Με μια μεγαλοπρεπή τελετή, την πρώτη μετά από 70 χρόνια -όσα δηλαδή έμεινε στο θρόνο η μητέρα του- ο Κάρολος ο 3ος φόρεσε το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου και προστέθηκε στον μακρύ κατάλογο των Βρετανών μοναρχών που στέφονται στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ εδώ και 1000 χρόνια. «Θεέ της ευσπλαχνίας και του ελέους, δώσε μου ευλογία», ήταν ο όρκος που έδωσε ο νέος βασιλιάς, ενώ λίγο αργότερα, σε μία πολύ πιο σύντομη τελετή, έγινε η στέψη και της Καμίλα. O Κάρολος έγινε ο 40ός βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου και ο γηραιότερος που καταλαμβάνει το βρετανικό θρόνο. Η στέψη έγινε παρουσία 100 ξένων ηγετών με το κόστος να ξεπερνά τα 126 εκατομμύρια ευρώ.
Η τελετή
Μετά τον όρκο ο Βασιλιάς δέχτηκε το χρίσμα. Ένα ιδιαίτερο κομμάτι της τελετής το οποίο εκτυλίχθηκε πίσω από ένα παραβάν, 2,6 μέτρων. Ο Αρχιμανδρίτης του Γουέστμινστερ άλειψε με λάδι τα χέρια, το κεφάλι και το στήθος του Βασιλιά.Υ πό τους ήχους του Ψαλμού 71 από βυζαντινή χορωδία στα ελληνικά – για να τιμήσει την ελληνική καταγωγή του πατέρα του, Φίλιππου – ο Κάρολος έλαβε το σπαθί του Βασιλιά. Αλλά και τη σφαίρα του μονάρχη – διακοσμημένη με διαμάντια, ζαφείρια και σμαράγδια, το δαχτυλίδι και τα σκήπτρα.
Ακολούθησε η στιγμή της στέψης. Ο Βασιλιάς φόρεσε το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου. Κατασκευασμένο το 1660 με βάρος 2 κιλά, γεμάτο ρουμπίνια και αμέθυστους. Είναι ο έκτος μονάρχης που το φορά τα τελευταία 360 χρόνια.
Ακολουθεί μία πιο σύντομη και λιτή τελετή για τη Βασίλισσα. Η σύζυγος του Καρόλου, λαμβάνει το στέμμα της και ο εορτασμός ολοκληρώνεται με τους καλεσμένους να τραγουδούν το βρετανικό ύμνο.
Οι καλεσμένοι
Διαβαστε την συνεχεια στο ertnews.gr