ΑγροτικάΚαστοριάΝεστόριοΠρόσωπατελευταίες ειδήσεις

Διποταμία – Χρήστος Δημητριάδης: «Πήγα να αναβαθμίσω το πτυχίο μου και τα έχασα όλα» (ρεπορτάζ)

«Ήμουν φοιτητής στο Τ.Ε.Ι Γεωπονίας της Άρτας και στον τέταρτο χρόνο σπουδών μού πρότειναν να αναβαθμίσω το πτυχίο μου. Τελικά, τα έχασα όλα» λέει στην «Κ» ο Χρήστος Δημητριάδης.
Της Δήμητρας Τριανταφύλλου
Ο 25χρονος έκανε το 2018 χρήση μιας διάταξης, σύμφωνα με την οποία οι αριστούχοι φοιτητές των πρώην Τ.Ε.Ι Γεωπονίας, τα οποία εκείνη τη χρονιά μετασχηματίστηκαν σε Α.Ε.Ι, με έναν ακόμα χρόνο φοίτησης θα μπορούσαν να έχουν πια στα χέρια τους πτυχίο ανώτατου ιδρύματος.

Με το «αναβαθμισμένο» πτυχίο στα χέρια του, πριν από δύο χρόνια ο Χρήστος επέστρεψε στο χωριό του, τη Διποταμία Καστοριάς, 800 μέτρα από τα σύνορα με την Αλβανία, για να ανοίξει ένα κατάστημα που θα πουλούσε λιπάσματα, φυτοφάρμακα και σπόρους.

«Σε όλες τις υπηρεσίες που απευθύνθηκα για την άδεια, έπεσα πάνω σε τοίχο»

Όταν όμως απευθύνθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να εκδώσει την απαραίτητη άδεια, έπεσε -όπως λέει χαρακτηριστικά- πάνω σε τοίχο. «Όλοι μού απαντούσαν πως το συγκεκριμένο πτυχίο, δεν “δίνει” επαγγελματικά δικαιώματα» σημειώνει ο ίδιος και εξηγεί ότι τελικά αναγκάστηκε να ανοίξει ένα κατάστημα λιανικής, το οποίο εμπορεύεται τροφές για ζώα αλλά και όσα γεωργικά προϊόντα επιτρέπονται σε κάποιον που δεν διαθέτει αναγνωρισμένο πτυχίο γεωπονίας. Λίγο νωρίτερα, ο Χρήστος είχε φτάσει μέχρι το σημείο να απευθυνθεί στη γραμματεία του πανεπιστημίου και να ζητήσει να του δώσουν… πίσω το πτυχίο του Τ.Ε.Ι. Ήταν έτοιμος να «αποποιηθεί» το πανεπιστημιακό πτυχίο, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να κερδίσει τα επαγγελματικά δικαιώματα, για τα οποία σπούδασε επί πέντε χρόνια. Όταν προσπάθησε δε, να εργαστεί στο δημόσιο, σε προκηρυχθείσες θέσεις γεωπόνων, έπεσε πάλι στον ίδιο τοίχο, για τους ίδιους λόγους.

Ο Χρήστος λέει τώρα, με παράπονο, πως ο ίδιος και η οικογένειά του έδωσαν αγώνα για να σπουδάσει: «Έκανα δύο δουλειές όταν ήμουν φοιτητής στην Άρτα και έμενα στη φοιτητική εστία. Οι δύο αδερφές μου σπούδαζαν την ίδια περίοδο. Οι κάτοικοι στο χωριό μου, τη Διποταμία, είμαστε 200 όλοι κι όλοι. Είκοσι νέα παιδιά μένουμε στην περιοχή και κοιτάνε να μάς διώξουν και εμάς. Όλοι οι νέοι φεύγουν στο εξωτερικό. Τα χωριά ερήμωσαν».,
Συνέχεια του ρεπορτάζ στο kathimerini.gr

 

 

 

 

Back to top button