Καστοριά

ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς: Δέσμευση Αλέξη Τσίπρα για την κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα πανεπιστήμια

Σε ερωτήματα νέων ανθρώπων, χρηστών των social media, απάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας και υποσχέθηκε την κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής ήδη από φέτος, εφόσον εκλεγεί προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε για ακόμα μία φορά τον πρωθυπουργό και την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως ότι με το μέτρο της ελάχιστης βάσης εισαγωγής “κόβουν 20.000 παιδιά από την τριτοβάθμια εκπαίδευση” με “στόχο” να γίνουν “πελατεία” για τα ιδιωτικά κολλέγια. “Το θεωρούμε παράλογο, το θεωρούμε ανήθικο. Θέλω λοιπόν να δεσμευτώ ότι η κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής θα είναι μια από τις πρώτες πράξεις της επόμενης προοδευτικής κυβέρνησης και θα ισχύσει από τις εξετάσεις που θα δώσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες αυτόν τον Ιούνη“, είπε χαρακτηριστικά και εξήγησε πως αυτό είναι δυνατό να γίνει “νομοθετώντας την κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής έτσι ώστε όταν βγουν τα αποτελέσματα το Σεπτέμβρη να ισχύσει ο αλγόριθμος που ίσχυε πριν νομοθετήσει η κ. Κεραμέως“.

Πρέπει να το γνωρίζουν οι μαθητές και οι οικογένειες τους. Εμείς θα αποκαταστήσουμε αυτήν την αδικία. Δε θέλουμε τα νέα παιδιά να γίνονται μέρος της δεξαμενής για την ιδιωτική εκπαίδευση και θέλουμε να δώσουμε την ευκαιρία σε όσο το δυνατόν περισσότερους νέους και νέες να περάσουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και να έχουν τη δυνατότητα να πάνε σε μία σχολή“, σημείωσε, ενώ πρόσθεσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ “σε βάθος τετραετίας” σχεδιάζει να αυξήσει τις δαπάνες για τη δημόσια παιδεία στο 5%, κάτι που όπως είπε “σημαίνει διπλασιασμό δαπανών” και “καθηγητών”.

Ερωτηθείς εάν θα μπορούσε να υπάρχει ένα σύστημα εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο χωρίς εξετάσεις, ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε πως “οι Πανελλήνιες εξετάσεις είναι το μόνο αδιάβλητο που έχουμε σ’αυτή τη χώρα“, αν και όπως είπε , δεν είναι “ανθρώπινο”. Ωστόσο, υπενθύμισε πως η προηγούμενη κυβέρνηση είχε νομοθετήσει το ’18 ένα καινούργιο σύστημα που προέβλεπε τις “πράσινες” και τις “κόκκινες σχολές”, δηλαδή αυτές που η ζήτηση ήταν μικρότερη ή ίση με τις διαθέσιμες θέσεις και θα μπορούσαν να περάσουν παιδιά χωρίς εξετάσεις και τις σχολές υψηλού ανταγωνισμού, όπου θα έπρεπε να υπάρχει κάποια “διαγωνιστική διαδικασία”. “Βεβαίως η κ. Κεραμέως αυτό το κατήργησε, εμείς έχουμε στόχο να το επαναφέρουμε“, σημείωσε.

Σε ερώτηση σχετικά με την φοιτητική μέριμνα, ο Αλ. Τσίπρας άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση γιατί διόρισε ως υπεύθυνο των φοιτητικών εστιών έναν “πρώην πρόεδρο της νεολαίας” κόμματος, ο οποίος “άφησε τις περισσότερες εστίες στο έλεος τους“, φέρνοντας ως παράδειγμα τις διαμαρτυρίες φοιτητών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου τον προπερασμένο χειμώνα ότι δεν είχαν θέρμανση σε συνθήκες “χιονιά”, ούτε “φύλαξη”, με αποτέλεσμα να έχουν συμβεί “δυσάρεστα γεγονότα”. Όπως διευκρίνισε, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε ξεκινήσει την “ενίσχυση” και τον “εκσυγχρονισμό” των εστιών σε συγκεκριμένα Πανεπιστήμια της χώρας όπως και έργα για τη δημιουργία νέων εστιών, κάτι που αποτελεί μέρος και του τωρινού “εθνικού σχεδίου” του κόμματος.

ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Καστοριάς

 

 

 

Back to top button