Μορχέλα η εδωδιμη – Morchella esculenta (εδώδιμον-έδεσμα) προέρχονται από το αρχαιοελληνικό γλυκόριζα (κομμάτι γης) και από το μέλλοντα του ρήματος εσθίω (τρώγω), έδομαι. Ήταν γνωστό ως «ύδνον» στην αρχαιότητα σύμφωνα με τους Θεόφραστο και Διοσκουρίδη.
Περίεργο μανιτάρι όπως και περίεργη δομή του, δεν είναι σαν αυτά που γνωρίζουμε έχει καπέλο με το διχτάκι . Την πρώτη φορά που το είδα μαζί με τον Πάνο ήταν μόνο του και βέβαια μου είπε κάπου έχει και άλλο μόνη της μορχέλα δεν υπάρχει.
Μανιτάρι φάντασμα εκεί που ψάχνεις δεν το βρίσκεις. Ξαναπερνάς από εκεί μια και δυο φορές και όντως είναι εκεί.
Τοξικό σαν ωμό, αλλά νόστιμο αν μαγειρευτεί καλά, ώστε να μπορέσεις να το φας και να δεσμεύσει την τοξικότητα του κατά το μαγείρεμα, αλλά και να απελευθερώσει αυτά τα θρεπτικά στοιχεία που μπορεί να σου δώσει που σίγουρα αυτά είναι πολλά.
Γνωστό από την αρχαιότητα στους Έλληνες σαν τροφή και φάρμακο, αλλά και σε άλλους λαούς, στη Γαλλία αποτελεί ένα γκουρμέ πιάτο και μάλιστα σε τιμές απρόσιτες για πολλούς.
Μανιτάρι προπομπός της άνοιξης προτιμάει τα εδάφη που είναι καμένα πολλές φορές λόγω της σύστασής τους και μάλιστα εδάφη που μπορεί να είναι σε παραποτάμιες περιοχές.
Νίκος Παναγιωτόπουλος