Ελλάδα

Με χιλιάδες κενές θέσεις η τουριστική σεζόν σε Πιερία, Χαλκιδική, Θάσο – «Αναγκαία λύση η εισαγωγή εργαζομένων»

Ως αναγκαία λύση αλλά όχι ως ιδανική ενόψει της θερινής σεζόν χαρακτηρίζουν οι ξενοδόχοι της Πιερίας, Χαλκιδικής και Θάσου την εισαγωγή εργαζομένων από τρίτες χώρες με σκοπό την κάλυψη των χιλιάδων θέσεων εργασίας στις τουριστικές τους επιχειρήσεις.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΑΓΚΑ

Αν και τα μηνύματα για τις φετινές αφίξεις στους προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας είναι ενθαρρυντικά, ξεπερνώντας ακόμη και τα επίπεδα του 2019, τα τουριστικά καταλύματα δεν έχουν στελεχωθεί πλήρως τη στιγμή, μάλιστα, που ετοιμάζονται να υποδεχθούν τους πρώτους τουρίστες την περίοδο του Πάσχα. Η λύση, επομένως, που έχει προταθεί και δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως για εργαζόμενους από τρίτες χώρες (Πακιστάν, Μπαγκλαντές, Συρία και Αίγυπτος), παρουσιάζεται ως σανίδα σωτηρίας αλλά όχι ως η επιθυμητή, καθώς όπως ισχυρίζονται οι ξενοδόχοι, ο ελληνικός τουρισμός και η φιλοξενία είναι «οι δικοί μας άνθρωποι». Σε περίπτωση, ωστόσο, που υπάρξουν εμπόδια στην πρόσληψη ατόμων από τρίτες χώρες, οι ξενοδόχοι θα προχωρήσουν σε περιορισμό των παροχών τους αλλά και των κρατήσεων.

Οι ανάγκες για προσωπικό στην Πιερία

Η Πιερία ετοιμάζεται να ξεπεράσει τα επίπεδα του 2019 σε αριθμό επισκέψεων και διανυκτερεύσεων με τις πρώτες αφίξεις τουριστών από την εσωτερική αγορά και από τα Βαλκάνια να αναμένονται την περίοδο του Πάσχα και ήδη, τα τουριστικά καταλύματα μετρούν δεκάδες κενές θέσεις εργασίας. «Η σεζόν μας ξεκινά και δεν έχουμε προσωπικό ενώ οι ελλείψεις είναι γνωστές από την περσινή χρονιά.  Η Πιερία διαθέτει 400 ξενοδοχειακές μονάδες και 900 ενοικιαζόμενα δωμάτια με 40.000 κλίνες συνολικά και αναζητούμε άτομα σε όλες τις ειδικότητες. Μας προβληματίζει αυτή η έλλειψη καθώς οδεύουμε προς την έναρξη της θερινής τουριστικής σεζόν», είπε σε δηλώσεις του στο ThessToday.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας Ηρακλής Τσιτλακίδης.

Σχολιάζοντας μάλιστα το μέτρο της κυβέρνησης για τη στελέχωση με εργαζόμενους από τρίτες χώρες, τόνισε ότι είναι μια λύση ανάγκης στην παρούσα φάση. «Ο τουρισμός της Ελλάδας είναι οι άνθρωποι του και η ελληνική φιλοξενία ταυτίζεται με τους ανθρώπους της. Αν δεν ισχύσει τελικά αυτή η λύση, τότε τα ξενοδοχεία θα αναγκαστούν να μην προσφέρουν στους τουρίστες όλες τις παροχές τους. Ωστόσο, ως ξενοδόχοι το απευχόμαστε», σημείωσε.

