ΕλλάδαΚόσμος

Οι αρκούδες γνωρίζουν το μυστικό για την πρόληψη των θρόμβων αίματος

Οι επιστήμονες μπορεί να έχουν βρει μια λύση για τις ασθένειες της πήξης του αίματος από μια από τις πιο απίθανες πηγές της φύσης, τις αρκούδες.
Όσοι από εμάς χρειάστηκε να καθίσουμε σε πολύωρες πτήσεις γνωρίζουμε πολύ καλά τις ιατρικές προειδοποιήσεις ότι το να καθόμαστε αδρανείς για ώρες μπορεί να προκαλέσει θρόμβους αίματος στα πόδια και τους πνεύμονές μας. Οι προειδοποιήσεις αυτές προκύπτουν από το γεγονός ότι οι άνθρωποι που βιώνουν σοβαρή ακινησία λόγω ασθένειας ή τραυματισμού κινδυνεύουν από τη δυνητικά θανατηφόρα κατάσταση που είναι γνωστή ως φλεβική θρομβοεμβολή.
Όμως οι αρκούδες δεν υποφέρουν από παρόμοια προβλήματα παρά το γεγονός ότι, κατά τη διάρκεια της χειμερινής τους χειμερίας νάρκης, παραμένουν ακίνητες για μήνες κάθε χρόνο.
Αυτό τράβηξε την προσοχή των καρδιολόγων Τόμπιας Πέτζολτ και Μανουέλα Θίνελ στο Πανεπιστήμιο Ludwig Maximilian του Μονάχου, στη Γερμανία, οι οποίοι θέλησαν να μάθουν πώς οι αρκούδες αποφεύγουν την επικίνδυνη πήξη του αίματος.
Οι ερευνητές διεξήγαγαν ένα πείραμα επί δύο χειμώνες, κατά τη διάρκεια του οποίου περπάτησαν μέσα στο χιόνι για να ξεθάψουν και να ηρεμήσουν 13 κοιμισμένες καφέ αρκούδες που φορούσαν κολάρα GPS, λαμβάνοντας δείγματα αίματος. Στη συνέχεια, οι αρκούδες επέστρεψαν στις φωλιές τους για να ολοκληρώσουν τον χειμερινό τους ύπνο.
Τα επόμενα καλοκαίρια, παρακολούθησαν τις ίδιες αρκούδες και πήραν περισσότερα δείγματα αίματος για να διαπιστώσουν αν υπήρχε διαφορά στη σύνθεση του αίματος σε σύγκριση με τα δείγματα που είχαν ληφθεί το χειμώνα.
Οι Πέτζολτ και Θίνελ μαζί με τους συνεργάτες τους διαπίστωσαν ότι…
Συνέχεια στο theepochtimes.gr

 

 

 

 

 

Back to top button