Ελλάδα

Καρκίνος του προστάτη: Απαραίτητος ο τακτικός έλεγχος για τους άνω των 50 ετών

Ο τακτικός έλεγχος του προστάτη είναι απαραίτητος για όλους τους άνδρες ηλικίας άνω των 50 ετών, αφού η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη μπορεί να καθορίσει την πορεία και εξέλιξη της νόσου, υπογραμμίζουν οι επιστήμονες.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο δεύτερος πιο συχνά διαγνωσμένος καρκίνος στους άνδρες και αποτελεί την πέμπτη πιο συχνή αιτία θανάτου που σχετίζεται με κακοήθεια στους άνδρες παγκοσμίως. O μη μεταστατικός ευνουχοάντοχος καρκίνος του προστάτη είναι εκείνος ο τύπος καρκίνου που εξακολουθεί να περιορίζεται στην περιοχή του προστάτη, αλλά δεν ανταποκρίνεται πλέον στην ορμονική θεραπεία. Οι άνδρες με αυτόν τον τύπο καρκίνου διατηρούν συνήθως την καθημερινότητά τους και δεν έχουν συμπτώματα, αλλά μπορεί να διατρέχουν υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης μεταστατικής νόσου, με περίπου το ένα τρίτο των ανδρών με αυτόν τον τύπο καρκίνου να αναπτύσσουν μεταστάσεις εντός δύο ετών από τη στιγμή της διάγνωσης.

Όπως σημείωσε ο καθηγητής Ουρολογίας Αθανάσιος Παπατσώρης στην B’ Πανεπιστημιακή Ουρολογική Κλινική, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, του Γενικού Νοσοκομείου “Σισμανόγλειο”, ο καρκίνος συνεχίζει να αναπτύσσεται, ενώ τα επίπεδα τεστοστερόνης στον οργανισμό του ασθενούς μειώνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα, εκτιμάται ότι πάνω από 67.000 άνδρες πάσχουν από ευνουχοάντοχο καρκίνο του προστάτη. Προσθέτει ότι «για τους ασθενείς αυτούς, οι οποίοι συνήθως έχουν ασυμπτωματική νόσο, είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν θεραπευτικές επιλογές που να καθυστερούν την εμφάνιση μεταστάσεων και να εμφανίζουν δυνητικά, λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες».

«Συνήθως, οι άνδρες με μμΕΚΠ μπορούν να επιτελούν τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Συνεπώς, είναι σημαντικό για αυτούς να υπάρχουν επιλογές θεραπείας που καθυστερούν την πρόοδο της νόσου τους, ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα τις επιβαρυντικές παρενέργειες της θεραπείας. Έτσι, μπορούν να διατηρήσουν τον τρόπο ζωής τους με ελάχιστες διαταραχές», δηλώνει ο καθηγητής θεραπευτικής-Παθολογίας-Ογκολογίας Αριστοτέλης Μπάμιας, διευθυντής της Β’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής, στο νοσοκομείο “Αττικόν”.

Σημειώνει ότι «η θεραπεία του μμΕΚΠ μπορεί να επηρεάσει, εκτός από την ευρύτερη ποιότητα ζωής και την πρόγνωση και τη συμμόρφωσή των ασθενών στη συγκεκριμένη θεραπεία, αλλά και σε άλλα φάρμακα που χορηγούνται συνήθως σε αυτόν τον πληθυσμό ασθενών. Παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί πολλές νέες θεραπευτικές επιλογές στον τομέα του καρκίνου του προστάτη, τα κενά εξακολουθούν να υπάρχουν, ιδιαίτερα στην περίπτωση αποτελεσματικών θεραπειών που έχουν ταυτόχρονα ένα προφίλ ασφαλείας που δεν επιφέρει πρόσθετο φορτίο στη ζωή των ασθενών».

Οπως αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου τον Μάρτιο του 2020, εγκρίθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) θεραπεία για άντρες με μη μεταστατικό, ευνουχοάντοχο καρκίνο του προστάτη, οι οποίοι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης μεταστατικής νόσου. Η δαρολουταμίδη έχει λάβει έγκριση και στη χώρα μας και συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο αποζημιωμένων φαρμάκων από τον Φεβρουάριο του 2022.

AΠΕ

Back to top button