Κόσμος

Κίνα προς ΗΠΑ: Σταματήστε τις προκλητικές ενέργειες – Θα υποστείτε σοβαρές συνέπειες

Το υπουργείο Άμυνας της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, πως έθεσε υπό επιτήρηση και κατόπιν ανάγκασε να φύγει το πυραυλοφόρο αντιτορπιλικό USS Milnius, καταγγέλλοντας πως παρείσφρησε στα κινεζικά χωρικά ύδατα κοντά στα νησιά Παρασέλ.

«Απαιτούμε σθεναρά οι ΗΠΑ να σταματήσουν αμέσως αυτές τις προκλητικές ενέργειες, σε διαφορετική περίπτωση θα υποστούν τις σοβαρές συνέπειες απρόβλεπτων συμβάντων», τόνισε εκπρόσωπος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Κίνας σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Τι υποστηρίζουν οι ΗΠΑ

Το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό από την πλευρά του επανέλαβε πως το σκάφος ασκούσε το δικαίωμά του στην «ελευθερία της ναυσιπλοΐας».

«Οι παράνομες και σαρωτικές (κινεζικές) διεκδικήσεις στη Νότια Σινική Θάλασσα εγείρουν σοβαρή απειλή για την ελευθερία των θαλασσών, συμπεριλαμβανομένων των ελευθεριών της ναυσιπλοΐας και της υπέρπτησης, για το ελεύθερο και ανεμπόδιστο εμπόριο, και για την ελευθερία των οικονομικών ευκαιριών για τις χώρες που βρέχονται από τη Νότια Σινική Θάλασσα», ανέφερε ο 7ος στόλος σε γραπτή ανακοίνωσή του που έλαβε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Αμερικανικές δυνάμεις επιχειρούν καθημερινά στη Νότια Σινική Θάλασσα, πρόσθεσε το ΠΝ των ΗΠΑ.

Είναι η δεύτερη συνεχόμενη ημέρα αναμέτρησης και αντεγκλήσεων ανάμεσα στις δυο μεγάλες δυνάμεις, η ένταση στη σχέση των οποίων δεν σταματά να ανεβαίνει.

Η Κίνα προβάλλει διεκδικήσεις στο μεγαλύτερο μέρος της Νότιας Σινικής Θάλασσας, ακόμα και μέσα στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ) άλλων κρατών, συμπεριλαμβανομένων ιδίως των Φιλιππίνων. Από τη Νότια Σινική Θάλασσα διέρχονται με πλοία κάθε χρόνο εμπορεύματα αξίας τρισεκατομμυρίων.

ΑΠΕ

Back to top button