Άργος ΟρεστικόΚαστοριάΠαλαιά Καστοριάτελευταίες ειδήσεις

Μια φωτογραφία στην Καστοριά, σαν σήμερα το 1941!

Στις 15 Απριλίου 1941, μετά την αστραπιαία εισβολή του Γερμανικού στρατού στις 06 του ίδιου μήνα, έλαβε χώρα η λεγόμενη ” Μάχη της λίμνης της Καστοριάς” , τελευταία μάχη του Ελληνικού στρατού στο ΒΠΠ και μοναδική ” εκ συναντήσεως ” μεταξύ Ελληνικού και Γερμανικού στρατού στον ίδιο πόλεμο.
Έχει αναφερθεί και στο παρελθόν ότι το θέατρο της μάχης αυτής ήταν από τη Φωτεινή και τη Κορησό μέχρι τη Μηλίτσα τους Αμπελόκηπους, το Δισπηλιό και τις παρυφές του Άργους Ορεστικού.
Επίσης έχει αναφερθεί η σύνθεση των εμπλεκομένων δυνάμεων. Αριθμητικά οι Έλληνες υπερτερούσαν σαφώς. Όμως η διαφορά ήταν στο ηθικό, το πολεμικό υλικό και την αεροπορική κυριαρχία που το πλεονέκτημα ήταν στη Γερμανική πλευρά.
Ο υπό διάλυση όμως Ελληνικός στρατός έδωσε μια μάχη που τίμησε την ιστορία του και έδειξε την ανωτερότητα του πυροβολικού και του ιππικού του. Καθώς από τη Γερμανική πλευρά συμμετείχε ο αφρός του Ναζιστικού καθεστώτος, υπάρχει μεγάλη διεθνή βιβλιογραφία και πλήθος φωτογραφιών.
Μια τέτοια φωτογραφία που εμφανίζεται πρώτη φορά εδώ δείχνει μια σκηνοθετημένη σκηνή με στρατιώτες των SS της Leibstandarte ,της σωματοφυλακής του Αδόλφου Χίτλερ δίπλα από ένα στρατιωτικό όχημα (μάλλον Benz L 300) να γεμίζουν τα παγούρια τους με νερό από κρήνη κάτω από το βλέμμα παιδιών του χωριού.
Η φωτογραφία είναι από το βιβλίο του Μπρατισλάβ Ραντοβιτς, The Leibstandarte in Greece: Το 1ο Τάγμα LSSAH κατά τη διάρκεια της επιχείρησης Μαρίτα, 1941 από τα αρχεία του τάγματος. Πρέπει να είναι την επόμενη της μάχης, η βρύση είναι του Ντόβα και το χωριό είναι το Βογατσικό. Άραγε να είναι ακόμα εν ζωή κάποιο από αυτά τα παιδιά του Βογατσικού;
Στη φωτογραφία η λεζάντα δεν αναφέρει το σημείο. Ταχτοποιήθηκε ότι είναι στο Βογατσικό από παρατήρηση μέσω Google maps και επιτόπου βόλτα. Υπάρχει άρθρο του Γ. Αλεξίου για τις κρήνες του Βογατσικού όπου υπάρχουν πληροφορίες για αυτή.
Ρωμύλος Μαντζούρας

 

Back to top button