ΕκδηλώσειςΚαστοριά

Ο θρυλικός κιθαρίστας GUS G μιλάει στο Ζήση Πετκανά, λίγο πριν τη μεγάλη συναυλία στην Καστοριά (βίντεο)

Με αφορμή τις επερχόμενες εμφανίσεις του Gus G. με το Electric Guitarlands είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε από “πρώτο χέρι” τι πρόκειται να παρακολουθήσουμε σε αυτά τα ιδιαίτερα shows στα οποία θα εμφανιστεί μαζί με ακόμη 3 σπουδαίους διεθνούς φήμης κιθαρίστες – Michael Angelo Batio, Rowan Robertson & Andrea Martongelli.

Επιπλέον, μιλήσαμε και για το πιο πρόσφατο album του “Quantum Leap” (2021) και φυσικά για τα μελλοντικά σχέδια των Firewind!

RockOverdose: Καλησπέρα Κώστα και καλωσόρισες για ακόμη μία φορά στο RockOverdose! Πώς είσαι;

Gus G.: Καλησπέρα Ζήση! Έχω την εντύπωση πως πρέπει να ήμουν η πρώτη σου συνέντευξη όταν ξεκινούσε το site, όταν ακόμα ήταν webradio αν δε κάνω λάθος; Πίσω στο 2008-10;

 

RockOverdose: Ναι ήταν τότε που είχες μπει στη μπάντα του Ozzy. Παλιώσαμε και οι δύο… Λοιπόν, που σε βρίσκουμε; 

Gus G.: Αυτή τη στιγμή είμαι σπίτι μου στη Θεσ/νικη. Ουσιαστικά είμαι ήδη σε περιοδεία καθώς παίξαμε την προηγούμενη εβδομάδα με το Guitarlands 4 shows στην Ιταλία και τώρα είχαμε 3 μέρες διάλειμμα, αύριο ξαναφεύγω γιατί συνεχίζουμε στην Πολωνία.

 

RockOverdose: Έχει ξεκινήσει λοιπόν η περιοδεία του Electric Guitarlands, πώς είναι ως τώρα; Τι feedback υπάρχει απ’ τον κόσμο;

Gus G.: Πήγε πολύ καλά στην Ιταλία! Η αλήθεια είναι πως γίνεται πρώτη φορά αυτό – κάτω απ’ αυτό το banner ας πούμε, είναι ένα φρέσκο εγχείρημα… Πρόκειται για μια σύμπραξη με 4 κιθαρίστες, οι οποίοι είναι: εγώ, ο Michael Angelo Batio, ο Rowan Robertson και ο Andrea Martongelli, ο οποίος είναι από την Ιταλία. Ξεκινήσαμε εκεί, παίξαμε ήδη σε Ρώμη, Μιλάνο, Πίζα και σε ένα γραφικό μέρος (Ranica) μέσα σε ένα πολύ παλιό θέατρο 200 ετών, ήταν ωραία φάση!

 

RockOverdose: Θες να μας μιλήσεις για αυτές τις εμφανίσεις; Όπως είπες κι εσύ είναι κάτι καινούργιο και ο κόσμος δεν γνωρίζει τί πρόκειται να δει και να ακούσει. Οπωσδήποτε σας γνωρίζει όλους ξεχωριστά σαν κιθαρίστες και τη δουλειά σας, αλλά μπορείς να μας πεις κάποιες λεπτομέρειες για το show γιατί δε σου κρύβω πως κάποιοι είναι μπερδεμένοι και δε ξέρουν περί τίνος πρόκειται; 

 

Gus G.: Βεβαίως! Για να λυθεί το μυστήριο – επειδή βλέπουν 4 κιθαρίστες στην αφίσα και ίσως νομίζουν πως πρόκειται για κάποιου είδους σεμινάριο, αυτό είναι μια κανονική συναυλία! Είναι στημένο στη φιλοσοφία του G3, που καθιέρωσε ο Joe Satriani, οπότε μπορείς να το δεις κι έτσι, σαν G4… Αυτό σημαίνει πως υπάρχει μία μπάντα, μπάσο, τύμπανα και τραγουδιστής, οι οποίοι πλαισιώνουν όλους τους κιθαρίστες. Καθένας από τους κιθαρίστες βγαίνει αρχικά μόνος του παίζοντας το δικό του setlist και μετά στο τέλος ανεβαίνουμε όλοι μαζί και κάνουμε ένα jammάρισμα παίζοντας και κάποια covers… Αυτή είναι η κατάσταση περίπου!

