Ελλάδα

Ανακαλύπτοντας τους γαστρονομικούς και οινικούς θησαυρούς της Πιερίας (εικονες)

Ταξίδι γνωριμίας με τους γαστρονομικούς και οινικούς θησαυρούς της Πιερίας διοργανώθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα σε συνεργασία με την εταιρεία τουριστικού μάρκετινγκ Wise Ram, με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων δημοσιογράφων αλλά και ατόμων από τον χώρο του οινικού τουρισμού.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΑΓΚΑ

Στο επίκεντρο του διήμερου ταξιδιού της αποστολής για την τουριστική ανάδειξη της Πιερίας βρέθηκαν οινοποιεία (οικογενειακά με ενεργό ρόλο στην τουριστική δραστηριότητα της περιοχής και προσφορά αυθεντικών εμπειριών), βιολογικοί αμπελώνες, ποικιλίες κρασιών και οι παραδοσιακές τοπικές γεύσεις από πρώτες ύλες των ντόπιων παραγωγών. Δόθηκε επίσης η ευκαιρία για περιήγηση και στα βασικά σημεία ενδιαφέροντος της περιοχής, τα οποία προβάλλονται τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, συνδυάζοντας ιδανικά το βουνό με τη θάλασσα.

Δεκαεφτά επιχειρήσεις παράγουν συνολικά κρασί στην Πιερία, ενώ όσα οινοποιεία είναι επισκέψιμα εμπλουτίζουν το τουριστικό προϊόν της περιοχής.

Πρώτη επίσκεψη στο οινοποιείο Χρυσοστόμου

Η πρώτη στάση στο ταξίδι μας έγινε στο οινοποιείο Χρυσοστόμου στο χωριό Πύδνα (Κίτρος), το οποίο ιδρύθηκε από τα δύο αδέρφια, Νίκο και Ηλία κάνοντας επάγγελμα την ερασιτεχνική ασχολία του πατέρα τους. Η ξενάγηση στον χώρο του οινοποιείου έγινε από τον Νίκο εξηγώντας παράλληλα όλη την διαδικασία παραγωγής του κρασιού. Το Κτήμα Χρυσοστόμου  διαθέτει σήμερα 125 στρέμματα με ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες. Οι εκλεκτές ποικιλίες, από τις οποίες είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε κάποιες, καλλιεργούνται σε αμμοαργιλώδη επικλινή εδάφη και σε υψώματα για να ευεργετούνται της θαλασσινής αύρας. Μεταξύ άλλων είναι Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Λημνιώνας, Ξινόμαυρο από ερυθρές και Sauvignon Blanc, Chardonnay, Μαλαγουζιά και Ασύρτικο από λευκές.

Σημειώνεται ότι το Κτήμα Χρυσοστόμου δεν είναι επισκέψιμο αλλά,  όπως είχε γράψει το ThessToday.gr, η οικογένεια έχοντας πλέον κατακτήσει αρκετές διακρίσεις και βραβεία για την ποιότητα των κρασιών αλλά και αυξάνοντας τις ετικέτες, αποφάσισε να κάνει το επόμενο επενδυτικό βήμα στον οινοτουρισμό δημιουργώντας ένα δεύτερο, μεγαλύτερο και σύγχρονο οινοποιείο έξω από το χωριό Πύδνα. Ειδικότερα, ο νέος χώρος έκτασης 800 τ.μ. με υπόγειο, θα διαθέτει και χώρο γευσιγνωσίας ώστε να υποδέχεται τουρίστες τόσο από την ελληνική αγορά όσο και από το εξωτερικό. Σύμφωνα με τον ίδιο και το χρονοδιάγραμμα της κατασκευής, το νέο οινοποιείο θα είναι λειτουργικό από το καλοκαίρι του 2023, ενώ στη λίστα με τα επισκέψιμα οινοποιεία θα ενταχθεί από την άνοιξη του 2024.

Επόμενη στάση στο Κτήμα Καρασίμου

Μετά το χωριό Πύδνα, κατευθυνθήκαμε προς το χωριό Γανόχωρα της Πιερίας και στο οινοποιείο Καρασίμου. Ένας οικογενειακός χώρος όπου απολαμβάνεις τις ποικιλίες των κρασιών και τα παραδοσιακά τοπικά προϊόντα με θέα το απέραντο καταπράσινο τοπίο, τους βιολογικούς αμπελώνες αλλά και το ηλιοβασίλεμα! To Κτήμα Καρασίμου είναι επισκέψιμο εδώ και επτά χρόνια και κάθε χρόνο φιλοξενεί χιλιάδες τουρίστες από το εξωτερικό, όπως τη Γερμανία αλλά και διάφορες εκδηλώσεις όπως δεξιώσεις γάμου. Η οικογενειακή επιχείρηση διαθέτει 4 ετικέτες κρασιού και ετησίως παράγει 8.000-9.000 φιάλες. Οι ποικιλίες κρασιού είναι ιταλικές και γαλλικές ενώ από του χρόνου, όπως μας εξήγησε η ιδιοκτήτρια, Άρτεμις θα καλλιεργεί και ελληνικές. Παράλληλα, τα κρασιά του οινοποιείου ταξιδεύουν για Ελβετία, Πολωνία και Αυστρία.

