Καστοριά

Γιατί έχουμε ακατάλληλους ευρωβουλευτές (του Βασίλη Κωνσταντίνου)

Είναι παλιά ιστορία, γιατί και πως έχω μια ιδιαίτερη ευαισθησία στον Ιωάννη Καποδίστρια. Όπως βλέπετε στη φωτογραφία, όταν πηγαίνω στο Ναύπλιο (θεωρώ ότι είναι ένας τόπος ιερός για μένα) επισκέπτομαι πάντοτε τομέρος που σκότωσαν τον Καποδίστρια.
Είναι δύσκολο να σας εξηγήσω γιατί έχω τόσο μεγάλη ευαισθησία πάνω σε αυτό το θέμα . Έτυχε να μιλήσουμε αναλυτικά με άνθρωπο ο οποίος έκανε ιδιαίτερη μελέτη για το έργο του Καποδίστρια και συζητήσαμε πάρα πολύ για πολλά θέματα.
Αν δε κάποιος ασχοληθεί ιδιαίτερα θα δει την προσωπική θυσία αυτού του ανθρώπου που ενώ είχε τα πάντα ήρθε να οργανώσει ένα κράτος από την αρχή. Είναι γνωστό σε όλους πώς αντέδρασαν στην προσπάθειά του να κάνει ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος.
Η Ελλάδα που έχουμε σήμερα θα ήταν τελείως διαφορετική αν προλάβαινε ο Καποδίστριας να ολοκληρώσει το έργο .
Γιατί ο άνθρωπος ερχόταν από μία ανεπτυγμένη κοινωνία είχε λύσει τα προβλήματα της Ελβετίας και των καντονιών και όταν ήρθε εδώ είχε γνώσεις και θέληση να καλύψει αυτό το κενό της Ελλάδας σε σχέση με την Ευρώπη.΄Όμως από ότι φάνηκε η αντίδραση των εδώ κοτζαμπάσηδων οι οποίοι έβλεπαν μια διαφορετική εξέλιξη από ότι φανταζόταν. Περίμεναν να κάνουν κουμάντο και να είναι ανεξέλεγκτοι. Για αυτούς π.χ. η εφορία ήταν βαριά ο έλεγχος ήταν βαρύς η οργανωμένη κοινωνία επίσης .
Η αντίληψη αυτή κράτησε αρκετά χρόνια και οι αντιπαλότητες μεταξύ των πολιτικών κομμάτων για τον προσανατολισμό και την πορεία της πατρίδας μας ήταν πάντα δεδομένη. Φτάσαμε όμως στο σημερινό στάτους λόγω κάποιων επιφανών πολιτικών, κυρίως του Καραμανλή, να είμαστε μέλος της Ευρώπης.
Η παλιά νοοτροπία όμως ότι είναι αναγκαίο κακό και όχι ευλογία είναι παρούσα. Ίσως τα σημερινά δυσάρεστα γεγονότα των Ελλήνων ευρωβουλευτών το θέμα της Καϊλή, Γεωργούλη, Λαγού που είναι φυλακή και την κυρία Σπυράκη με το γνωστό θέμα της άρσης της ασυλίας που δυσφήμισαν την πατρίδα μας,να έχουν κάποια εξήγηση στην νοοτροπία μας αυτή.
Η Ευρώπη μας χρωστάει, εμείς είμαστε πιο έξυπνοι και το να τους κοροϊδέψουμε είναι φυσιολογικό, αυτοί μας έκαναν στο παρελθόν …φταίνε για την πτώση του Βυζαντίου…Με αυτή την νοοτροπία εκλέχτηκαν. Φυσικά όλοι οι Ευρωπαίοι δεν είναι αγγελούδια.
Θυμάμαι το “Σκάνδαλο του καλαμποκιού” επί εποχής ΠΑΣΟΚ όπου ξεδιάντροπα κάποιοι τότε φιλοκυβερνητικοί έλεγαν: Τι σας πειράζει από εσάς έκλεψε , από την Ευρώπη τα πήραν!!(το άκουσα από έναν και για την Καιλή!!)
Δεν θα ξεχάσω επίσης τελευταία το επιχείρημα για τους μετανάστες από μέλη μερίδα φιλοκυβερνητικών. «Τι σας πειράζει στην Ευρώπη θα καταλήξουν τι ζόρι έχετε εσείς, σαν νοιάζει τι θα κάνουν αυτοί;»!!
Καταλήγοντας. Πρέπει να κτίσουμε το μέλλον μας στην Ευρώπη. Να αρχίσουμε να σκεπτόμαστε σαν Ευρωπαίοι. Να καταδικάζουμε τις όποιες παραβατικές προς αυτήν συμπεριφορές. Να στέλνουμε εκεί ανθρώπους που έχουν ασπαστεί την Ευρωπαϊκή προοπτική της πατρίδας μας.
Ο δε Καποδίστριας να γίνει ο οδηγός μας. Να τιμάται σαν ο Έλληνας που έβλεπε μπροστά και θεμελίωσε το σύγχρονο κράτος.

 

 

 

Back to top button