Ελλάδα

Ομελέτα με σπανάκι και τυριά

Υλικά συνταγής

  • αυγά: 8
  • σπανάκι: 200 γρ.
  • κρεμμυδάκια φρέσκα: 2 ψιλοκομμένα
  • άνηθος: 3 κουταλιές της σούπας, ψιλοκομμένος
  • φέτα ή μυζήθρα σκληρή: 200 γρ.
  • γραβιέρα ή λαδοτύρι: 150 γρ.
  • βούτυρο: 150 γρ.
  • αλάτι: λίγο
  • πιπέρι: φρεσκοτριμμένο
  • ελιές: 10 μαύρες, χωρίς κουκούτσι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Καθαρίζετε, ζεματίζετε, στραγγίζετε καλά και ψιλοκόβετε το σπανάκι. Κομματιάζετε τη φέτα ή τη μυζήθρα και τρίβετε σε χοντρό τρίφτη τη γραβιέρα ή το λαδοτύρι.
  2. Σε ένα μεγάλο τηγάνι (κατάλληλο και για φούρνο) ζεσταίνετε τα 2/3 από το βούτυρο και σοτάρετε το σπανάκι. Προσθέτετε στη συνέχεια τα κρεμμυδάκια και συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να μαλακώσουν. Αποσύρετε από τη φωτιά, αφήνετε το μείγμα να κρυώσει λίγο και προσθέτετε τα τυριά.
  3. Σε ένα μπολ χτυπάτε τα αυγά με 2 κουταλιές της σούπας λιωμένο βούτυρο, 2 κουταλιές νερό και προσθέτετε τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι συνεχίζοντας το χτύπημα.
  4. Βάζετε το τηγάνι με το σπανάκι να ζεσταθεί σε χαμηλή φωτιά και ρίχνετε τις ελιές και τα χτυπημένα αυγά από πάνω. Ανασηκώνετε λίγο το σπανάκι για να πάει παντού το μείγμα των αυγών. Σκεπάζετε το τηγάνι και αφήνετε την ομελέτα να σιγοψηθεί για 8’ – 10’ περίπου.
  5. Μόλις η ομελέτα είναι έτοιμη την περιχύνετε με το υπόλοιπο βούτυρο και τη βάζετε στο γκριλ για λίγο (μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά της) και τη σερβίρετε ζεστή ή κρύα.

Mix & Match

Τα αυγά είναι δύσκολα στους συνδυασμούς τους με το κρασί, καθώς η γεύση τους τείνει να κατατροπώνει τη γεύση του παρτενέρ τους, ενώ το άρωμά τους «βυθίζει» εκείνο του κρασιού. Ωστόσο, ένα Sauvignon Blanc, με τον πληθωρικό τρόπο που το οινοποιούν στην Αυστραλία, ίσως και να είναι η λύση του προβλήματος.

icookgreek.com

Back to top button