Ελλάδα

Διασύνδεση ταμειακών μηχανών και POS: Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση

Τώρα θα αρχίσει να γίνεται η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και την μεταβίβαση των φορολογικών στοιχείων σε πραγματικό χρόνο στην ΑΑΔΕ, είπε στην ΕΡΤ η φοροτεχνικός Αθανασία Στολάκη.

Με βάση την πρόσφατη απόφαση του επικεφαλής της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, καθορίστηκαν οι τεχνικές απαιτήσεις και οι προθεσμίες αναβάθμισης για τις περίπου 300.000 εν λειτουργία Φορολογικές Ταμειακές Μηχανές (ΦΤΜ) και ΑΔΗΜΕ (Αυτόνομες Δημοσιονομικές Μονάδες Επεξεργασίας).

  • Εκτιμάται ότι εντός του 2023 το σύστημα θα λειτουργεί σε όλο το εύρος της οικονομίας, με σκοπό να περιορίσει την φοροδιαφυγή και ταυτόχρονα να διευρύνει την φορολογική βάση.

Με το νέο σύστημα, οι ταμειακές και τα POS δεν θα λειτουργούν αυτόνομα στις συναλλαγές με χρεωστικές κάρτες. Δηλαδή, για πληρωμές με κάρτα δεν θα επιτρέπεται να εισάγεται με πληκτρολόγηση στο POS το ποσό πληρωμής. Το ποσό θα βγαίνει απευθείας από την ταμειακή μηχανή.

  • Για τις επιχειρήσεις που έχουν κύκλο εργασιών έως και 100.000 ευρώ, ως ημερομηνία ολοκλήρωσης της αναβάθμισης ορίζεται η 30η Ιουνίου του 2023, ενώ για τις επιχειρήσεις που ο κύκλος εργασιών υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ, ορίζεται η 31η Ιουλίου του 2023.

Στο πρόσφατο φορολογικό πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη Βουλή, προβλέπεται επίσης η κατάργηση του προστίμου για την εκπρόθεσμη υποβολή αρχικής ή τροποποιητικής φορολογικής δήλωσης, είπε. Προϋπόθεση είναι το ποσό του οφειλόμενου φόρου να είναι μικρότερο από 100 ευρώ.

ertnews.gr

Back to top button