Καστοριά

Θόδωρος Βασιλείου: Να δημιουργήσουμε την ψηφιακή δημοκρατία, πριν οι “μεγάλοι παίκτες της αγοράς μας αλυσοδέσουν”

Δυστυχώς για εμάς, η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση είναι πλήρως αρρύθμιστη νομοθετικά, επιτρέποντας στους γίγαντες του διαδικτύου να νέμονται τον νέο πλούτο

Όλοι γνωρίζουμε ότι στην επαφή μας με το διαδίκτυο είτε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είτε από το κινητό είτε από τις αγορές μας, αλλά ακόμη και ιατρικά δεδομένα μας που διέρρευσαν στο διαδίκτυο την περίοδο του κορονοϊού , ΣΥΛΛΈΓΟΝΤΑΙ στοιχεία και ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ απο τις μεγάλες εταιρίες για την στοχευμένη διαφήμιση και πολλές άλλες χρήσεις, όπως για παράδειγμα παρακολούθηση μέσω κακόβουλων λογισμικών.
Σήμερα ειδικά, με την εμφάνιση του ChatGPT και άλλων εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης, είναι πλέον δυνατή η δημιουργία μιας ψηφιακής δεύτερης προσωπικότητας μας , ενός δηλαδή avatar, που θα εμπεριέχει όλα τα στοιχεία της προσωπικότητας μας και θα είναι ικανό να μας αντικαταστήσει στον ψηφιακό κόσμο, ακόμα και να έχει παρουσία σε τηλεδιασκέψεις ή και να δίνει διαλέξεις για λογαριασμό μας χωρίς κανείς να καταλαβαίνει ότι πρόκειται για ψηφιακό αντίγραφο.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ για εμάς, η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση είναι πλήρως αρρύθμιστη νομοθετικά, επιτρέποντας στους γίγαντες του διαδικτύου να νέμονται τον νέο πλούτο, μέρος του οποίου είναι τα προσωπικά μας δεδομένα ως κοινό εμπόρευμα , από το οποίο η κοινωνία δεν εισπράττει απολύτως τίποτα, χωρίς βέβαια να σχολιάσω το γεγονός ότι δεν θα έπρεπε να έχουν καθόλου τέτοιο δικαίωμα.
Ήδη εταιρείες χρησιμοποιούν τα προσωπικά μας στοιχεία και εμφανίζονται ως σύμβουλοι πολιτικών κομμάτων σε εκλογικές αναμετρήσεις προσφέροντας επηρεασμό του πολιτικού φρονήματος των πολιτών υπέρ του κόμματος – εργοδότη.
Για να επαληθεύσω τα λεγόμενά μου ρώτησα το ChatGPT (το οποίο ειρήσθω εν παρόδω είναι πλέον παρωχημένο και έχει αντικατασταθεί από το συνδρομητικό GPT-4 ) , να διατυπώσει το πολιτικό μου προφίλ και δείτε την απάντηση του:
“Πολιτικές πεποιθήσεις: Ο Θεόδωρος είναι υπέρμαχος προοδευτικών πολιτικών και πιστεύει στην κοινωνική δικαιοσύνη, την ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι παθιασμένος με περιβαλλοντικά θέματα και υποστηρίζει πολιτικές που προάγουν τη βιωσιμότητα και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.”
Όπως καταλαβαίνετε εγώ και πολλοί άλλοι σαν εμένα ουδέποτε θα ερωτηθούμε από κάποια δημοσκοπική εταιρεία τι κόμμα ψηφίζουμε, διότι πολύ απλά δεν είμαστε επιθυμητά δείγματα, για να βγει ένα επιθυμητό δημοσκοπικό αποτέλεσμα επηρεασμού των ψηφοφόρων.
Ας ξυπνήσουν γρήγορα οι ηγεσίες των δημοκρατικών κομμάτων ανά την υφήλιο πριν βρεθούμε δεμένοι χειροπόδαρα απο μια ψηφιακή δικτατορία τριών – τεσσάρων μεγάλων εταιρειών που θα χειραγωγούν κάποια κόμματα σαν μαριονέτες, όχι πολύ μελλοντικά αλλά στο προσεχές και πολύ – πολύ κοντινό μέλλον. Αυτό όσον αφορά τα κόμματα.
Εμείς οι πολίτες από την άλλη μεριά, πρέπει να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο κίνημα για ένα δημοκρατικό διαδίκτυο καιγια μια νεα ψηφιακή δημοκρατία , όπου θα υπάρχουν τα δικά μας κοινά και δημοκρατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δημοκρατικές ψηφιακές υπηρεσίες και εφαρμογές ανοιχτού κώδικα, ώστε να εξελίσσονται ταχύτερα από τις αντίστοιχες των εταιρειών , εφόσον η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου της επιστήμης συστρατευτεί μαζί με τους λαούς, στην υπόθεση ενός νέου ψηφιακού ανθρωπισμού.
Να μήν ξεχνάμε ότι τα δικά μας παιδιά είναι στα πανεπιστήμια, είτε σαν καθηγητές είτε σαν φοιτητές και πρέπει αυτοί πρώτοι να δημιουργήσουν την υποδομή για την ψηφιακή δημοκρατία που χρειαζόμαστε , πρίν οι “μεγάλοι παίκτες της αγοράς μας αλυσοδέσουν”

Back to top button