ΕκδηλώσειςΚαστοριά

Μετρήσεις σακχάρου και πίεσης έξω από το Δημαρχείο Καστοριάς (φωτο)

Ενδεικτικές μετρήσεις σακχάρου και αρτηριακής πίεσης στους πολίτες πραγματοποίησε σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Δημόσιας Υγείας, το Τμήμα Δημόσιας Υγείας του Δήμου Καστοριάς, μέσω του Κοινωνικού Ιατρείου με τον ιατρό Τοκατλίδη Τριαντάφυλλο και νοσηλευτικό προσωπικό του Τμήματος  «Κοινωνικής Μέριμνας – Βοήθεια στο Σπίτι».

Η δράση πραγματοποιήθηκε, με πρωτοβουλία της προϊσταμένης της Διεύθυνσης, Βικτωρίας Καρκαρέτσου και της προϊσταμένης του Τμήματος Γρηγορίας Ψωμαδάκης, στον αύλειο χώρο του Δημαρχείου Καστοριάς από τις 10:00 π.μ. έως τις 12:00 το μεσημέρι, όπου πολλοί πολίτες προσήλθαν προκειμένου να εξεταστούν.

Ο εορτασμός της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας, όπως έχει καθιερωθεί η 7η Απριλίου από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, έχει ως θέμα: Υγεία για όλους.

«Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας θα ήθελα να αναφερθώ στη σημασία της υγείας, ειδικά σε εποχές κρίσης, όπως αυτές που διανύουμε. Συνειδητοποιούμε ότι η υγεία είναι πραγματικά το πιο πολύτιμο αγαθό για την ανθρώπινη ζωή και αποτελεί χρέος όλων μας να επενδύσουμε και να ενισχύσουμε τον τομέα της Δημόσιας Υγείας στον τόπο μας. Ευχαριστούμε όλους τους εργαζόμενους που καθημερινά δίνουν τη μάχη, υπερβαίνοντας πολλές φορές τα ανθρώπινα όριά τους», ήταν το μήνυμα του Αντιδημάρχου Πρόνοιας και Εθελοντισμού, Πέτρου Δοκόπουλου.

Φέτος γιορτάζουμε 75 χρόνια συνεχούς εργασίας αφιερωμένης στη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, έχουν γίνει εκπληκτικές πρόοδοι στη δημόσια υγεία

Οι επιστημονικές ανακαλύψεις, οι ιατρικές εξελίξεις (ανάπτυξη και κυκλοφορία εμβολίων κατά της ευλογιάς, της πολιομυελίτιδας και της ιλαράς, η ανακάλυψη σύγχρονων αντιβιοτικών, η διάθεση νέων διαγνωστικών, φαρμάκων και θεραπειών για τη φυματίωση, τον HIV, τον καρκίνο, την άνοια και πολλών άλλων ασθενειών και καταστάσεων) και οι παγκόσμιες συμφωνίες για την υγεία ( Σύμβαση Πλαίσιο του ΠΟΥ για τον έλεγχο και τη διακοπή χρήσης του καπνού, εφαρμογή ενός παγκόσμιου πλαισίου για την προστασία των ανθρώπων από καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για την υγεία) έχουν αλλάξει τον κόσμο μας.

Σήμερα, μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα πως αλληλένδετοι περιβαλλοντικοί, οικονομικοί, και γενετικοί παράγοντες επηρεάζουν την υγεία μας.

Ανατρέχοντας  στις επιτυχίες της δημόσιας υγείας που βελτίωσαν την ποιότητα ζωής τις τελευταίες επτά δεκαετίες βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή. Υπάρχουν ακόμη πολλές ευκαιρίες που πρέπει να αξιοποιηθούν και πρέπει να επιλυθούν ολοένα πιο περίπλοκες κλιματικές, δημογραφικές, οικονομικές και πολιτικές κρίσεις που επηρεάζουν την υγεία μας.

Επομένως αναφερόμενοι στο “Υγεία για όλους” οραματιζόμαστε ότι όλοι οι άνθρωποι θα έχουν καλή υγεία για μια ολοκληρωμένη ζωή σε έναν ειρηνικό, ευημερούντα και βιώσιμο κόσμο, με παροχή κινήτρων για δράση για την αντιμετώπιση των προκλήσεων υγείας του σήμερα και του αύριο.

Back to top button