Κόσμος

Ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος του Τραμπ – Την Τρίτη αναμένεται να παραδοθεί στη δικαιοσύνη

Πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ ασκείται ποινική δίωξη σε βάρος πρώην προέδρου

Σώμα ενόρκων στη Νέα Υόρκη αποφάσισε να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την υπόθεση της καταβολής 130.000 δολαρίων προκειμένου να εξαγοραστεί η σιωπή της πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς λίγο καιρό πριν από την εκλογική του νίκη του 2016, αποκαλύπτει η εφημερίδα New York Times.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ που ασκείται ποινική δίωξη σε βάρος πρώην προέδρου.

Οι κατηγορίες, που προέκυψαν από την έρευνα υπό τον δημοκρατικό εισαγγελέα του Μανχάταν, τον Άλβιν Μπραγκ, ενδέχεται να μεταμορφώσουν την κούρσα ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024.

Ο κ. Τραμπ είχε ήδη ξεκαθαρίσει προ ημερών πως θα συνέχιζε την εκστρατεία του για να εξασφαλίσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων ώστε να είναι ο υποψήφιος του κόμματος στις εκλογές ακόμη κι αν του ασκείτο ποινική δίωξη.

Αναμένεται να παραδοθεί στη δικαιοσύνη την Τρίτη

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να παραδοθεί οικειοθελώς στη δικαιοσύνη της Νέας Υόρκης για να του απαγγελθούν κατηγορίες την Τρίτη 4η Απριλίου, δήλωσε δικηγόρος του, σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times.

«Πολιτικό διωγμό» σε βάρος του καταγγέλλει ο Ντόναλντ Τραμπ

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ καταφέρθηκε με σφοδρότητα εναντίον της άσκησης ποινικής δίωξης σε βάρος του από τη δικαιοσύνη της Νέας Υόρκης, στην οποία βλέπει «πολιτικό διωγμό», «κυνήγι μαγισσών» και «ανάμιξη στις εκλογές» του 2024, στις οποίες ελπίζει να «ανακαταλάβει» τον Λευκό Οίκο.

«Αυτός είναι πολιτικός διωγμός και ανάμιξη στις εκλογές στο υψηλότερο επίπεδο στην ιστορία», υποστήριξε σε ανακοίνωσή του ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ, προεξοφλώντας πως η υπόθεση αυτή θα αποβεί «σε βάρος του Τζο Μπάιντεν», του διαδόχου του και πιθανού αντιπάλου του στις προσεχείς προεδρικές εκλογές.

Ρον ΝτεΣάντις: Η ποινική δίωξη σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ «αντίκεται προς τις αξίες της Αμερικής»

Η άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ «αντίκειται προς τις αξίες της Αμερικής», υποστήριξε χθες Πέμπτη ο εσωκομματικός αντίπαλός του Ρον ΝτεΣάντις, επικρίνοντας την εργαλειοποίηση (τη «μετατροπή σε όπλο», κατά την έκφραση που χρησιμοποίησε) «του κράτους του δικαίου» στη χώρα. Ο ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης της Φλόριντας, ο οποίος φλερτάρει ανοιχτά με το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2024, τόνισε ακόμη μέσω Twitter πως δεν θα ενέκρινε «αίτημα έκδοσης» του πρώην προέδρου, που κατοικεί στην πολιτεία του.

Κέβιν Μακάρθι: Η άσκηση ποινικής δίωξης στον Ντόναλντ Τραμπ «ζημιώνει ανεπανόρθωτα» τις ΗΠΑ

Η απόφαση να ασκηθεί ποινική δίωξη στον αμερικανό πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ «ζημιώνει ανεπανόρθωτα» τις ΗΠΑ, κατήγγειλε χθες Πέμπτη ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι.

«Ο αμερικανικός λαός δεν πρόκειται να ανεχθεί αυτή την αδικία», προεξόφλησε ο βαρόνος του κόμματος της αντιπολίτευσης, διαμηνύοντας πως η Βουλή θα φροντίσει να «λογοδοτήσει» ο δημοκρατικός και αφροαμερικανός εισαγγελέας Άλβιν Μπραγκ για αυτή την «κατάχρηση εξουσίας άνευ προηγουμένου».

