Άργος ΟρεστικόΚαστοριά

Λαγκιώτικη συνταγή για τον Ευαγγελισμό – Μπακαλιάρος με ρύζι

Σήμερα θα σας παρουσιάσω το παραδοσιακό φαγητό των Λαγκιωτών για την ημέρα της 25ης Μαρτίου. Φυσικά ήταν και είναι ακόμα, ο παστός μπακαλιάρος  Αλλά όχι τηγανητός σε κουρκούτι όπως τον γνωρίζουμε εμείς οι νεότεροι. Αλλιώς. Ψητός στο φούρνο, στη μασίνα, με ρύζι. Με ξένισε, η αλήθεια είναι, όταν το πρωτοάκουσα και το πρωτοαντίκρισα, αλλά για κάποιο λόγο μου άρεσε κιόλας. Η γεύση του μπακαλιάρου με το ρύζι τελικά ταιριάζουν και είναι άκρως χορταστικό το φαγητό.
Και επειδή είναι η αυστηρή νηστεία της Σαρακοστής, και δεν επιτρέπεται από την θρησκεία μας τίποτα αρτημένο, οι μοναδικές παραχωρήσεις που κάνει είναι για τις άγιες ημέρες του Ευαγγελισμού και της Κυριακής των Βαΐων. Επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριού. Έτσι, δημιουργήθηκε αυτή η συνταγή να καλύψει τις ανάγκες των Λαγκιωτών εκείνες τις ημέρες. Και φυσικά το ψάρι θα ήταν παστός μπακαλιάρος. Τι άλλο θα μπορούσε να ήταν; Αλλά δεν είχε σημασία. Το αποτέλεσμα αποζημίωνε και με το παραπάνω. Δοκιμάστε την και θα με θυμηθείτε!

ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΜΕ ΡΥΖΙ
Υλικά:
4 κομμάτια παστό μπακαλιάρο
2 κούπες ρύζι γλασέ
4 ½- 5 κούπες νερό
λίγο λάδι
Οδηγίες:
Ξαρμυρίζουμε σχολαστικά τον μπακαλιάρο για  48 ώρες, αλλάζοντας το νερό του τακτικά.  Όταν έρθει η ώρα για το μαγείρεμα, ανάβουμε τον φούρνο στους 200ο . Μόλις προθερμανθεί,  βάζουμε όλα τα υλικά σε ταψάκι, ανακατεύουμε καλά και ψήνουμε ώσπου το ρύζι να απορροφήσει όλο το νερό.
Όπως βλέπετε η συνταγή είναι πανεύκολη. Καλή σας επιτυχία, και καλή όρεξη.
Ας τιμήσουμε την 25η Μαρτίου στο τραπέζι μας όπως της αξίζει.
Μαρία Παπαϊωάννου
hlaggamou

 

 

 

 

Back to top button