ΑγροτικάΚοζάνη

Κάστανα από το όρος Βόιο με σκόρδο και βούτυρο: Ένας μοναδικός μεζές

Τα κάστανα που μαζεύονται στην περιοχή του όρους Βόιο είναι ονομαστά σε όλη την Ελλάδα για την απαράμιλλη νοστιμιά τους. Δείτε μια ξεχωριστή συνταγή για να τα ψήσετε στον φούρνο και να φτιάξετε έναν εξαίσιο, ραφινάτο μεζέ για το τσίπουρο ή το κρασί.

 Το όρος Βόιο βρίσκεται στις Περιφέρειες Καστοριάς και Κοζάνης και καλύπτεται από μεγάλα δάση με καστανιές, που φτάνουν στο ύψος μέχρι τα 35 μέτρα. Κάθε δέντρο μπορεί να δώσει συγκομιδή μέχρι 50 κιλά μεγάλα και πολύ γευστικά κάστανα. Στην περιοχή του Πενταλόφου και των Οντρίων βρίσκονται μια σειρά από ορεινούς οικισμούς (Βράχος, Λάγκα, Νίκη, Καστανόφυτο, Άγιος Ηλίας, Πετροπουλάκι, Νόστιμο, μεταξύ άλλων) που ονομάζονται Καστανοχώρια, καθώς η εκμετάλλευση των καρπών της καστανιάς αποτελούσε βασική πηγή εισοδήματος παλιότερα. Στις μέρες μας τα περισσότερα από αυτά τα χωριά έχουν ερημώσει, η καστανοπαραγωγή έχει ελαττωθεί και δε γίνεται πλέον με οργανωμένο τρόπο. Χαρακτηριστικό είναι ότι ένα κέντρο διαλογής – συσκευαστήριο που κατασκευάστηκε στο χωριό Καστανόφυτο το 1998 δε λειτούργησε ποτέ.

Όμως τα περίφημα κάστανα του Βόιου διατίθενται στα καταστήματα της Καστοριάς τους χειμερινούς μήνες και γίνονται ανάρπαστα από τους ντόπιους, αλλά και τους επισκέπτες. Βραστά, ψητά ή μαγειρεμένα, είναι βασικό συστατικό σε διάφορες τοπικές συνταγές, που παρουσιάζονται κάθε χρόνο στην Καστανογιορτή που διοργανώνεται στα τέλη Οκτωβρίου στο χωριό Καστανόφυτο.

Δείτε πώς θα παρασκευάσετε στον φούρνο βουτυράτα και σκορδάτα κάστανα, έναν ιδανικό μεζέ για να συνοδέψετε παλαιωμένο τσίπουρο, κόκκινο κρασί ή ένα καλό ουίσκι.

Κάστανα στον φούρνο με βούτυρο και σκόρδο

Υλικά

  • 1 κιλό κάστανα (με τη φλούδα τους)
  • 100 γρ. αγελαδινό βούτυρο
  • 4 κουταλιές της σούπας παρθένο ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτας που θα βρείτε στο My market φυλλάδιο μόνο με 6,60 € στη συσκευασία του ενός λίτρου.
  • 2 κουταλιές της σούπας ξίδι balsamico
  • 1 κεφάλι σκόρδο ακαθάριστο, χωρισμένο σε σκελίδες
  • 4-5 κλωνάρια θυμάρι
  • αλάτι χοντρό

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 °C, αντιστάσεις πάνω κάτω.
  2. Με ένα κοφτερό μαχαίρι ή κοπίδι, κάνουμε σταυρωτά δυο χαρακιές σε κάθε κάστανο, κατά προτίμηση στην πλευρά που είναι πιο κοίλη.
  3. Βάζουμε τα κάστανα σε μια κατσαρόλα με βραστό αλατισμένο νερό. Τα αφήνουμε για 2 λεπτά, από τη στιγμή που αρχίζουν ξανά να βράζουν. Τα σουρώνουμε και τα στεγνώνουμε.
  4. Στρώνουμε ένα φύλλο λαδόκολλα πάνω σε αλουμινόχαρτο.
  5. Τοποθετούμε τα κάστανα και προσθέτουμε το βούτυρο, τα σκόρδα και το θυμάρι, το λάδι και το ξίδι. Το τυλίγουμε σε ένα σφιχτό πακέτο και το βάζουμε σε ταψί.
  6. Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά – 1 ώρα και δοκιμάζουμε αν τα κάστανα έχουν γίνει πολύ μαλακά.
  7. Αφήνουμε λίγο να κρυώσουν, ανοίγουμε προσεκτικά το πακέτο και βάζουμε τα κάστανα σε πιατέλα, μαζί με το ζουμί τους. Σερβίρονται ζεστά.

Χρήσιμα στοιχεία για τα κάστανα

  • Τα ωμά κάστανα έχουν εντυπωσιακά μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, περίπου 40 mg ανά 100 γρ. Έχουν λίγα λιπαρά και πρωτεΐνη, μπόλικο άμυλο και αρκετά σάκχαρα.
  • Ετοιμάζονται πολύ εύκολα στον φούρνο μικροκυμάτων. Χαράσσετε τα κάστανα, τα βάζετε σε ένα σκεύος κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων με λίγο νερό, καλύπτετε με μεμβράνη και τα ψήνετε στη μέγιστη θερμοκρασία, για 4-5 λεπτά.
  • Η παλιότερη και μεγαλύτερη καστανιά στον κόσμο βρίσκεται στην Αίτνα της Σικελίας, πολύ κοντά στον κρατήρα του ομώνυμου ηφαιστείου. Η ηλικία της υπολογίζεται κάπου μεταξύ 2.000 και 4.000 ετών και η διάμετρός της είναι σχεδόν 60 μέτρα. Ονομάζεται «η καστανιά των 100 αλόγων», γιατί κάτω από τη φυλλωσιά της βρήκε καταφύγιο από μια καταιγίδα η βασίλισσα της Αραγονίας με τους 100 έφιππους συνοδούς της, σύμφωνα με την τοπική παράδοση.

 Είτε σε αλμυρές είτε σε γλυκές συνταγές, τα κάστανα δίνουν μια διαφορετική υφή και γεύση, που ξεφεύγει από το συνηθισμένο. Αν επισκεφθείτε την Καστοριά μην ξεχάσετε να ζητήσετε τα ξακουστά κάστανα του όρους Βόιο και… καλή σας απόλαυση!

Back to top button