Κόσμος

Απόπειρα δολοφονίας του Βλαντιμίρ Πούτιν από Ουκρανικά drones καταγγέλλει η Ρωσία

Η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία για «επίθεση κατά του Κρεμλίνου με drones» κατά την διάρκεια της νύκτας σε μία «αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του Βλαντίμιρ Πούτιν».

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι στην καταγγελλόμενη από την Μόσχα επίθεση κατά της κατοικίας του Πούτιν στο σύμπλεγμα του Κρεμλίνου χρησιμοποιήθηκαν δύο drones τα οποία εξουδετερώθηκαν από τα ηλεκτρονικά αμυντικά συστήματα.

Στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου αναφέρεται ότι η Ρωσία επιφυλάσσεται κάθε δικαιώματος απάντησης – σχόλιο που σημαίνει ότι η Μόσχα μπορεί να χρησιμοποιήσει το περιστατικό, το οποίο ισχυρίζεται ότι συνέβη, για να κλιμακώσει περαιτέρω τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής σχόλιο από την ουκρανική ηγεσία.

«Δύο μη επανδρωμένα αεροπορικά οχήματα στόχευσαν το Κρεμλίνο. Ως αποτέλεσμα των έγκαιρών ενεργειών που έγιναν από τον στρατό και τις ειδικές υπηρεσίες με την χρήση στρατιωτικού συστήματος ραντάρ, οι συσκευές εξουδετερώθηκαν», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

«Αντιμετωπίζουμε τις πράξεις αυτές ως σχεδιασμένη τρομοκρατική ενέργεια και απόπειρα κατά της ζωής του προέδρου που πραγματοποιήθηκε τις παραμονές της Ημέρας της Νίκης και της παρέλασης της 9ης Μαΐου, κατά την οποία σχεδιάζεται να παραστούν ξένοι καλεσμένοι…

«Η ρωσική πλευρά επιφυλάσσεται του δικαιώματος να λάβει απάντηση όπου και όταν το θεωρήσει σκόπιμο».

Το Κρεμλίνο διευκρίνισε ότι συντρίμμια των drones διασκορπίστηκαν εντός του χώρου του Κρεμλίνου, αλλά δεν υπήρξαν θύματα ή ζημίες.

Βίντεο που κυκλοφορεί στα ρωσικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται να δείχνει στήλη καπνού επάνω από το Κρεμλίνο. Έπειτα από αυτό, η ρωσική προεδρία ανακοίνωσε ουκρανική επίθεση με drone κατά του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, που διατηρεί κατοικία στο σύμπλεγμα του Κρεμλίνου.

Το πρακτορείο RIA μετέδωσε ότι ο Πούτιν δεν βρισκόταν στο Κρεμλίνο την ώρα της «επίθεσης των drones» και ότι αυτήν την στιγμή ο ρώσος πρόεδρος εργάζεται στο Νόβο Ογκαριόβο, στα περίχωρα της Μόσχας.

Το βίντεο αναρτήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες από ομάδα κατοίκων στην περιοχή απέναντι από το Κρεμλίνο στην απέναντι όχθη του Μόσχοβα και δημοσιεύθηκε από ρωσικά μέσα περιλαμβανομένου του Telegram και του ενημερωτικού μέσου του ρωσικού στρατού Zvezda.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι η παρέλαση της 9ης Μαΐου θα διεξαχθεί στην Μόσχα παρά το περιστατικό, μετέδωσε το πρακτορείο TASS.

Η δημοτική αρχή της Μόσχας ανακοίνωσε ότι απαγόρευσε τις πτήσεις drones.

Η Ουκρανία «δεν έχει καμία σχέση» με την επίθεση με drone στο Κρεμλίνο, αναφέρει το Κίεβο

Η Ουκρανία «δεν έχει καμία σχέση» με την επίθεση με drone στο Κρεμλίνο, μια επίθεση που η Μόσχα απέδωσε στο Κίεβο, τόνισε σήμερα η ουκρανική προεδρία.

«Φυσικά, η Ουκρανία δεν έχει καμία σχέση με τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Κρεμλίνο», δήλωσε ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε μήνυμά του σε δημοσιογράφους.

AΠΕ

Back to top button