Η Θάσος αναζητεί προσωπικό από τη Βόρεια Ελλάδα

Παρόμοια είναι η εικόνα και στο νησί της Θάσου με τους επαγγελματίες του τουρισμού να αναζητούν προσωπικό από περιοχές κυρίως της Βόρειας Ελλάδας, όπου υπάρχει ήδη σοβαρή έλλειψη. Το νησί θα υποδεχθεί τους πρώτους Βαλκάνιους τουρίστες το Πάσχα ενώ μετά τις 20 Μαΐου αναμένεται συνεχής ροή αφίξεων τόσο από Βαλκάνια όσο και από Ευρώπη. «Η φετινή σεζόν εκτιμάται ότι θα κυμανθεί σε επίπεδο αφίξεων πάνω από 90% με τα 210 περίπου ξενοδοχεία (11.000 κλίνες συνολικά) να ανοίγουν σταδιακά αλλά χωρίς το απαιτούμενο προσωπικό», ανέφερε στο ThessToday.gr ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου Πάρης Παρασχούδης.

Καμαριέρες, σερβιτόρους και μάγειρες ψάχνουν οι επιχειρηματίες του τουρισμού στη Θάσο και προσανατολίζονται σε περιοχές εκτός του νησιού για εύρεση ανθρώπινου δυναμικού. «Πολλά άτομα που εργάζονταν στον τουρισμό, έκαναν τις δικές τους τουριστικές επιχειρήσεις με αποτέλεσμα να μην υπάρχει προσωπικό. Η ζήτηση είναι μεγάλη», διευκρίνισε ο κ. Παρασχούδης.

Ως μια θετική λύση βλέπει ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου την είσοδο εργαζομένων από τρίτες χώρες με την πλειοψηφία να βρίσκεται σε αναμονή για τη δημοσίευση της σχετικής ΚΥΑ και για το πως θα συνεχίσει η διαδικασία πρόσληψης. «Βέβαια δεν είναι η ιδανική λύση διότι η φιλοξενία θέλει ανθρώπους που το κατέχουν. Δεν γνωρίζουμε αν αυτοί οι εργαζόμενοι είναι η σωστή επιλογή για τον τουρισμό της χώρας μας. Αυτό έχουμε όμως και με αυτό θα πορευτούμε τη φετινή θερινή σεζόν», δήλωσε ενώ σε περίπτωση που συναντήσουν εμπόδια, τότε οι ξενοδόχοι θα δεχτούν λιγότερους επισκέπτες και θα περιορίσουν τις παροχές τους. Όπως υπογράμμισε ο κ. Παρασχούδης, «θα αναγκαστούμε να προσαρμοστούμε ποσοτικά και ποιοτικά με αντίκτυπο στο τουριστικό προϊόν αλλά και στην οικονομία του νησιού μας».

2.000 ελλείψεις στη Χαλκιδική

Με 2.000 κενές θέσεις εργασίας θα ξεκινήσει η τουριστική σεζόν στη Χαλκιδική με τους ξενοδόχους να βλέπουν τη λύση για εργαζόμενους τρίτων χωρών ως μια ανακούφιση. Οι επαγγελματίες του τουρισμού ζητούν μάλιστα να ξεκαθαρίσει άμεσα το τοπίο για το πότε θα μπορούν να έρθουν και ποιες θα είναι οι προϋποθέσεις πρόσληψης. Σημειώνεται ότι η Χαλκιδική θα προσελκύσει φέτος νέες τουριστικές αγορές, όπως είχε γράψει το ThessToday.gr, και αφορούν την Ιρλανδία και την Βρετανία.

Η μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ

Από το σύνολο των θέσεων εργασίας που προβλέπονται βάσει οργανογράμματος, το 27% αντιστοιχεί σε θέσεις εργασίας σε  ξενοδοχεία που βρίσκονται στην περιοχή του Νοτίου Αιγαίου και ακολουθεί η Κρήτη με 20%, τα Ιόνια Νησιά με 12% και η Κεντρική Μακεδονία με 10%. Σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές, αντιστοιχεί ποσοστό μικρότερο από 10% του συνόλου. Το 24% των συνολικών ελλείψεων (14.346 κενές θέσεις εργασίας) καταγράφηκε στο Νότιο  Αιγαίο, το 18% (10.808 θέσεις) στην Κρήτη, το 10% (5.891 θέσεις) στην Κεντρική Μακεδονία και το 14% (8.378 θέσεις) στα Ιόνια Νησιά.

ThessToday.gr

Back to top button