Το επισκέψιμο οινοποιείο Κούρτης

Συνεχίζοντας το ταξίδι μας, επισκεφθήκαμε τους βιολογικούς αμπελώνες και το οινοποιείο Κούρτης στη Ράχη Πιερίας. Στον χώρο μας ξενάγησε ο ιδιοκτήτης Απόστολος Κούρτης, ο οποίος μαζί με την οικογένεια του φέρνει εις πέρας όλες τις διαδικασίες, τη φύτευση και την καλλιέργεια των αμπελιών 70 στρεμμάτων, την οινοποίηση, την εμφιάλωση και την ωρίμανση των οίνων, τη διάθεση και την προώθηση των προϊόντων, ακόμη και την εξυπηρέτηση στον χώρο γευσιγνωσίας που έχει δημιουργηθεί για τον σκοπό αυτό. Ετησίως παράγει 8 ετικέτες κρασιού με 20.000 φιάλες ενώ καλλιεργεί ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες.

Όσον αφορά την προώθηση του κρασιού, το 20% της παραγωγής εξάγεται σε Βέλγιο, Γερμανία και Ιταλία, το 40%-50% προωθείται εντός του οινοποιείου και το υπόλοιπο στην εσωτερική αγορά. Το 80% των επισκεπτών προέρχεται από το εξωτερικό με την Γερμανία να αποτελεί την καλύτερη τουριστική αγορά. Στόχος του ιδιοκτήτη για το 2023 είναι η επέκταση των αμπελώνων του.

Τελευταίος σταθμός το Κτήμα Ξηρομερίτη

Το Κτήμα Ξηρομερίτη βρίσκεται έξω από τη Νέα Χράνη, τέσσερα χιλιόμετρα από την πόλη της Κατερίνης και δέχεται επισκέψεις από 1η Απριλίου. Οι ιδιοκτήτες είναι δύο νέα σε ηλικία αδέρφια, ο Αλέξανδρος και η Χριστίνα που συνεχίζουν ως επάγγελμα την αγαπημένη ενασχόληση του πατέρα τους. Διαθέτει 22 στρέμματα βιολογικού αμπελώνα, τον οποίο και προσπαθούν να αυξήσουν διπλασιάζοντας τα στρέμματα.

Ετησίως παράγουν περίπου 12.000 φιάλες κρασιού σε 13 διαφορετικές ετικέτες και το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής προωθείται στην Κατερίνη, όπου υπάρχει και κατάστημα λιανικής. Οι επισκέπτες που δέχεται το Κτήμα Ξηρομερίτη και μπορούν να δοκιμάσουν τα εκλεκτά κρασιά αλλά και τα τοπικά εδέσματα σε ένα καταπράσινο χώρο, προέρχονται κυρίως από Γερμανία, Ρουμανία, Σερβία, Ισραήλ και Ρουμανία. Φεύγοντας μπορούν φυσικά να αγοράσουν κρασιά σε ευρηματικές συσκευασίες που χρησιμεύουν ως σκάκι ή τάβλι.

 Πιερίας

Σημειώνεται ακόμη ότι στο πλαίσιο του ταξιδιού επισκεφθήκαμε το Λιτόχωρο του δήμου Δίου-Ολύμπου και το Olympus Wine, ένα wine bar που ξεκίνησε να λειτουργεί από τον Αύγουστο του 2022 από τρία τοπικά οινοποιία (Μυθικό Βουνό, Κτήμα Κούρτη και Οινοποιία Παπαγιαννούλη) προωθώντας τα κρασιά τους. Ακόμη, μαζί με την ομάδα της αποστολής δοκιμάσαμε νόστιμα τοπικά προϊόντα όπως πίτες, αλλαντικά, τυριά και γλυκά, περπατήσαμε στο φαράγγι του Ενιπέα ενώ στη συνέχεια, επισκεφθήκαμε την Κατερίνη, την Παραλία Κατερίνης και το χωριό Άγιος Δημήτριος.

 Πιερίας

To βέβαιο είναι ότι το τουριστικό προϊόν της Πιερίας αναδεικνύεται χρόνο με τον χρόνο προσελκύοντας όλο και περισσότερους επισκέπτες, ενώ και οι τοπικοί επιχειρηματίες μάχονται διαρκώς για την τουριστική ανάδειξη των «άγνωστων» θησαυρών της.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από το ταξίδι στην Πιερία:

 Πιερίας
Παραδοσιακά προϊόντα από Olympus Wines, Hotel Dimatis και εστιατόριο σε Κατερίνη
 Πιερίας
Κρασιά από το Κτήμα Χρυσοστόμου

Θέα από το Κτήμα Καρασίμου

Πιερίας

Πιερίας
Κτήμα Ξηρομερίτη
Πιερίας
Οινοποιείο Χρυσοστόμου

ΠιερίαςΘέα από το Κτήμα Κούρτης

thesstoday.gr

Back to top button