 

 

RockOverdose: Τα κομμάτια που παίζει ο καθένας τί είναι; Διασκευές ή από δικές σας δουλειές; 

Gus G.: Παίζουμε και διασκευές αλλά ο καθένας στο δικό του setlist παρουσιάζει διαφορετικά πράγματα. Κι εγώ δεν ήξερα τί παίζουν οι υπόλοιποι, αλλά τώρα που είδα τί γίνεται μπορώ να σου πω κάποια πράγματα. Για παράδειγμα, ο Rowan Robertson παίζει κάποια κομμάτι Sabbath της Dio εποχής, μιας και ήταν στο πλευρό του Dio στο “Lock Up The Wolves”, παίζει και δικά του από την solo καριέρα του. Ο Andrea παίζει κάποια κομμάτι από το δίσκο που έκανε πρόσφατα μαζί με τον Dave Ellefson και τον Jeff Scot Soto. Ο Michael Angelo παίζει κάποια δικά του κομμάτια και κάνει και ορισμένα medley – tributes σε Van Halen, Pantera – τα οποία είναι πολύ διασκεδαστικά καθώς είναι μεγάλα hits, τα οποία ο κόσμος γνωρίζει.

Όσο αφορά το δικό μου set, επικεντρώνομαι σε ένα instrumental set κυρίως από την τελευταία μου δουλειά το “Quantum Leap”, που βγήκε εν μέσω καραντίνας και δεν είχα την ευκαιρία να παίξω αυτά τα κομμάτια live, οπότε μπορείς να πεις πως είναι η πρώτη μου επίσημη παρουσίαση του νέου μου υλικού. Στο τέλος όπως είπα και πριν βγαίνουμε και jammάρουμε σε 2-3 τραγούδια!

 

RockOverdose: Ο Batio έρχεται με αυτή την περίεργη κιθάρα, που είναι δύο μαζί ενωμένες;

Gus G.: Μπράβο ναι! Φέρνει αυτή την double neck κιθάρα και μάλιστα έχει γράψει και ένα νέο solo ειδικά για αυτά τα shows, πραγματικά είναι απίστευτο αυτό το double neck solo δε ξέρω πως το κάνει αυτό!

 

RockOverdose: Οπότε όποιος έρθει θα εντυπωσιαστεί από τα skills  φυσικά των κιθαριστών αλλά και θα ακούσει και γνωστά κομμάτια.

Gus G.: Ναι, δε θα είναι ένα μονοκόμματο solo σε όλη τη διάρκεια, θα υπάρχουν βέβαια και τέτοιες στιγμές αλλά παίζουμε κομμάτια που ο κόσμος μπορεί να διασκεδάσει!

 

RockOverdose: Καλά κάνουμε και το διευκρινίζουμε για να καταλάβει και ο κόσμος τι θα δει και τί θα ακούσει!

Gus G.: Ναι γιατί δε το ξέρει ο κόσμος. Ελπίζω να ρίξαμε λίγο φως τώρα.

 

RockOverdose: Μιλάμε επομένως για ένα show πάνω από 2 ώρες…

Gus G.: Ναι αν υπολογίσεις πως καθένας από εμάς παίζει περίπου 30-40 λεπτά set… Ελπίζω να έρθει ο κόσμος και να το δουν, είναι πρώτη φορά που βρισκόμαστε μαζί στη σκηνή εμείς οι 4, θα είναι κάτι μοναδικό!

RockOverdose: Πώς προέκυψε αυτή η ιδέα;

Gus G.: Ήταν μια ιδέα του ατζέντη, ο οποίος συνεργάζεται μαζί μας, οπότε μας έφερε όλους σε επαφή.

