Κόσμος

Μαφία: Εκτεταμένη επιχείρηση στην Ευρώπη για την Ντράνγκετα, συλλήψεις στη Γερμανία

Μια μεγάλη αστυνομική επιχείρηση με στόχο τη μαφία της Καλαβρίας, την Ντράνγκετα, άρχισε σήμερα το πρωί σε ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, όπου πραγματοποιήθηκαν έρευνες και συλλήψεις, ανακοίνωσαν οι δικαστικές αρχές της χώρας αυτής.

Εκατοντάδες Γερμανοί αστυνομικοί επενέβησαν σε έξι περιφέρειες της Γερμανίας στο πλαίσιο μιας «μεγάλης κλίμακας ευρωπαϊκής επιχείρησης» με στόχο «στελέχη και μέλη της Ντράνγκετα», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους περιφερειακές εισαγγελίες, μεταξύ των οποίων αυτή του Μονάχου. Αστυνομικές επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στο Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Η Ντράνγκετα έχει τη βάση της στη νότια ιταλική περιφέρεια της Καλαβρίας και έχει υποσκελίσει την Κόζα Νόστρα για να γίνει η πιο ισχυρή οργάνωση της μαφίας στην Ιταλία και ένα από τα πιο εκτεταμένα δίκτυα του εγκλήματος στον κόσμο.

Οι ύποπτοι κατηγορούνται για ξέπλυμα χρημάτων, φοροδιαφυγή, απάτη και λαθρεμπόριο ναρκωτικών, σύμφωνα με την ανακοίνωση των γερμανικών δικαστικών αρχών.

Πάνω από 100 έρευνες στη Γερμανία

Στη Γερμανία, πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 100 έρευνες και εκτελέσθηκαν γύρω στα τριάντα εντάλματα σύλληψης, από τα οποία τέσσερα ευρωπαϊκά, σύμφωνα με τις αρχές των κρατιδίων της Βαυαρίας, της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, της Ρηνανίας-Παλατινάτου και του Σάαρλαντ.

Η αστυνομία της Βαυαρίας ανακοίνωσε πως οι συλλήψεις είναι το αποτέλεσμα ερευνών με την ονομασία «Επιχείρηση Εύρηκα» που διήρκεσαν περισσότερο από τρία χρόνια.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, Ιταλοί και Βέλγοι ερευνητές πιστεύουν πως η εγκληματική οργάνωση διακίνησε λαθραία σχεδόν 25 τόνους κοκαΐνης από τον Οκτώβριο του 2019 ως τον Ιανουάριο του 2022 και διοχέτευσε περισσότερα από 22 εκατομμύρια ευρώ από την Καλαβρία στο Βέλγιο, την Ολλανδία και τη Νότια Αμερική.

Μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνονται τέσσερα άτομα στη Βαυαρία, 15 στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και 10 στο νοτιοδυτικό γερμανικό κρατίδιο της Ρηνανίας-Παλατινάτου, ενώ αστυνομία κατάσχεσε στοιχεία από δεκάδες σημεία, περιλαμβανομένων κατοικιών και γραφείων.

Δύο ύποπτοι, σε βάρος των οποίων διεξάγονταν έρευνες στο δυτικό γερμανικό κρατίδιο Σάαρλαντ, συνελήφθησαν στην Ιταλία. Η αστυνομία δεν γνωστοποίησε τα ονόματά τους και ανακοίνωσε μόνο πως ο ένας είναι ηλικίας 47 ετών και ο άλλος 25.

Σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης MDR και FAZ, περισσότερα από 100 εντάλματα σύλληψης πρόκειται να εκτελεσθούν σήμερα σε διάφορες χώρες.

Γερμανοί εισαγγελείς ανακοίνωσαν πως θα πραγματοποιήσουν αργότερα σήμερα συνέντευξη Τύπου.

ΑΠΕ

Back to top button