Αλλαγή σελίδας για τα δημοτολόγια τα οποία ψηφιοποιούνται, ενώ παράλληλα εκσυγχρονίζονται οι διαδικασίες που σχετίζονται με την κατάρτιση, τήρηση και επικαιροποίησή τους. Αυτά προβλέπει μεταξύ άλλων Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) που υπέγραψε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, το οποίο αφορά σε τροποποιήσεις του Κώδικα Διαταγμάτων για τα δημοτολόγια.
Ειδικότερα, καταργούνται τα βοηθητικά βιβλία δημοτολογίου που μέχρι πρότινος ήταν υποχρεωμένος να τηρεί, σε έντυπη μορφή, ο εκάστοτε δήμος και καθιερώνεται η ψηφιοποίηση του δημοτολογίου, το οποίο εντάσσεται στο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα «Μητρώο Πολιτών» του υπουργείου Εσωτερικών.
Τι περιλαμβάνει το νέο προεδρικό διάταγμα
Με τον τρόπο αυτό ενοποιούνται όλα τα δημοτολόγια των δήμων υπό μία ενιαία ψηφιακή «ομπρέλα» και καθίσταται ταχύτερη, απλούστερη και σαφέστερη η αναζήτηση στοιχείων.
Παράλληλα, με το νέο ΠΔ καθορίζονται όλα τα στοιχεία τα οποία πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στο δημοτολόγιο και προστίθενται πλέον στους οικογενειακούς φακέλους αντίγραφα των ληξιαρχικών πράξεων συμφώνου συμβίωσης, πιστοποιητικά εγγυτέρων συγγενών και αποφάσεις κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας.
Ποια είναι η έγκυρη εγγραφή
Επιπλέον, προκειμένου να απαλειφθεί το φαινόμενο τυχόν διπλοεγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους, ως έγκυρη εγγραφή λογίζεται πλέον η τελευταία χρονικά εγγραφή. Επιπρόσθετα, δίνεται η δυνατότητα στον εκάστοτε δήμαρχο να προβαίνει σε διορθώσεις – μεταξύ άλλων και της ηλικίας των δημοτών, ανεξαρτήτως φύλου – καθώς και σε συμπληρώσεις στοιχείων και καταχωρήσεις μεταβολών αστικής κατάστασης.
Τέλος, δίνεται η δυνατότητα και στους πολίτες που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης να μεταδημοτεύουν, ενώ παρέχεται ακόμη η δυνατότητα σε πρώην συμβιούντες να επαναποκτήσουν την αρχική τους δημοτικότητα μετά τη λύση του συμφώνου συμβίωσης.
ΑΠΕ