Κόσμος

Μεσανατολικό: Πληθαίνουν οι διεθνείς αντιδράσεις για την κατακόρυφη κλιμάκωση της βίας

Πληθαίνουν οι διεθνείς αντιδράσεις και ανακοινώσεις χωρών, με παρουσία και συμφέροντα στην περιοχή, απέναντι στην όξυνση της βίας που καταγράφεται από προχθές Τετάρτη στην Μέση Ανατολή. Συγκρούσεις που έρχονται να κλιμακώσουν κατακόρυφα τις εντάσεις στην περιοχή, μετά τις επιδρομές της ισραηλινής αστυνομίας στο τέμενος αλ Άκσα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, την εκτόξευση ρουκετών από τη Γάζα και τον Λίβανο εναντίον του βόρειου και του νότιου Ισραήλ, τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές εναντίον των περιοχών αυτών, μέχρι τη φονική επίθεση αγνώστων κατά δύο Ισραηλινών γυναικών σήμερα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Το Ισραήλ εξαπέλυσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα πλήγματα στον νότιο Λίβανο και στη Λωρίδα της Γάζας, τονίζοντας πως έβαλε στο στόχαστρο θέσεις της παλαιστινιακής ένοπλης οργάνωσης Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, σε αντίποινα για τις εκτοξεύσεις δεκάδων ρουκετών εναντίον της ισραηλινής επικράτειας. Είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ επιβεβαιώνει πως επιτέθηκε στον Λίβανο από τον Απρίλιο του 2022.

Στις στρατιωτικές αυτές επιθέσεις δεν αναφέρθηκαν θύματα από τις δύο πλευρές, αλλά σήμερα δύο Ισραηλινές σκοτώθηκαν και μία τραυματίστηκε στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όταν το αυτοκίνητό τους έγινε στόχος πυροβολισμών, ανακοίνωσε η ισραηλινή υπηρεσία παροχής πρώτων βοηθειών, η Magen David Adom.

Το Ισραήλ ενίσχυσε σήμερα τα στρατεύματά του κοντά στα σύνορά του με τον Λίβανο και με τον παλαιστινιακό θύλακα, ενώ το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών γνωστοποίησε πως επικοινώνησε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καλώντας το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να καταδικάσει τον Λίβανο και τη Χαμάς για αυτές τις επιθέσεις τους κατά ισραηλινών εδαφών.

Ο υπαρχηγός της σιιτικής ένοπλης λιβανέζικης οργάνωσης Χεζμπολάχ, σεΐχης Ναΐμ Κασέμ, ανέφερε σήμερα με tweet του ότι οι «δυνάμεις αντίστασης» παραμένουν σε «επαγρύπνηση».

Το Ιράν, ορκισμένος εχθρός του Ισραήλ, και σύμμαχος της Χεζμπολάχ καταδίκασε σήμερα τα ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο και τη Γάζα, και κάλεσε για ενεργοποίηση διεθνών οργανισμών, σύμφωνα με ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Νασίρ Κανάνι δήλωσε ότι η Τεχεράνη «καταδικάζει απερίφραστα τις επιθέσεις… καθώς αυτές συνιστούν παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του Λιβάνου και κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του καταπιεσμένου παλαιστινιακού έθνους», ζητώντας αποτελεσματική δράση διεθνών οργανισμών.

Από την πλευρά της η Γαλλία διατύπωσε εκ νέου «την ακλόνητη προσήλωσή της στην ασφάλεια του Ισραήλ και στη σταθερότητα και κυριαρχία του Λιβάνου». Απέναντι στην ένταση των τελευταίων ημερών, το Παρίσι κάλεσε «όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν κάθε ενέργεια που μπορεί να οδηγήσει σε κλιμάκωση», δήλωσε ο Φρανσουά Ντελμάς, αναπληρωτής εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών. Το γαλλικό ΥΠΕΞ παράλληλα διατύπωσε «την κατηγορηματική καταδίκη του για τις επιθέσεις αδιακρίτως με ρουκέτες που στοχεύουν ισραηλινά εδάφη και εκτοξεύονται από τη Γάζα και τον νότιο Λίβανο».

Η Μόσχα κάλεσε «όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να απόσχουν από οποιαδήποτε αντιπαράθεση και να αναλάβουν δράση για να αποτρέψουν περαιτέρω κλιμάκωση, να τερματιστεί η βία και να επανέλθει μια διαρκής κατάπαυση του πυρός», σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Στη δική του παρέμβαση στην κλιμάκωση της βίας στην περιοχή, το Πεκίνο, που επιχειρεί να διαδραματίσει αυξημένο ρόλο μεσολαβητή στη διεθνή σκηνή, όπως με τη διαμεσολάβησή του για το ξεπάγωμα των σχέσεων Σαουδικής Αραβίας-Ιράν και τις προτάσεις του για ένα τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία, τόνισε πως η κινεζική κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται σκληρά για να προωθήσει την έγκαιρη και κατάλληλη διευθέτηση του παλαιστινιακού ζητήματος.

Η Κίνα είναι έντονα ανήσυχη για την κλιμάκωση της σύγκρουσης που έχει το Ισραήλ με τους Παλαιστίνιους και τον Λίβανο και καλεί για μέγιστη ηρεμία και αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές, ιδιαίτερα από το Ισραήλ, δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος της κινεζικής κυβέρνησης για τη Μέση Ανατολή Ζάι Ζουν σε συνάντησή του με πρεσβευτές χωρών της Μέσης Ανατολής στο Πεκίνο.

ΑΠΕ

Back to top button