Ο παστός μπακαλιάρος θέλει 48 ώρες μέσα στο νερό, σε ψυγείο, και το νερό να αλλάζει κάθε 4 ώρες, το κουρκούτι γίνεται με μπύρα και λίγο αλεύρι.
Υπάρχει και ο φρέσκος, ο αιγαιοπελαγίτικος μπακαλιάρος που δεν θέλει ξαρμύρισμα, τηγανίζεται μόνο με λίγο αλευράκι, είπε στην ΕΡΤ ο ιχθυοπώλης Στρατής Μπουρνούς.
Το φρέσκο ψάρι ξεχωρίζει από τα κόκκινα βράγχια, τα λαμπερά μάτια, το σφιχτό σώμα. Τα χταπόδια πρέπει να είναι ζωηρά και μπουκλέ.
Οι φρέσκοι μεγάλοι μπακαλιάροι κοστίζουν 25 ευρώ το κιλό, οι μικρότεροι 20 με 22 ευρώ το κιλό. Η τιμή του παστού μπακαλιάρου κυμαίνεται από 19 έως 22 ευρώ το κιλό.
Ο μπακαλιάρος είναι ένα είδος προς εξαφάνιση, για αυτό οι μπακαλιάροι που πωλούνται αυτή την εποχή δεν πρέπει να είναι κάτω από 20 εκατοστά, μήκος, είπε.