Σημαντικά ευρήματα για το μιντιακό σύστημα της Ελλάδας συνολικά προκύπτουν από την ασυνήθιστη και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έρευνα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Κάπα Research. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2023, με νωπές ακόμα τις εικόνες από την τραγωδία στα Τέμπη όπου 57 άνθρωποι χάθηκαν όταν συγκρούστηκε ένα τρένο γεμάτο επιβάτες που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη, με μία εμπορική αμαξοστοιχία.
Ο σχολιασμός της έρευνας που ακολουθεί έγινε από το Νίκο Παναγιώτου, αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Στην Ελλάδα φύεται ένα πραγματικό «μιντιακό οικοσύστημα»: παραδοσιακά και νέα μέσα, δηλαδή τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα από τη μία και ιστοσελίδες στο διαδίκτυο και μέσα κοινωνικής δικτύωσης από την άλλη συνυπάρχουν. Το διαδίκτυο δεν αφομοίωσε την τηλεόραση όπως νωρίτερα η τηλεόραση δεν εξαφάνισε το ραδιόφωνο και αυτό πρωτύτερα δεν αφομοίωσε την έντυπη εφημερίδα.
Τα ΜΜΕ καθρεφτίζουν την πολυμορφία της ελληνικής κοινωνίας τουλάχιστον από πλευράς ηλικίας, φύλου και μορφωτικού επιπέδου: τηλεόραση και εφημερίδα επιλέγουν οι μεγαλύτεροι για την ενημέρωσή τους, ιστοσελίδες, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και ραδιόφωνο οι νεότεροι. Μέσα στην ίδια τη διαίρεση παραδοσιακών/νέων μέσων εντοπίζεται μια ακόμη διαίρεση, αυτή του φύλου: η τηλεόραση είναι περισσότερο γυναικείο μέσο, σε αντίθεση με το ραδιόφωνο και την εφημερίδα που επιλέγονται περισσότερο από τους άνδρες. Οι ιστοσελίδες στο διαδίκτυο είναι περισσότερο ένα…
Συνέχεια στο huffingtonpost.gr