Γενικά, δίωξη αποφασίζεται να ασκηθεί από σώμα ενόρκων και όχι από εισαγγελικό λειτουργό.

Η εισαγγελία του Μανχάταν επικοινώνησε με δικηγόρο του Τραμπ 

Η εισαγγελία του Μανχάταν ανακοίνωσε χθες Πέμπτη το βράδυ ότι επικοινώνησε με δικηγόρο του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για να οργανωθεί η «παράδοσή του» ενώπιον της δικαιοσύνης της Νέας Υόρκης, επισημοποιώντας με αυτόν τον τρόπο πως πράγματι του ασκήθηκε ποινική δίωξη για την υπόθεση της πληρωμής σε πορνοστάρ το 2016.

«Επικοινωνήσαμε απόψε με δικηγόρο του κ. Τραμπ για να συντονιστεί η παράδοσή του ενώπιον του εισαγγελέα του Μανχάταν (σ.σ. Άλβιν Μπραγκ) για την απαγγελία κατηγοριών ενώπιον δικαστηρίου» της Νέας Υόρκης, ανέφερε σε λακωνική ανακοίνωσή του εκπρόσωπος της εισαγγελίας, μετά την άσκηση ποινικής δίωξης κατόπιν ψηφοφορίας σώματος ενόρκων.

Το κατηγορητήριο παραμένει για την ώρα «σφραγισμένο» και η ημερομηνία της ακροαματικής διαδικασίας δεν έχει οριστεί ακόμη, προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Κατάχρηση εξουσίας», σύμφωνα με το στρατόπεδο του Ντόναλντ Τραμπ 

Ενέργεια αντάξια χώρας του «τρίτου κόσμου» για τον έναν από τους γιους του, «κατάχρηση εξουσίας» για την αρχηγό των Ρεπουμπλικάνων: η οικογένεια, οι σύμμαχοι, ακόμη και αντίπαλοι του Ντόναλντ Τραμπ στην αμερικανική δεξιά κατήγγειλαν χθες Πέμπτη την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, στην οποία δεν βλέπουν παρά προσπάθεια να εμποδιστεί να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο στις εκλογές του 2024.

Οι γιοι

«Ας το πούμε ξεκάθαρα παιδιά. Είναι κάτι αντάξιο κομμουνιστών. Θα έκανε τον Μάο, τον Στάλιν, τον Πολ Ποτ να κοκκινίσουν», πέταξε ο πρεσβύτερος γιος του πρώην προέδρου, ο Ντόναλντ Τραμπ τζούνιορ, κατά τη διάρκεια της εκπομπής του μέσω streaming.

«Βρισκόμαστε εν μέσω μάχης για το μέλλον τη χώρας μας. Για την ίδια την ύπαρξή μας», συνέχισε, καταφερόμενος εναντίον του αφροαμερικανού δημοκρατικού εισαγγελέα που βρίσκεται πίσω από την άσκηση δίωξης, αυτού του «διεφθαρμένου αριστερού».

Μέσω Twitter, συμπλήρωσε πως οι αντίπαλοι του πατέρα του εργαλειοποιούν, μετατρέπουν σε «όπλο» τη δικαιοσύνη «για να αναμιχθούν στις εκλογές του 2024, για να σταματήσουν τον Τραμπ». Η «μοναδική λύση» είναι «να τον στείλουμε ξανά στον Λευκό Οίκο», έγραψε, προσθέτοντας τρία θαυμαστικά.

Πρόκειται για πράξη αντάξια χώρας «του τρίτου κόσμου», για «οπορτουνιστική στοχοποίηση πολιτικού αντιπάλου εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας», πλειοδότησε ο αδελφός του Έρικ Τραμπ μέσω Twitter.

Οι ρεπουμπλικάνοι αντίπαλοι

Ο κυβερνήτης της Φλόριντας Ρον ΝτεΣάντις, για πολλούς ο σημαντικότερος αντίπαλος του πρώην προέδρου στην εσωκομματική κούρσα των Ρεπουμπλικάνων -παρότι δεν έχει επισημοποιήσει ακόμη την υποψηφιότητά του στις προεδρικές εκλογές του 2024- καταδίκασε την άσκηση ποινικής δίωξης, που γι’ αυτόν «αντίκειται προς τις αξίες της Αμερικής». Ο κ. ΝτεΣάντις τόνισε ακόμη μέσω Twitter πως δεν θα ενέκρινε «αίτημα έκδοσης» του πρώην προέδρου, που κατοικεί στην πολιτεία του.

