ΚαστοριάΚόσμος

Οδησσός: Η Ελληνίδα κοσμοπολίτισσα που έκανε ακόμα και τον Άξενο Πόντο Εύξεινο (της Βιβής Δούκη-Πολυγιάννη)

Καμία άλλη πόλη δεν έχει συνδεθεί τόσο στενά με την δημιουργία της νεότερης Ελλάδας και σε τόσο σημαντικό βαθμό με το όνομα των Ελλήνων όσο η Οδησσός. Καμμία άλλη πόλη εκτός Ελλάδος δεν έχει αγαπηθεί τόσο από τους Έλληνες όσο η Οδησσός.
Δίπλα στο όνομά της έχει γραφτεί με χρυσά γράμματα η Ιδέα της Εθνικής Απελευθέρωσης από τον τουρκικό ζυγό, μέσω της ίδρυσης της Φιλικής Εταιρείας, από Έλληνες εμπόρους στο σπίτι της οδού Κράσνι.
“Greki pravaya ruka Boga” Ρωσική παροιμία σε μετάφραση:” Οι Έλληνες είναι το δεξί χέρι του Θεού”
Στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας μια πόλη ανθίσταται σθεναρά. Οι κάτοικοί της, σε μεγάλο ποσοστό, αρνούνται να την εγκαταλείψουν, παρόλο που καθημερινά τρελαίνονται από τους ήχους των σειρήνων, που ειδοποιούν για άμεση πρόσβαση στα καταφύγια ή από τους εκκωφαντικούς ήχους των θανατηφόρων εκρήξεων που πλήττουν καίρια σημεία της ιστορικής αυτής πόλης.
Η πόλη ιδρύθηκε με διάταγμα που υπέγραψε η Μεγάλη Αικατερίνη (1729 – 1796) αυτοκράτειρα της Ρωσίας και το 1794 άρχισε η ανοικοδόμησή της, με στόχο να γίνει σημαντικότατο λιμάνι, ανάλογο με αυτό της Αγίας Πετρούπολης στη Βόρεια Θάλασσα.
Της δίδεται το όνομα Οδησσός από την Ορδησσό ή Οδυσσό, αρχαία ελληνική αποικία του Ευξείνου Πόντου, στα ερείπια της οποίας κτίστηκε η νέα πόλη- κατά μία άλλη εκδοχή η αρχαία πόλη αυτή βρίσκεται κοντά στη σημερινή Βάρνα της Βουλγαρίας-.
Οι Έλληνες είχαν καταφύγει εκεί μετά την…
Συνέχεια στο neakastoria.com
 

Back to top button