Καστοριά

Μεσοποταμία: Η ομιλία του Βασίλη Κωνσταντίνου για το 1821

Όταν διορίστηκα καθηγητής τις επετειακές ομιλίες τις έκαναν κατά βάσει οι φιλόλογοι. Σιγά σιγά πήγαμε και σε άλλες ειδικότητες. Ως μαθηματικός στην αρχή μου φαινόταν δύσκολο το όλο εγχείρημα. Όταν το δοκίμασα είδα ότι αν το θέλεις και το αγαπάς βρίσκεις λύσεις.
Παρακάτω η ομιλία μου χθες εκπροσωπώντας την εκπαίδευση στην πλατεία της Μεσοποταμίας
Έτσι για την ιστορία και για να θυμάμαι.
Φέτος τελειώνει η θητεία μου ως Διευθυντής και το μικρό χρονικό υπόλοιπο θα το περάσω σαν απλός εκπαιδευτικός.
Βασίλειος Κωνσταντίνου
Ακολουθεί η ομιλία:

Κύριοι εκπρόσωποι Περιφέρειας,
Δήμου, Αστυνομίας,
Κυρίες και κύριοι
Αγαπητά μας παιδιά
Μαζευτήκαμε εδώ σήμερα για να γιορτάσουμε την σοβαρότερη και σπουδαιότερη επέτειο το ελληνισμού.
Τιμούμε την επέτειο της απελευθέρωσης του 1821.
Δυστυχώς λόγω συνήθειας δεν αποδίδουμε μερικές φορές την τιμή που αρμόζει στην γιορτή αυτή.
Γιατί πραγματικά σήμερα είναι μία μέρα χαράς, μία μέρα που πρέπει να φαίνεται παντού και πάντα από όλους η απόδοση τιμών με κάθε τρόπο στους ήρωες μας, στους προγόνους μας για τις θυσίες και τον άνισο αγώνα που έκαναν μετά από 400 ολόκληρα χρόνια τουρκικής σκλαβιάς.
Σε αυτήν την περίοδο αν και έγιναν αρκετές επαναστάσεις καμία δεν πέτυχε . Η επανάσταση του 1821 όμως είχε κάποια στοιχεία που δεν τα είχαν προηγούμενες.
Ήταν πιο καθολική και πιο οργανωμένη.
Οι κυριότεροι λόγοι της επιτυχίας της:
Η Φιλική Εταιρεία η οποία κατόρθωσε οργανωθεί με μία άρτια και πετυχημένη μυστικότητα ,να κάνει την ιδέα της απελευθέρωσης κτήμα πολλών. Ο Ρήγας Φεραίος με τον Θούριο με το :
«ως πότε παλληκάρια θα ζούμε στα στενά , μονάχοι σαν λιοντάρια στες ράχες στα βουνά , κάλλιο είναι μιας ώρας ελεύθερη ζωή παρά σαράντα χρόνους, σκλαβιά και φυλακή》 ξεσήκωσε τον λαό.
Ο αγώνας επίσης είχε μια ιδεολογική βάση. Στηριζόταν στον διαφωτισμό και στην επιθυμία των λαών για ελευθερία.
Ένας άλλος σπουδαίος παράγοντας ήταν η οικονομική ανάπτυξη των Ελλήνων της διασποράς και η άνοδος του εμπορίου σε όλα τα παράλια της Μεσογείου.
Οι Έλληνες κατόρθωσαν να επισκέπτονται γειτονικά κράτη και να γνωρίζουν νέους τόπους.
Το εμπόριο είχε αναπτυχθεί σε όλα τα μέρη που ζούσαν οι Έλληνες. Από τα μέρη μας ξεκινούσαν καραβάνια για όλη την Ευρώπη.
Και κάτι ακόμη: η ναυτιλία έπαιξε σπουδαίο ρόλο. Ήταν πραγματικά ασύλληπτη η ιδέα της ανάπτυξης της.
Οι Έλληνες ήταν πρωτοπόροι της ναυτιλίας και μπορούσαν να διαθέσουν αυτά τα πλοία για τον αγώνα και έπαιξαν πάρα πολύ σπουδαίο ρόλο.
Τα σχολεία που λειτούργησαν στην Ελλάδα χρηματοδοτούμενα από εύπορους εμπόρους και όχι μόνο, έδωσαν την δυνατότητα να μορφωθούν πολλοί Έλληνες ,να ανοίξουν οι πνευματικοί τους ορίζοντες, να καλλιεργήσουν την γλώσσα , να γίνουν γνώστες των ρευμάτων της εποχής εκείνης. Η συμβολή τους ήταν καθοριστική ώστε να ξαναζωντανέψει η πίστη στην απελευθέρωση
Η γλώσσα μας γίνεται κυρίαρχη με το εμπόριο σε όλα τα μέρη που ζουν Έλληνες.
Πολλές οικογένειες προκρίτων με πολιτική επιρροή στην επαρχία βοήθησαν να διαδοθεί αυτή η πολυπόθητη αγάπη για την ελευθερία και να ακούνε το θούριο που τους ανέβαζε το ηθικό και σκέφτονταν με ποιον τρόπο θα απελευθερωθούν.
Στρατιωτικά βοήθησαν πάρα πολύ επίσης οι κλέφτες και αρματολοί οι οποίοι είχαν κάποιες στρατιωτικές γνώσεις και είχαν την δυνατότητα να πολεμήσουν και να φθείρουν τον οθωμανικό στρατό .