RockOverdose: Ας μιλήσουμε λίγο για τον καθένα από εσάς ξεχωριστά. Πως θα περιέγραφες με λίγα λόγια τους υπόλοιπους κιθαρίστες σε αυτό το project; Τι θαυμάζεις στον καθένα; 

Gus G.: Οk. Μου βάζεις δύσκολα.. Ξεκινάω με τον Andrea, με τον οποίο είμαστε φίλοι πολλά χρόνια, έχουμε κάνει αρκετές εμφανίσεις μαζί στην Ευρώπη. Είναι ένα άτομο που εκπέμπει πολύ θετική αύρα, πολύ καλός παίχτης και τεχνικά φοβερός κιθαρίστας και πολύ καλός μουσικός, πάνω απ’ όλα καλό παιδί. Ίσως το ελληνικό κοινό να μη τον γνωρίζει ακόμα, αλλά χαίρομαι που επιτέλους έρχεται εδώ μιας και του έχω μιλήσει για την Ελλάδα, οπότε είναι ένας πολύ καλός κιθαρίστας που θα ήθελα να τον τσεκάρουν όλοι.

Τώρα για τον Rowan Robertson, είναι παλιός στη σκηνή, οι παλιότεροι θα τον θυμούνται από τον Dio, οι νεότεροι ίσως όχι. Μου αρέσει πολύ το παίξιμό του γιατί είναι πιο αλήτικο, πιο blues rock, δεν είναι τόσο shredder θα λέγαμε, αν τον συγκρίνεις πχ με τον Michael Angelo. Έχει αυτό τον ήχο των Sabbath του Iommi, το vibe το πιάνει 100%. Είναι επίσης ένας πολύ θετικός άνθρωπος.

Για τον Michael Angelo τί να πω; Κατά την άποψή μου είναι ένας ζωντανός θρύλος, από τους παλαιότερους shredders και πολύ γνωστός σαν δάσκαλος γιατί έγινε γνωστός από τα instructional videos τη δεκαετία του 80. Θα του έδινα ίσως την ταμπέλα “φρικιό”, με την καλή έννοια, γιατί αυτό που κάνει πραγματικά δεν είναι ανθρώπινο! Να παίζει με δύο κιθάρες ταυτόχρονα, είναι απίστευτο – πρέπει να το δεις για να το πιστέψεις!

 

RockOverdose: Ναι ακριβώς! Έχει πάρει και τον τίτλο από διάφορα περιοδικά σαν ο πιο γρήγορος στον κόσμο!

Gus G.: Χώρια απ’ αυτό, είναι ένας τίτλος, αλλά αυτό που πολλοί ξεχνάνε είναι πως ο Batio είναι ένας πάρα πολύ καλός μουσικός, παίζει και έχει γνώσεις πάνω σε άλλα στυλ, jazz κ.ά. Μπορεί να παίξει πολλά απλά το στυλ του είναι πολύ extreme, heavy metal, του αρέσει να παίζει πάρα πολύ γρήγορα…ξέρεις. Κι ο κόσμος πολλές φορές δε βλέπει λίγο παραπέρα απ’ αυτό που δείχνει ο άλλος. Είναι μεγάλος πλακατζής και κάνει ωραίο show, έχει επαφή με τον κόσμο.

 

 

RockOverdose: Δεν είναι τυχαίο που τον επέλεξαν οι Manowar!

Gus G.: Ναι φυσικά! Αργήσαν κιόλας, ταιριάζει γάντι και θα μπορούσε να είναι στη μπάντα 20 χρόνια πριν!

