Κόσμος

Εκ νέου υποψήφιος ο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές του 2024

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, 80 ετών, δήλωσε χθες Παρασκευή πως αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα για την επανεκλογή του στις εκλογές του 2024 και θα το ανακοινώσει επίσημα «σχετικά σύντομα».

«Έχω κάνει τους υπολογισμούς μου. Θα το ανακοινώσουμε σχετικά σύντομα. Αλλά το ταξίδι εδώ ενίσχυσε την αισιοδοξία μου για το τι μπορεί να γίνει», δήλωσε ο κ. Μπάιντεν σε δημοσιογράφους στο τέλος της επίσκεψής του στην Ιρλανδία. «Σας είχα πει πως το σχέδιό μου ήταν να είμαι υποψήφιος», πρόσθεσε.

Ο κ. Μπάιντεν έλεγε για καιρό πως είχε την «πρόθεση» να θέσει υποψηφιότητα, όμως το ότι δεν το ανακοίνωνε επίσημα δημιουργούσε αβεβαιότητα στους υποστηρικτές του.

Ωστόσο στο παρασκήνιο, συνεργάτες και σύμμαχοί του είχαν ήδη αρχίσει να κάνουν βήματα για τη δημιουργία προεκλογικού μηχανισμού και τη συγκέντρωση κεφαλαίων ενόψει των εκλογών του 2024, στις οποίες δεν αποκλείεται να βρεθεί ξανά αντίπαλος με τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, που έχει ήδη αρχίσει την εκστρατεία του.

Ο κ. Μπάιντεν αναμένεται να προβάλει το μήνυμα πως θέλει να «τελειώσει τη δουλειά» μετά την πρώτη του θητεία κατά τη διάρκεια της οποίας σημείωσε κάποιες νίκες στο Κογκρέσο, όπως την εξασφάλιση δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού και για νέες υποδομές.

Ωστόσο, η ηλικία του Τζο Μπάιντεν σημαίνει πως η προσπάθειά του να εκλεγεί θα είναι ιστορικό και ριψοκίνδυνο εγχείρημα τόσο για τον ίδιο, όσο και για το Δημοκρατικό κόμμα, που έχει μπροστά του δύσκολη αποστολή, θέλει να διατηρήσει τον έλεγχο της Γερουσίας και να ανακτήσει αυτόν της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Το ποσοστό δημοτικότητας του προέδρου παραμένει καθηλωμένο γύρω στο 40%. Θα ήταν 86 ετών στο τέλος της δυνητικής δεύτερης θητείας του, εννιά χρόνια γηραιότερος από το μέσο προσδόκιμο ζωής των ανδρών στις ΗΠΑ.

Ο κ. Μπάιντεν, που δεν πίνει αλκοόλ και αθλείται πέντε φορές την εβδομάδα, χαίρει «καλής» υγείας, είναι «ακμαίος» και απολύτως «ικανός» να ασκήσει τα καθήκοντά του, ανέφερε γνωμάτευση που συνέταξε γιατρός του Λευκού Οίκου τον Φεβρουάριο.

Ο πρώην ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο δεν θα θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία το 2024

Ο Ρεπουμπλικάνος πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι δεν θα είναι υποψήφιος για το χρίσμα του κόμματος ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024, κατά συνέπεια δεν θα είναι ανάμεσα στους αντιπάλους του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, επί των ημερών του οποίου υπηρέτησε.

Ο κ. Πομπέο, 59 ετών, είπε πως αποφάσισε έπειτα από συζητήσεις με τη σύζυγό του να μη θέσει υποψηφιότητα για προσωπικούς λόγους. «Η χρονική συγκυρία δεν είναι κατάλληλη για εμένα και την οικογένειά μου», εξήγησε.

Πρώην κοινοβουλευτικός του Κάνσας και πρώην διευθυντής της CIA, ο κ. Πομπέο είχε τη φήμη του πιστού συνεργάτη του κ. Τραμπ. Έθεσε σε εφαρμογή πολύ αμφιλεγόμενες αποφάσεις του κ. Τραμπ στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής.

Ο Μάικ Πομπέο είχε αρχικά υποστηρίξει τους ισχυρισμούς του Ντόναλντ Τραμπ πως του «έκλεψαν» τη νίκη στις εκλογές του 2020, αν και στη συνέχεια συνεργάστηκε στη διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας. Τους τελευταίους μήνες άσκησε έμμεσα κριτική στον πρώην πρόεδρο, δηλώνοντας πως οι Ρεπουμπλικάνοι χρειάζονται ηγέτες που δεν μένουν προσκολλημένοι στο παρελθόν.

Με τον κ. Πομπέο να τίθεται εκτός κούρσας, επίσημα η μοναδική αντίπαλος του Ντόναλντ Τραμπ στην κούρσα είναι η πρώην πρεσβεύτρια της κυβέρνησής του στα Ηνωμένα Έθνη και πρώην κυβερνήτρια της Νότιας Καρολίνας Νίκι Χέιλι.

Πιθανοί διεκδικητές του χρίσματος των Ρεπουμπλικάνων θεωρούνται πάντως ο γερουσιαστής της Νότιας Καρολίνας Τιμ Σκοτ, ο κυβερνήτης της Φλόριντας Ρον ΝτεΣάντις και ο πρώην αντιπρόεδρος Μάικ Πενς.

AΠΕ

Back to top button