Πίνακας αποδεκτών κοινοποίησης
1.Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Κωνσταντίνο Σκρέκα
2.Υπουργό Οικονομικών, κ. Σταϊκούρα Χρήστο
3.Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Σκυλακάκη Θόδωρο
4.Υφυπουργό Αρμόδιο για Θέματα Μεταφορών κ. Παπαδόπουλος Μιχάλης
5.Υφυπουργό Οικονομικών, Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας κ. ΑπόστολοΒεσυρόπουλο
6.Βουλευτή ΝΔ Νομού Καστοριάς, κ. Τζηκαλάγια Ζήση
7.Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Νομού Καστοριάς, κα Τεληγιωρίδου Ολυμπία
8.Βουλευτή ΝΔ Νομού Κοζάνης κ. Κωνσταντινίδη Ευστάθιο
9.Βουλευτή ΝΔ Νομού Κοζάνης κα. Βρυζίδου Παρασκευή
10.Βουλευτή ΝΔ Νομού Κοζάνης κ. Αμανατίδη Γεώργιο
11.Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Νομού Κοζάνης κα. Βέττα Καλλιόπη
12.Βουλευτή ΝΔ Νομού Φλώρινας κ. Αντωνιάδη Ιωάννη
13.Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Νομού Φλώρινας κα. Πέρκα Θεοπίστη
14.Διευθύντρια Γραφείου Πρωθυπουργού Θεσσαλονίκης κα. Αντώνιου Μαρία
15.Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, κ. Κασαπίδη Γεώργιο

Back to top button