Το πρωτοπαθές ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα (ΗΚΚ), η πιο κοινή κακοήθεια του ήπατος, είναι αποτέλεσμα της κακοήθους εξαλλαγής του ηπατοκυττάρου και συνήθως οφείλεται σε λοίμωξη από τους ιούς HBV και HCV ή σε αλκοολική ηπατοπάθεια. Αποτελεί τον πέμπτο σε συχνότητα καρκίνο παγκοσμίως και την τρίτη αιτία θανάτου από καρκίνο στον κόσμο. Συχνά ανακαλύπτεται τυχαία κατά τη διενέργεια ακτινολογικών εξετάσεων ή σε ελέγχους ρουτίνας.
Η ανάπτυξη του ηπατοκυτταρικού καρκινώματος σχετίζεται άμεσα με κίρρωση του ήπατος και σοβαρή βλάβη της ηπατικής λειτουργίας. Ο ασθενής είναι δυνατόν να προσέλθει με κοιλιακό άλγος, ασκίτη, ηπατομεγαλία ή σπληνομεγαλία, απώλεια βάρους, ανορεξία, καταβολή δυνάμεων ή ακόμα αναζητήσει ιατρική βοήθεια, λόγω αιμορραγίας του ανώτερου πεπτικού, που οφείλεται συνήθως σε ρήξη του όγκου, όταν έχει μεγάλο μέγεθος.
Χημειοεμβολισμό
Θεραπεία ενδαρτηριακή. Γίνεται: Κλασικός (cTACE) με χορήγηση χημειοθεραπείας με λιπιοδόλη και μικροσφαιρίδια ή με φορτωμένα σωματίδια (DEB-TACE) ή με βιοδιασπώμενα σωματίδια: Με τη χρήση μικροκαθετήρων στον ψηφιακό αγγειογράφο, εκχύονται χημειοθεραπευτικά φάρμακα απευθείας στον όγκο σε υψηλές συγκεντρώσεις και πραγματοποιείται εμβολισμός (απόφραξη με μικροσφαιρίδια) των αρτηριών που αιματώνουν τον όγκο, οδηγώντας στη σταδιακή συρρίκνωση και τη νέκρωσή του.
Ραδιοεμβολισμό
με σωματίδια ρητίνης ή γυαλιού με Υ-90 (TARE) με την συνεργασία των τμημάτων Πυρηνικής Ιατρικής και Επεμβατικής Ακτινολογίας
Θερμοκαυτηριασμό
όγκων με ραδιοσυχνότητες (RF) ή μικροκύματα (MW)
Συνδυαστικές θεραπείες
με χημειοεμβολισμό και θερμοκαυτηριασμό που εφαρμόζονται σε αρκετούς ασθενείς με θεαματικά αποτελέσματα, όπως ανακοίνωσε ο Δρ. Ι. Δέδες στην ομιλία του στο παγκόσμιο συνέδριο της Επεμβατικής Ογκολογίας στη Νέα Υόρκη τον Μάιο (WCIO 2015). Κάποιοι ασθενείς με ανεγχείρητο ηπατοκυτταρικό καρκίνο και προσδόκιμο λίγων μηνών, σήμερα ξεπερνούν τα 10 χρόνια επιβίωσης με καλή ποιότητα ζωής.
Οι παραπάνω θεραπείες παρέχουν στον ασθενή καλό βιοτικό επίπεδο και προσδόκιμο επιβίωσης που πολλές φορές φτάνει ή και ξεπερνά το αντίστοιχο άλλων μεθόδων. Παράγοντες όπως η επιβάρυνση της λειτουργίας του ήπατος και ο βαθμός επέκτασης του όγκου επηρεάζουν την τελική πρόγνωση.
Η εμπειρία μας στο χημειοεμβολισμό του ηπατοκυτταρικού καρκινώματος κατά την τελευταία 20ετία, περιλαμβάνει περισσότερες από 2.000 επεμβάσεις. Στο Κέντρο μας προσέρχονται ασθενείς από όλη την Ελλάδα και τα Βαλκάνια και τα αποτελέσματά μας είναι διεθνώς αναγνωρισμένα, ξεπερνώντας πολλές φορές τα αντίστοιχα κέντρων των υπόλοιπων χωρών.