 

 

RockOverdose: Μάλιστα. Πες μας τώρα και για τα δικά σου. Πως πήγε το τελευταίο solo album σου;

Gus G.: Το “Quantum Leap” πήγε πολύ καλά. Είχε πολύ καλή αποδοχή από τον κόσμο, το feedback ήταν καλό, οι πωλήσεις και όλα, έμεινα ευχαριστημένος. Ξέρεις, είναι ένα τελείως instrumental album που το έκανα μες στην καραντίνα, χωρίς να περιμένω πολλά πράγματα, απλά ήταν μια διέξοδος για να είμαι δημιουργικός όσο ήμασταν κλειδωμένοι στο σπίτι. Παρόλα αυτά πήγε πολύ καλά, δε περίμενα να πω την αλήθεια να βγω σε περιοδεία για αυτό αλλά αφού ήρθε αυτή η ευκαιρία επέλεξα να το παρουσιάσω στο κοινό.

 

RockOverdose: Πρόκειται για την πρώτη σου solo δουλειά που είναι εξ’ ολοκλήρου instrumental έτσι δεν είναι;

Gus G.: Ναι, είναι το πρώτο album που είναι απ’ την αρχή ως το τέλος instrumental, απ’ τα τέσσερα solo μου. Είναι κάτι που το σκεφτόμουν χρόνια και τελικά το έκανα.

 

RockOverdose: Πάμε λίγο και στο κεφάλαιο Firewind. Τί γίνεται με τη μπάντα; Πού βρισκόμαστε;

Gus G.: Μόλις τελειώσαμε μια τεράστια περιοδεία στην Ευρώπη με τους Beast In Black. Παίξαμε 42 live μέσα σε 2 μήνες και κυκλοφορήσαμε στο ενδιάμεσο ένα νέο single, το “Destiny Is Calling“. Μόλις τελειώσω με το Electric Guitarlands, θα συνεχίσουμε δουλειά στο studio για να ολοκληρώσουμε τις ηχογραφήσεις του καινούργιου album. Οπότε είμαστε σε μια τέτοια φάση τώρα, το album έχει γραφτεί δηλαδή οι συνθέσεις είναι έτοιμες, τα τύμπανα ηχογραφήθηκαν, αυτό που μένει είναι να τελειώσω εγώ τις κιθάρες και ο Herbie να κάνει τα φωνητικά, μετά να γίνει η μίξη και τα λοιπά.. Έχει δουλειά ακόμη.

 

 

RockOverdose: Δε μένεις ποτέ στάσιμος, πρέπει πάντα να κάνεις κάτι. Είσαι συνέχεια σε εγρήγορση και δημιουργικότητα.

Gus G.: Ναι ειδικά μετά την καραντίνα είναι σαν κάποιος να μας έβγαλε από τη φυλακή!

 

 

RockOverdose: Πολύ ωραία Κώστα! Νομίζω τα είπαμε όλα σχεδόν! Στείλε το μήνυμά σου σε όσους σκοπεύουν να έρθουν στο Electric Guitarlands.

Gus G.: Ανυπομονούμε να έρθουμε στην Ελλάδα. Έχω πει τα καλύτερα στους υπόλοιπους για εδώ και για το ελληνικό κοινό, επομένως κι εκείνοι ανυπομονούν.  Ο Michael Angelo πρέπει να έχει έρθει στο παρελθόν στην χώρα μας αν δε κάνω λάθος, για τον Rowan θα είναι η πρώτη φορά.

 

RockOverdose: Σίγουρα στην Καστοριά δεν έχει έρθει κανείς από αυτούς!

Gus G.: Ναι μόνο εγώ έχω έρθει στην Καστοριά! Έχω πολύ καλές αναμνήσεις από την Καστοριά ωραίος κόσμος, όμορφη πόλη και ωραίο φαγητό! Χαίρομαι που θα επιστρέψω! Επομένως τα λέμε από κοντά, 12/5 στην Καστοριά, 13/5 στη Θεσσαλονίκη, μετά 14/5 στην Κύπρο και στις 15/5 στην Αθήνα!

 

RockOverdose: Πολύ ωραία! Ευχαριστούμε πάρα πολύ! Τα λέμε σύντομα! 

 

Για το RockOverdose,

Ζήσης Πετκανάς

Events info/tickets @ links below:

Καστοριά – Prague Live

Θεσσαλονίκη-Eightball club

Λάρνακα- Κύπρος/ Savino

Αθήνα – Κύτταρο 

rockoverdose.gr

 

Back to top button