Ο Μάικ Πομπέο, ο άλλοτε υπουργός Εξωτερικών του Τραμπ, επίσης δυνητικός αντίπαλος του κ. Τραμπ στην εσωκομματική μάχη, έκρινε από την πλευρά του πως η άσκηση ποινικής δίωξης «υπονομεύει την εμπιστοσύνη της Αμερικής στο σύστημα δικαιοσύνης μας».

Το κόμμα

Η επικεφαλής του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων Ρόνα ΜακΝτάνιελ έκανε λόγο για «κατάφωρη κατάχρηση εξουσίας από έναν εισαγγελέα επικεντρωμένο στο να πάρει πολιτική εκδίκηση αντί του να κρατάει τον κόσμο ασφαλή».

«Στο μεταξύ, η Νέα Υόρκη, όπου ο Άλβιν Μπραγκ είναι εισαγγελέας του Μανχάταν, έσπασε νέο ρεκόρ εγκλημάτων την περασμένη χρονιά», υπερθεμάτισε το GOP μέσω Twitter.

Οι βαρόνοι

Η απόφαση να ασκηθεί ποινική δίωξη στον πρώην πρόεδρο Τραμπ «ζημιώνει ανεπανόρθωτα» τις ΗΠΑ, κατήγγειλε ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι. «Ο αμερικανικός λαός δεν πρόκειται να ανεχθεί αυτή την αδικία», προεξόφλησε και διεμήνυσε πως η Βουλή θα φροντίσει να «λογοδοτήσει» ο εισαγγελέας Μπραγκ για αυτή την «κατάχρηση εξουσίας άνευ προηγουμένου».

«Σκανδαλώδες», εξεμάνη ο ισχυρός ρεπουμπλικάνος κοινοβουλευτικός Τζιμ Τζόρνταν σε μονολεκτική ανάρτησή του στο Twitter.

Για εργαλειοποίηση της δικαιοσύνης «άνευ προηγουμένου» που γνωρίζει «καταστροφική κλιμάκωση» έκανε λόγο ο γερουσιαστής Τεντ Κρουζ.

Οι πιστές

Για «μαύρη μέρα για την Αμερική» έκανε λόγο η βουλεύτρια Ελίζ Στεφάνικ, καταγγέλλοντας τον «σοσιαλιστή» εισαγγελέα Μπραγκ και προεξοφλώντας πως η δίωξη θα ωθήσει «όσο ποτέ» τους αμερικανούς «πατριώτες» να «οργανωθούν ειρηνικά και να ψηφίσουν για να σώσουν τη σπουδαία δημοκρατία μας εκλέγοντας

«Ο πρόεδρός μου είναι αθώος», ανέφερε η Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν μέσω Twitter.

Πλεονέκτημα;

Αναλυτές περιμένουν πως ο κ. Τραμπ θα επιδιώξει να μετατρέψει την ποινική δίωξη σε βάρος του σε προεκλογικό πλεονέκτημα, αναμοχλεύοντας την οργή των σκληροπυρηνικών οπαδών του, όμως επισημαίνουν ταυτόχρονα πως αυτό το δικαστικό δράμα και η σειρά άλλων ερευνών σε βάρος του δεν αποκλείεται να κουράσουν το κομματικό ακροατήριο, να το στρέψουν σε κάποιον άλλο υποψήφιο.

Για να εξασφαλίσει το χρίσμα του Grand Old Party, ο κ. Τραμπ θα κληθεί να αυξήσει το ποσοστό του, αρκετά πιο πάνω πάνω από το 25-30% των υποστηρικτών του κόμματος που γενικά τάσσονται στο πλευρό του ό,τι κι αν γίνει, ειδικά καθώς οι υποψήφιοι θα λιγοστεύουν.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο κ. Τραμπ φάνταζε πάντως φαβορί στην εσωκομματική μάχη, συγκεντρώνοντας το 44% των προθέσεων ψήφου των οπαδών των Ρεπουμπλικάνων έναντι 30% του κ. ΝτεΣάντις, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos που διενεργήθηκε για λογαριασμό του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

ΑΠΕ

Back to top button