Κόσμος

Ουκρανία: Δραματική προειδοποίηση από τον ΔΟΑΕ για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Δραματική προειδοποίηση απηύθυνε χθες Πέμπτη ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, Ραφαέλ Γκρόσι, αναφερόμενος στον κίνδυνο πυρηνικής καταστροφής στη Ζαπορίζια της Ουκρανίας, όπου βρίσκεται ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός στην Ευρώπη.

«Αν δεν ενεργήσουμε για να προστατεύσουμε τον σταθμό, η τύχη μας θα τελειώσει αργά ή γρήγορα, με δυνητικά σοβαρές συνέπειες για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον», υπογραμμίζει ο Γκρόσι σε δήλωση που έδωσε στη δημοσιότητα στη Βιέννη, όπου βρίσκεται η έδρα του ΔΟΑΕ.

«Ζούμε με δανεικό χρόνο όσον αφορά την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού στη Ζαπορίζια», προειδοποίησε ο Γκρόσι, θέλοντας να υπογραμμίσει πως η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη λόγω των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών κοντά στις εγκαταστάσεις (σ.σ. που έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις από τον Μάρτιο του 2022), αποδίδοντας εν πολλοίς σε καθαρή τύχη το ότι δεν έχει προκληθεί πυρηνικό δυστύχημα.

Δύο εκρήξεις ναρκών σημειώθηκαν λίγα μέτρα από την περίφραξη του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, η πρώτη το περασμένο Σάββατο και η δεύτερη στις 12 Απριλίου, επισημαίνεται στη δήλωση.

Ο Γκρόσι είχε επισκεφθεί την προηγούμενη εβδομάδα το Καλίνινγκραντ, όπου εξέφρασε την ανησυχία του σε ρώσους αξιωματούχους. Είχε προηγηθεί η επίσκεψή του στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, η δεύτερη από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας προειδοποίησε χθες Πέμπτη ότι ο σταθμός, που φιλοξενεί έξι πυρηνικούς αντιδραστήρες, εξαρτάται από μόλις μία γραμμή ηλεκτροδότησης που παραμένει σε λειτουργία, γεγονός που αντιπροσωπεύει «μεγάλο κίνδυνο για την πυρηνική ασφάλεια». Συμπληρώνει ότι δεν έχει επισκευαστεί ακόμη η δεύτερη γραμμή ηλεκτροδότησης, η οποία υπέστη ζημιά την 1η Μαρτίου.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας δεν παραλείπει να επισημάνει τις ελλείψεις σε ειδικευμένο προσωπικό που έχουν αναφερθεί στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.

ΑΠΕ

Back to top button