Φλώρινα

Στις Πρέσπες καταγράφεται το ένα τρίτο της χλωρίδας της Ελλάδας (βίντεο)

Aldrovanda vesiculosa είναι ένα σαρκοφάγο υδρόβιο φυτό που έχει αξιολογηθεί ως κινδυνεύον από την IUCN. Στην Ελλάδα δεν συναντάται πουθενά, παρά μόνο στην περιοχή της Πρέσπας. Το ίδιο ισχύει και με την Phelypaea boissieri, ένα ολοπαρασιτικό φυτό που δεν έχει χλωροφύλλη, αλλά και με την την Centaurea devasiana, ένα είδος που ανακάλυψαν μόλις το 2020 οι συνεργάτες της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών, Arne Strid και Erwin Bergmeier.

Στην Πρέσπα σήμερα καταγράφονται 2080 είδη και υποείδη φυτών, που αποτελούν σχεδόν το ένα τρίτο της χλωρίδας της Ελλάδας, δηλαδή το 31% της ελληνικής χλωρίδας καταγράφεται στο 0.3% της χερσαίας έκτασης της χώρας. Περισσότερα από 85 είδη φυτών προστατεύονται από την Εθνική νομοθεσία ή από διεθνείς συμβάσεις, ενώ περισσότερα από 25 καταγράφονται στη χώρα μας μόνο στο Εθνικό Πάρκο Πρεσπών.

Η σημαντική χλωρίδα των Πρεσπών βρίσκεται πλέον στη βάση δεδομένων Flora Prespae Database που δημιούργησε η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, στο πλαίσιο του προγράμματος “Δημιουργία βάσης δεδομένων για τη χλωρίδα του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών”, το οποίο χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο και στο οποίο συμμετέχει ως συνδικαιούχος, το Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Επιστημονικός Υπεύθυνος: Γιώργος Φωτιάδης).

O συντονιστής του προγράμματος, Φανούριος – Νικόλαος Σακελλαράκης, μίλησε στην ΕΡΤ 3 για την ανάγκη για τη δημιουργία μιας βάσης δεδομένων, που δεν θα είναι μια απλή λίστα των φυτών, αλλά θα περιέχει τη γεωχωρική πληροφορία, δηλαδή τις συντεταγμένες, για το πού αυτά τα φυτά καταγράφονται στο Πάρκο: “Πρόκειται για την πρώτη γεωχωρική βάση δεδομένων για τη χλωρίδα ενός Εθνικού Πάρκου στη Βαλκανική Χερσόνησο. Υπάρχουν 25.000 καταγραφές για το σύνολο των φυτών που εμφανίζονται στην Πρέσπα και, για όλα τα είδη,, υπάρχουν πληροφορίες για την βασική τους οικολογία, για το καθεστώς προστασίας τους και για τα χαρακτηριστικά τους, ενώ υπάρχει και ο αριθμός των καταγραφών που έχουμε καταφέρει να συγκεντρώσουμε μέχρι τώρα στη βάση καθώς καθώς και οι χάρτες κατανομής τους μέσα στο πάρκο, όταν δεν είναι σπάνια φυτά, που πρέπει να προστατέψουμε”.

Οι πληροφορίες της βάσης δεδομένων έχουν ενσωματωθεί σε μια ιστοσελίδα προσβάσιμη σε ερευνητές/τριες από όλον τον κόσμο και διαθέσιμη για τις αρμόδιες αρχές και για κάθε ενδιαφερόμενο, αποτελώντας ένα εργαλείο εφαρμοσμένης διαχείρισης αλλά και συντονισμένης παρακολούθησης των αλλαγών αλλά και των επιπτώσεων που μπορεί να προκύψουν από τεχνικά έργα ή την κλιματική αλλαγή.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του προγράμματος δημιουργήθηκε μια εφαρμογή για smartphones, που δίνει την ευκαιρία σε οποιονδήποτε, να γνωρίσει τον φυτικό πλούτο της Πρέσπας, αλλά και να συμμετάσχει στη διαδικασία της συλλογής επιστημονικών δεδομένων. Περιλαμβάνει 30 ευκόλως αναγνωρίσιμα είδη τα οποία αντιπροσωπεύουν τις πέντε κυρίες κατηγορίες ενδιαιτημάτων του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών και για κάθε είδος, ο χρήστης μπορεί να βρει φωτογραφικό υλικό, πληροφορίες για την σπανιότητα του, για τα χαρακτηριστικά και την οικολογία του, για την περίοδο ανθοφορίας αλλά και δυναμικούς χάρτες με τις θέσεις που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα το είδος στην περιοχή. Επιπλέον, ο χρήστης της εφαρμογής με μια απλή διαδικασία, μπορεί να προσφέρει μια νέα καταγραφή, αν εντοπίσει κάτι που δεν υπάρχει ήδη στη βάση δεδομένων.

ΣΟΦΙΑ ΖΟΥΖΕΛΗ | ertnews.gr

Back to top button