Δυτική ΜακεδονίαΚαστοριά

Η Δυτική Μακεδονία η πρώτη ελληνική περιφέρεια μέλος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Υδρογόνου «Hydrogen Europe» (βίντεο – δηλώσεις)

Στις Βρυξέλλες στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Υδρογόνου Hydrogen Europe ο Γιώργος Χατζημαρκάκης, Διευθύνων Σύμβουλος του Hydrogen Europe και ο Γιώργος Κασαπίδης, Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας υπέγραψαν το σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Υδρογόνου. Έτσι η Δυτική Μακεδονία γίνεται η πρώτη Ελληνική Περιφέρεια Μέλος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Υδρογόνου.

Ο κ. Χατζημαρκάκης δήλωσε ότι “είναι μεγάλη ημέρα και μεγάλη τιμή να καλωσορίσουμε σήμερα ως καινούργιο μέλος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Υδρογόνου τον φίλο και Περιφερειάρχη της Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Κασαπίδη. Στον Σύνδεσμό μας υπάρχει και η κατηγορία των Περιφερειών και χαίρομαι πάρα πολύ που η Δυτική Μακεδονία έγινε Μέλος ως πρώτη Ελληνική Περιφέρεια. Χαίρομαι που η Ελλάδα με την Δυτική Μακεδονία θα διαδραματίσει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή και θα συνεργαστούμε τώρα πιο στενά με αφορμή το υδρογόνο.”

Ο κ. Κασαπίδης δήλωσε: “Σήμερα είναι σημαντική μέρα για την Δυτική Μακεδονία που είμαστε εδώ μαζί με τον αγαπητό φίλο Γιώργο Χατζημαρκάκη και υπογράψαμε μόλις την ένταξη της Δυτικής Μακεδονίας στην μεγάλη οικογένεια του Hydrogen Europe όπου εταιρείες και οργανισμοί από όλη την Ευρώπη συμμετέχουν και ενώνουν τις δυνάμεις τους για να προωθήσουν αυτή την τεχνολογία που είναι σωτηρία για τον πλανήτη. Είναι η λύση για την κλιματική κρίση. Ως περιφέρεια πήραμε την απόφαση αυτή ομόφωνα στο Περιφερειακό Συμβούλιο και σήμερα εδώ στην Βρυξέλλες επικυρώνουμε αυτή την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και βάζουμε μπροστά ένα φιλόδοξο σχέδιο για την Δυτική Μακεδονία. Θα γίνουμε όχι μόνο η πρώτη Ελληνική Περιφέρεια που συμμετέχει στην οικογένεια του Hydrogen Europe αλλά θα γίνουμε και η πρώτη περιφέρεια στην Ευρώπη που θα ενσωματώσει την τεχνολογίας του πράσινου Υδρογόνου και θα είναι η πιο πράσινη περιφέρεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον αγαπητό φίλο Γιώργο Χατζημαρκάκη που από την πρώτη στιγμή της γνωριμίας μας εδώ και τέσσερα χρόνια μας βοήθησε αμέριστα ως περιφέρεια να δούμε και να βρούμε όλα αυτά τα προγράμματα που συμμετείχαμε το προηγούμενο διάστημα. Αυτό δεν είναι παρά μόνο η αρχή για να μπορέσουμε στο τέλος της δεκαετίας να πετύχουμε αυτό το στόχο που θέλουμε από σήμερα η Δυτική Μακεδονία να είναι πρωταγωνιστής των εξελίξεων και να δούμε πράσινη ενέργεια και πράσινες θέσεις εργασίας στην Δυτική Μακεδονία.”

Ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Υδρογόνου (Hydrogen Europe) έχει έδρα τις Βρυξέλλες και εκπροσωπεί τον βιομηχανικό και ερευνητικό κλάδο των τεχνολογιών υδρογόνου. Σήμερα εκπροσωπεί περισσότερες από 400 βιομηχανικές επιχειρήσεις, περισσότερους από 70 ερευνητικούς οργανισμούς καθώς και 17 Εθνικούς Συνδέσμους που δραστηριοποιούνται στον τομέα του υδρογόνου και των κυψελών καυσίμου.

Μέλη του Συνδέσμου είναι και πολλές Ευρωπαϊκές Περιφέρειες. Όλες σχεδόν οι Περιφέρειες της Γαλλίας, Γερμανίας, Ολλανδίας… Από την Ελλάδα η πρώτη Περιφέρεια που έγινε Μέλος είναι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας που είναι πρωτοπόρα σε θέματα Υδρογόνου!

Τα μέλη του συνδέσμου συνεργάζονται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του CLEANHYDROGEN PARTNERSHIP που αποτελεί το επιστέγασμα μίας μακροχρόνιας συνεργασίας μεταξύ των εκπροσώπων της βιομηχανίας, των πανεπιστημίων, των ερευνητικών οργανισμών και των δημόσιων φορέων, στον τομέα των στρατηγικών έρευνας, ανάπτυξης και διάδοσης των τεχνολογιών υδρογόνου και κυψελών καυσίμου. Σκοπός του, μεταξύ άλλων, είναι να επιταχύνει την εμπορευματοποίηση των τεχνολογιών υδρογόνου και κυψελών καυσίμου δρώντας ως μια πλατφόρμα που φέρνει κοντά τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς να συνενώσουν τους πόρους τους γύρω από τις βασικές προτεραιότητες προς την κατεύθυνση της αειφόρου ανάπτυξης, να εντοπίσει τις πλέον υποσχόμενες εφαρμογές υδρογόνου και κυψελών καυσίμου, και να δημιουργήσει επιτυχείς κοινοπραξίες για την μόχλευση των απαραίτητων διαθέσιμων κεφαλαίων και χρηματοδοτικών μηχανισμών.

 

 

 

Back to top button