Όλοι θέλουμε να εντυπωσιάσουμε με τα τσουρέκια μας το Πάσχα. Μετά από πολλές δοκιμές σε συνταγές γνωστών σεφ, γιαγιάδων, νοικοκυρών, food bloggers κι ενός Μικρασιάτη που παρακαλάμε χρόνια να μας πει το μυστικό της συνταγής του, κατάλαβα ότι οι περισσότεροι κάνουν τις ίδιες συνταγές με μικρές παραλλαγές, που άλλες είναι πετυχημένες και άλλες όχι. Φυσικά μεγάλο ρόλο παίζει η εμπειρία στις ζύμες, στα υλικά, στον τρόπο παρασκευής και στο ψήσιμο.
Όσον αφορά την παρακάτω συνταγή δεν θα σας αναφέρω ότι είναι η καλύτερη που έχετε φάει (γιατί ο καθένας μας έχει τα γούστα του), αλλά σίγουρα αξίζει να τη δοκιμάσετε γιατί βγαίνουν σούπερ αφράτα, νόστιμα και δεν έχουν ζάχαρη!
ΥΛΙΚΑ
Για το ασιατικό προζύμι (Tangzhong)
- 150 ml νερό εμφιαλωμένο
- 150 ml φρέσκο γάλα πλήρες
- 60 γρ αλεύρι για τσουρέκια
Για την ζύμη των τσουρεκιών
- 900 γρ αλεύρι καλής ποιότητας για τσουρέκια
- 390 γάλα φρέσκο πλήρες
- 300 γρ μέλι
- Ξύσμα από 2 ακέρωτα πορτοκάλια (χωρίς το λευκό μέρος)
- 45 γρ νωπή μαγιά ή 12 γρ ξηρή
- 2 αβγά μέτρια σε θερμοκρασία δωματίου
- 150 γρ βούτυρο κομμένο σε κύβους και λίγο ακόμα για το πλάσιμο
- Σε ένα μούλτι χτυπάμε σε σκόνη 5 γρ αλάτι, 8 γρ μαχλέπι, 8 γρ κάρδαμο, 3 γρ μαστίχα Χίου
- Ένα κρόκο αβγού μαζί με λίγο γάλα για το άλειμμα
- Σουσάμι ή αμύγδαλο φιλέ για το πασπάλισμα
Οδηγίες παρασκευής στο kitchenvillage.gr