Ελλάδα

Έρευνα για ακρίβεια: «Κομμένα» για τους περισσότερους κρέας, θέρμανση, καθημερινό μαγείρεμα – Ούτε λόγος για διακοπές

Απολύτως ενδεικτική αναφορικά με την κατάσταση που βιώνουν εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά με φόντο την έκρηξη της ακρίβεια, είναι πρόσφατη έρευνα της ΓΣΕΕ.

Μάλιστα, στην έρευνα καταγράφεται και η αρνητική άποψη των πολιτών για την πολιτική της κυβέρνησης στο ζήτημα,  με 8 στους 10 να λένε ότι δεν αγοράζουν από το «καλάθι του νοικοκυριού», ενώ οι 7 στους 10 θεωρούν ότι δεν συμβάλει στη μείωση των ειδών πρώτης ανάγκης που χρειάζεται το νοικοκυριό τους.

Επιπλέον, η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτώμενων (91,5%) δηλώνει πως επιθυμεί να αγοράζει προϊόντα απευθείας από τους παραγωγούς χωρίς τη μεσολάβηση μεσαζόντων.

Παράλληλα, οι πολίτες θέτουν ως πρωταρχική ανάγκη την κάλυψη του κόστους τροφίμων (73,2%), με την κάλυψη του κόστους ιατρικής περίθαλψης (59,8%), της θέρμανσης (54,3%) και του ενοικίου (53,9%) να ακολουθούν. Ελέω κόστους, οι καταναλωτές χαρακτήρισαν «καθόλου / μέτρια σημαντικές» παραμέτρους όπως η ψυχαγωγία (77,4%), η ένδυση (76,1%) και η η προσωπική φροντίδα (70,2%).

Επιπλέον σημαντικά στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας της ΓΣΕΕ είναι τα εξής:

  • Σε ότι αφορά τη θέρμανση, το 86,8% των καταναλωτών μείωσε το ποσοστό θέρμανσης της κατοικίας τους, ενώ πάνω από το 80% επιλέγει να φορά περισσότερα ρούχα, από το να ανάψει τα καλοριφέρ για να αποφύγει το κόστος. Παράλληλα, το 91,3% χαμηλώνει ή κλείνει τη θέρμανση τις νυχτερινές ώρες.
  • Όσον αφορά τη διατροφή, 7 στους 10 πολίτες σημειώνουν ότι επιλέγουν την αγορά τροφίμων βάσει προσφορών και τιμών. Το 41,3% δηλώνει ότι μπορεί να καταναλώνει κρέας μόλις μία φορά την εβδομάδα. Το 52,3% καταναλώνει ψάρι στο ίδιο χρονικό διάστημα και το 55,9% πουλερικά.
  • Σε ότι έχει να κάνει με τη χρήση νερού, το 73,5% των πολιτών προτιμά το γρήγορο ντους, ενώ το 40% μείωσε τις φορές που κάνει μπάνιο.
  • Αναφορικά με το μαγείρεμα, το 74,4% δηλώνει ότι αποφεύγει τη χρήση του φούρνου, ενώ το 75% έχει αποφεύγει το καθημερινό μαγείρεμα.
  • Όσον αφορά τα έξοδα για αναψυχή, περίπου το 60% των καταναλωτών αδυνατεί να απολαύσει έστω και μία εβδομάδα διακοπών. Το 56,2% απέχει από δραστηριότητες αναψυχής τουλάχιστον εδώ και μία τριετία, ενώ 3 στους 10 έχουν να πάνε διακοπές πολλά χρόνια. Το 27,8% μπόρεσε να κάνει διακοπές για μία εβδομάδα σε διάστημα μικρότερο των τριών ετών.
  • Αναφορικά με την καθαριότητα, το 73,7% έχει μειώσει τις φορές που σιδερώνει τα ρούχα, ενώ το 79,4% επιλέγει το πλύσιμο πιάτων στο χέρι για την αποφυγή χρήσης πλυντηρίου. Παράλληλα, το 94,6% των καταναλωτών προτιμά την απλώστρα από το στεγνωτήριο.
  • Σε ό,τι έχει να κάνει με εργασίες συντήρησης, σχεδόν 6 στους 10 πολίτες (59,9%) δηλώνει ότι η τελευταία φορά που προχώρησε σε εργασίες συντήρησης της κατοικίας ήταν τα τελευταία τρία ή πέντε χρόνια. Μόλις το 4,8% προχωρά σε τακτικές εργασίες συντήρησης.

 

Back to top button