Η μεγαλύτερη επιτυχία της Φιλικής Εταιρείας ήταν ότι κατόρθωσε να οργανωθεί σωστά, να αγκαλιάσει τους απανταχού Έλληνες, να φέρει στο προσκήνιο την έννοια της ελευθερίας και κατά συνέπεια της απελευθέρωσης από τον κατακτητή.
Έτσι ήρθαν πάρα πολλοί φιλέλληνες οι οποίοι εμπνέονταν από τα ιδανικά του αρχαίου μας πολιτισμού και του Διαφωτισμού. Πίστευαν ότι δεν μπορεί ένας λαός απόγονοι ενός μεγάλου πολιτισμού να είναι υπό την κυριαρχία άλλων. Φανταζόμαστε εύκολα όλοι ότι, το να φύγεις εκείνη την εποχή από την Ευρώπη και να έλθεις να πολεμήσεις τους Οθωμανούς, το έκανες μόνο αν είχες πιστέψει κάτι βαθιά μέσα σου ότι άξιζε γι’ αυτό που κάνεις. Δεν ήταν μια εύκολη απόφαση. Πολλοί από αυτούς σκοτώθηκαν. Εκτός από αυτά που πρόσφεραν στα πεδία των μαχών συντασσόμενοι με τους πολεμιστές είχαν και την ικανότητα- δυνατότητα να φέρνουν φιλελεύθερες
Ιδέες του διαφωτισμού που είχαν αναπτυχθεί την εποχή εκείνη στην Δύση .
Η Επανάσταση ξεκίνησε το 1821. Κολοκοτρώνης, Καραϊσκάκης, Ανδρούτσος, Αθανάσιος Διάκος, Ανδρέας Μιαούλης, Σαχτούρης, Παπαφλέσσας, Μπουμπουλίνα, είναι γνωστά σε όλους τα ονόματα που έπαιξαν πολύ μεγάλο ρόλο και θα δυστυχώς θα αδικήσουμε κάποιους που δεν τους αναφέρουμε. Όλα αυτά τα ονόματα ήτανε πρωταγωνιστές όμως για να γίνει μία επανάσταση πρέπει να το πιστέψει ο απλός πολίτης. Αυτός βοήθησε με τα λίγα μέσα και με κίνδυνο της ζωής του, αυτός ήταν ο αφανής πρωταγωνιστής.
Έγιναν πολλές μάχες, πολλά θύματα με επιτυχίες και αποτυχίες
Ειδικά όταν ο Ιμπραήμ είχε καταλάβει την Πελοπόννησο φαινόταν ότι η επανάσταση πάει να σβήσει. Ευτυχώς αυτό δεν έγινε. Βοήθησαν οι μεγάλες δυνάμεις από την πίεση των λαών τους και της πνευματικής τους άρχουσας τάξης, πίεσαν τις κυβερνήσεις τους.
Οι επιφανείς Έλληνες του εξωτερικού, οι λόγιοι οι έμποροι προώθησαν την αποδοχή και την στήριξη της επανάστασης. Πρέπει να τονίσουμε τον ιδιαίτερο ρόλο του Καποδίστρια. Επιφανής και αναγνωρισμένος διπλωμάτης άφησε τα αξιώματα και θυσιάστηκε για την πατρίδα. Ήταν πολλά χρόνια μπροστά και το απέδειξε με το στήσιμο του πρώτου σύγχρονου κράτους. Αξίζει να αναφέρουμε ότι πρώτοι εμείς κάναμε το κράτος έθνος στα Βαλκάνια αλλά και από άλλα κράτη της Ευρώπης. Πρώτοι αποκτήσαμε ένα φιλελεύθερο και σύγχρονο σύνταγμα. Το Ελληνικό κράτος μεγάλωσε σιγά σιγά και σήμερα είναι ένα μεσαίου μεγέθους κράτος. Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμμετέχει στα κέντρα αποφάσεών της. Δεν είναι λίγα τα βήματα που κάναμε μετά την επανάσταση. Όπως δεν είναι λίγα και τα λάθη μας .
Από την έννοια του γένους και την ονομασία γραικών και θα πάμε στο κράτος Έθνος θα αντικατασταθεί η ονομασία μας με την λέξη Ελλάδα. Θα αποκατασταθεί η διαχρονική συνέχεια της φυλής μας αφού θα οργανωθούμε σαν αυτόνομο και κυρίαρχο ανεξάρτητο κράτος.
Η ελευθερία έγινε λέξη έμπνευσης ελπίδας και αγώνα όλων των λαών. Ακολούθησαν και άλλοι λαοί που ξεσηκώθηκαν για την απόκτηση του δικού τους κράτους. Τα γύρω μας βαλκανικά κράτη ανεξαρτοποιήθηκαν αργότερα.
Εμείς σήμερα έχουμε καθήκον να αποδίδουμε τον σεβασμό που αρμόζει δείχνοντας έμπρακτα την ευγνωμοσύνη μας προς την πατρίδα. Όχι μόνο με λόγια αλλά και πράξεις. Ο καθένας στον τομέα του να βελτιώνεται και να προωθεί λύσεις προς το καλύτερο για το κοινό καλό. Έτσι μόνο θα τιμήσουμε τον αγώνα και την θυσία των προγόνων μας.
Ας αναφωνήσουμε όλοι μαζί
Ζήτω η 25η Μαρτίου
Ζήτω η Ελλάδα μας

Back to top button