ΕκδηλώσειςΚαστοριά

Σε λειτουργία η Ροδάνη στην Καστοριά – Δηλώσεις Γρηγόρη Ρόντση

Αναβιώνει η «Ροδάνη» στην Καστοριά. Όπως λέει στο στο thesseconomy.gr ο πρόεδρος του Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου «Το Απόζαρι» Καστοριάς Γρηγόριος Ρόντσης «το παραδοσιακό έθιμο της ‘Ροδάνης’ αναβιώνει κάθε χρόνο στην Καστοριά. Μικροί και μεγάλοι με ‘εισιτήριο’ ένα κόκκινο αυγό θα έχουν την ευκαιρία μέχρι τη δεύτερη μέρα του Πάσχα να χαρούν και να… απολαύσουν την εναέρια βόλτα τους. Είναι κάτι που έχει μείνει από παλιά και το διατηρούμε ως τις μέρες μας. Είναι η μοναδική ‘Ροδάνη’ που έχει στηθεί στην Καστοριά στην πλατεία, στο Απόζερι».

Προκάτοχος του λούνα παρκ
Η «Ροδάνη» ο… προκάτοχος του σύγχρονου λούνα παρκ υπήρχε από πολύ παλιά στην Καστοριά. Διασκέδαζε μικρούς και μεγάλους τις ημέρες του Πάσχα. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Ρόντσης «μοιάζει με το σημερινό Μύλο του λούνα παρκ αλλά σε παλιότερη μορφή. Είναι μια μεγάλη ξύλινη ρόδα που περιστρέφεται. Στηρίζεται σε ξύλα, κάθονται τα παιδάκια στις καρέκλες και εμείς οι μεγαλύτεροι τα κινούμε κυκλικά. Είναι χειροκίνητη η κατασκευή. Εμείς σαν Σύλλογος σκεφτήκαμε ότι επειδή το έθιμο χάνεται στο πέρασμα των χρόνων θέλουμε να το διατηρήσουμε. Ο σύλλογός μας ανέλαβε και κατασκεύασε μια ξύλινη κατασκευή παρόμοια με την παλιά ‘Ροδάνη’. Είναι σε πολλή καλή κατάσταση κι είναι λειτουργική. Παλιότερα ‘Ροδάνες’ υπήρχαν και σε άλλες περιοχές εκτός από τη δική μας (το Απόζαρι, στη βόρεια παραλία της λίμνης) στην Καστοριά. Αλλά έχουν πια καταστραφεί» προσθέτει ο κ. Ρόντσης.

Από το 1912 στις μέρες μας
Το παραδοσιακό έθιμο της «Ροδάνης» αναβίωνε στην Καστοριά, μετά την απελευθέρωση της πόλης από τους Τούρκους και την ταυτόχρονη προσάρτησή της στο ελληνικό κράτος, από το Νοέμβριο του 1912. Πρόκειται για ένα έθιμο που πραγματοποιούνταν κατά τη διάρκεια του Πάσχα. Ουσιαστικά είναι ο προάγγελος του σύγχρονου λούνα παρκ. Σε κάθε γειτονιά και οικισμό της Καστοριάς στηνόταν για αρκετές δεκαετίες η «Ροδάνη» και ήταν αλληλένδετη με τις εορταστικές εκδηλώσεις του Πάσχα.

thesseconomy.gr

 

 

Back to top button