ΓούναΚαστοριά

Καστοριά: Οι διεθνείς εμπορικές συναλλαγές του κλάδου γούνας το 2022 (του Νίκου Ρίζου)

Η 48η διεθνής έκθεση της γούνας τελείωσε. Το κύριο ερώτημα που συνήθως τίθεται είναι: Είχε οικονομική επιτυχία; Η απάντηση δεν μπορεί να ειπωθεί με ένα ναι ή ένα όχι. Διότι ο κύριος στόχος των εκθέσεων είναι η λήψη παραγγελιών, η δημιουργία νέων πελατών και όχι τόσο η πραγματοποίηση άμεσων πωλήσεων. Δηλαδή η χάραξη μίας μακροπρόθεσμης πολιτικής και όχι βραχυπρόθεσμης.
Πέραν τούτου σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Προέδρου του Συνδέσμου Προφήτης Ηλίας, κ. Τσούκα έγιναν δουλειές άνω των 2 εκ, ευρώ.
Το ζήτημα επομένως είναι δούμε συνολικά τις συναλλαγές του 2022, ενός έτους με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά λόγω της απαγόρευσης των εξαγωγών προς την Ρωσία, που επιβλήθηκαν με Κανονισμό της ΕΕ. Θα ομαδοποιηθούν οι εξαγωγές σε δύο ομάδες χωρών. Μία ομάδα που αφορά τις δυτικές αγορές (Β. Αμερική, Ευρώπη) και μία δεύτερη που αναφέρεται στις ανατολικές αγορές (Ασιατικές αγορές και της Μ. Ανατολής).
1. Οι εξαγωγές των ετοίμων ενδυμάτων γούνας
Οι συνολικές εξαγωγές ανήλθαν σε 55 εκ. ευρώ.
1.1 Οι εξαγωγές των δυτικών αγορών
Ανήλθαν σε 24,6 εκ ευρώ. Οι κύριοι δυτικοί προορισμοί είναι: Πρώτη χώρα οι ΗΠΑ με 13,6 εκ. ευρώ, και ακολουθούν Ιταλία 2,6 εκ., Γερμανία 1,8 εκ., Γαλλία 1,6 εκ., Ρουμανία 1,20 εκ., Ισπανία 1,1 εκ.
1.2 Οι εξαγωγές των ετοίμων στις ανατολικές αγορές.
Εξ αιτίας της απαγόρευσης των εξαγωγών προς την Ρωσία, αναπτύχθηκαν οι περιφερειακές Ασιατικές αγορές. Συνολικά οι ανατολικές αγορές ανέρχονται σε 28,6 εκ. Πρώτη χώρα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα 10,90 εκ., Καζακστάν 5,10 εκ., Κιργισία 3,8 εκ., Ν. Κορέα 3,12 εκ. Με μηδέν εξαγωγές προς Ρωσία λόγω της απαγόρευσης και της Ουκρανίας λόγω του πολέμου, οι ανατολικές αγορές συνεχίζουν να υπερισχύουν των δυτικών αγορών.
2. Οι εξαγωγές των πρώτων υλών και ημιετοίμων (κατεργασμένων δερμάτων και ημιετοίμων -bodies-) Οι συνολικές εξαγωγές ανήλθαν σε 15,9 εκ. ευρώ.
2.1 Οι εξαγωγές των δυτικών αγορών
Πρώτες χώρες: Ιταλία 2,9 εκ. ευρώ, Φιλανδία 1,7 εκ., ΗΠΑ 1,2 εκ.
2.2 Οι εξαγωγές των ανατολικών αγορών
Πρώτες χώρες: Τουρκία 4,6 εκ., Ρωσία 1,7 εκ.,
Οι εξαγωγές των πρώτων υλών και των ημιετοίμων δεν ενσωματώνουν υψηλή προστιθέμενη αξία, όπως των ετοίμων. Κύρια αγορά αναδεικνύεται η Τουρκική, η οποία θα πρέπει να υποστηριχθεί διότι έχει περιθώρια σημαντικής βελτίωσης. Άλλωστε εδώ και αιώνες αποτελούσε την κύρια αγορά της γούνας.
3. Οι εξαγωγές των ακατέργαστων δερμάτων
Οι εξαγωγές έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια εξ αιτίας της ανάπτυξης των εκτροφείων γουνοφόρων ζώων στην περιοχή της Δ. Μακεδονίας. Οι συνολικές εξαγωγές για το 2022 ανήλθαν σε 35,90εκ. ευρώ. Είναι σημαντική η συμβολή του συγκεκριμένου κλάδου στις εξαγωγές της γουνοποιίας, διότι βελτιώνει αφενός το ισοζύγιο αφετέρου βελτιώνει την προστιθέμενη αξία του προϊόντος.
Κύρια χώρα προορισμού η Φιλανδία με ύψος εξαγωγών 27,7 εκ. ευρώ. Εκεί εδρεύει το διεθνές δημοπρατήριο πώλησης γουνοδερμάτων.
Συμπεράσματα
Επομένως, παρά το γεγονός του ρωσοουκρανικού πολέμου, οι ανατολικές αγορές υπερισχύουν των δυτικών. Το κύριο πρόβλημα των μειωμένων εξαγωγών προς τις ανατολικές χώρες είναι ο πόλεμος και μόνο ο πόλεμος. Είναι βέβαιο με την λήξη του πολέμου θα υπάρξει άμεση αντίδραση ειδικά στις δύο αγορές. Θα πρέπει να σημειωθούν:
α) η αύξηση των εξαγωγών προς την Ν. Κορέα και την Τουρκία.
β) απουσιάζουν ουσιαστικά οι εξαγωγές στην Ιαπωνία, παρά το γεγονός ότι υπάρχει εμπορική συμφωνία ενιαίου οικονομικού χώρου μεταξύ ΕΕ και Ιαπωνίας εξάλειψης των δασμών και αμοιβαία αναγνώριση των Διεθνών Κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου,
γ) Εντύπωση επίσης προξενεί η απουσία εξαγωγών προς την Κίνα. Το πρόβλημα της αδυναμίας εισόδου στην αγορά της οφείλεται στο γεγονός των παρελκυστικών πολιτικών που εφαρμόζει η Κίνα στα ελληνικά προϊόντα γούνας. Υπάρχουν καθυστερήσεις κατά την εισαγωγή, συγκεκριμένα τελωνεία εκτελωνισμού γουναρικών και κυρίως δεν αναγνωρίζουν την τιμολογιακή αξία των προϊόντων κατά παράβαση των διεθνών κανόνων του ΠΟΕ (μέτρα ισοδυνάμου με τους δασμούς αποτελέσματος άρθρα 1-8)
δ)Η ίδια δυσκολία παρουσιάζεται και στην αγορά της Τουρκίας για τους ίδιους λόγους. Παρά το γεγονός αυτό η Τουρκία αναδεικνύεται πρώτη χώρα πελάτης στις εξαγωγές α υλών και ημιετοίμων,
ε) Εν τέλει ενώ οι Ανατολικές αγορές δεν εφαρμόζουν τους κανόνες του παγκόσμιου οργανισμού εμπορίου, παρά λοιπόν τις δυσκολίες οι εξαγωγές των ετοίμων ειδών γούνας υπερισχύουν έναντι των δυτικών αγορών,
στ) είναι σημαντική η συμβολή στην διεθνή ανταγωνιστικότητα του κλάδου της εκτροφής, στην συνολική αλυσίδα αξίας του κλάδου της γουνοποιίας.

Back to top button