ΑθλητικάΆργος ΟρεστικόΚαστοριά

Πυρσός: Η μοναδική ομάδα ποδοσφαίρου τυφλών στην Ελλάδα – Συνέντευξη του Καστοριανού προέδρου της (βίντεο)

Ο Πυρσός, η μοναδική ομάδα ποδοσφαίρου τυφλών στην Ελλάδα, είναι υπόθεση της Θεσσαλονίκης. Ο σύλλογος που δημιουργήθηκε από τα τέλη του ‘90, με την πρωτοβουλία ατόμων της Σχολής Τυφλών Θεσσαλονίκης, τα τελευταία δύο χρόνια απέκτησε την έδρα του στο αθλητικό συγκρότημα Μίκρας στην Καλαμαριά.

Του Γιάννη Γκουμάκη

Στο ειδικά διαμορφωμένο γήπεδο σε μία από τις καθιερωμένες προπονήσεις τους, τα μέλη και ο πρόεδρος της ομάδας, κ. Μπάμπης Τοκατλίδης (Καστοριανός με καταγωγή από το Μελάνθιο), μίλησαν στο kalamaria24.gr για το σύλλογο, το άθλημα, τις δυσκολίες του εντός κι εκτός γηπέδου αλλά και τις επερχόμενες φιλικές αναμετρήσεις με την Εθνική Τυφλών Γερμανίας.

«Το 1997 ιδρύθηκε μέσα από τη Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης η Αθλητική Ένωση Τυφλών «Ο Πυρσός», ο οποίος καλλιεργούσε και καλλιεργεί τα αθλήματα για άτομα με προβλήματα όρασης. Είχαν ξεκινήσει τέτοιοι σύλλογοι στο εξωτερικό, για αθλητές γενικά με αναπηρία και με πρόβλημα όρασης. Στην Ελλάδα είμαστε πιο πίσω, αλλά στα τέλη της δεκαετίας του 90’, σιγά-σιγά ήρθε και σε εμάς.Ξεκινήσαμε από την αρχή, εγώ ο Δήμος Ζαχαρός, ο Πασχάλης. Αυτή τη στιγμή έχουμε 12 άτομα διαφόρων ηλικιών», είναι τα πρώτα που μου λέει στη γωνία του γηπέδου ο Μπάμπης Τοκατλίδης, ενώ όλο και κάποιος μας διακόπτει για να ξεκινήσει η προπόνηση.

Τι κερδίζει κάποιος που παίζει ποδόσφαιρο στον Πυρσό;

«Η ομάδα του Πυρσού είναι στην κατηγορία B1. Ολικά τυφλών. Δεν υπάρχουν για μερικώς βλέποντες. Αυτό που λαμβάνει κάποιος παίζοντας στον Πυρσό είναι εκτός του ότι αθλείται και παίζει ποδόσφαιρο, το οποίο είναι το πιο αγαπημένο άθλημα των ανθρώπων, είναι και ότι το κάνει δωρεάν. Οι αθλητές δηλαδή δεν πληρώνουν για να αθληθούν. 

Είναι η μοναδική εν ενεργεία ομάδα ποδοσφαίρου τυφλών στην Ελλάδα. Υπήρχε και ο «Κεραυνός» στην Αθήνα αλλά δεν παίζουν πλέον. Οπότε μένουμε μόνο εμείς. Φυσικά έχουμε και άλλα τμήματα, όχι μόνο ποδοσφαίρου. Το σημαντικό είναι ότι εδώ κάνουμε το χόμπι μας, παρά τα προβλήματα μας, έχουμε χτίσει μια οικογένεια σε όλους τους τομείς, δεν υπάρχουν προστριβές ή συμφέροντα. Προσφέρουμε μια διέξοδο αθλητικού χαρακτήρα σε ανθρώπους με αναπηρία όρασης. Και ότι είναι η μοναδική».

Πως παίζεται το ποδόσφαιρο τυφλών; Πόσο δύσκολο είναι για κάποιον που δε βλέπει να παίζει;

Συνέχεια στο kalamaria24.gr

Στη φωτογραφία, δεύτερος από αριστερά στην επάνω σειρά ο πρόεδρος της ομάδας κ. Μπάμπης Τοκατλίδης και πρώτος από αριστερά στην κάτω σειρά ο αδελφός του και παίκτης της ομάδας Γιώργος Τοκατλίδης.

 

 

Back to top button