Κόσμος

Η τέχνη των τατουάζ στις Φιλιππίνες γίνεται ντοκιμαντέρ (βίντεο)

Ο παγκόσμιος αντίκτυπος του παραδοσιακού τατουάζ και η ανάγκη να τερματιστεί το στίγμα του διερευνώνται στο ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους «Treasure of the Rice Terraces» σε σκηνοθεσία του Φιλιππινο-Καναδού, Κεντ Ντονγκίν.

Στην ταινία προβάλλεται το ταξίδι αυτο-ανακάλυψης του σκηνοθέτη και η καταγραφή της προφορικής ιστορίας που αφηγείται η 106χρονη αυτόχθων καλλιτέχνης τατουάζ, Άπο Ουάνγκ – Οντ, η οποία πρόσφατα φωτογραφήθηκε για το εξώφυλλο του περιοδικού Vogue Philippines, σύμφωνα με το Variety.

Η ταινία εξερευνά πώς οι παλιές πρακτικές στην περιοχή Καλίνγκα, που κάποτε ήταν απαγορευμένες και περιφρονημένες στην κοινωνία των Φιλιππίνων, έχουν πλέον εξελιχθεί σε έναν εκλεπτυσμένο και απαιτητικό τύπο σωματικής τέχνης που έχει γίνει πηγή υπερηφάνειας και απόκτημα για πολλούς Φιλιππινέζους.

Το ντοκιμαντέρ ερευνά τα ζητήματα των κλεμμένων μουμιοποιημένων σωμάτων, της πολιτιστικής οικειοποίησης, του στιγματισμού και των διακρίσεων που αντιμετωπίζουν άτομα με τατουάζ.

«Ως Φιλιππινο-Καναδός πρώτης γενιάς, κατανοώ τη σημασία της ταυτότητας και την επιθυμία να επανασυνδεθεί κάποιος με τις ρίζες του. Η οικογένειά μου με αποθάρρυνε για τα τατουάζ, αλλά καθώς ανεξαρτητοποιήθηκα, βρήκα μια αγάπη για τη μορφή τέχνης και ανακάλυψα βαθύτερο προσωπικό νόημα πίσω από κάθε τατουάζ. Τώρα αισθάνομαι ασφαλής ως προς την ταυτότητά μου ως Φιλιππινέζος, επειδή μπορώ να μεταφέρω τον πολιτισμό μου μαζί μου όπου κι αν πάω» είπε ο Κεντ Ντονγκίν, ο οποίος υπογράφει το σενάριο του ντοκιμαντέρ μαζί με την Ζλάτινα Πάντσεβα.

AΠΕ

Back to top button