Ελλάδα

Χαλκιδική: Περιπολίες από κατοίκους για να απωθήσουν τις αρκούδες

Σχέδιο… ετοιμότητας με μεταμεσονύχτιες περιπολίες και κορναρίσματα έχουν καταστρώσει κάτοικοι του Ταξιάρχη Χαλκιδικής, σε μια προσπάθεια να απωθήσουν από το χωριό τους αρκούδες οι οποίες έχουν αναστατώσει την ευρύτερη περιοχή με τις συχνές εμφανίσεις τους, με αποκορύφωμα το πάγωμα των εργασιών στα φημισμένα τους έλατα!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΠΛΟΙΑΡΙΔΗ

Αυτό που ανησυχεί τους κατοίκους είναι ότι οι αρκούδες φαίνεται ότι κάνουν ολόκληρη… περιοδεία στην ορεινή Χαλκιδική. Όπως λένε, έχουν αφήσει τα ίχνη τους και… τις ζημιές τους σε τουλάχιστον 8 χωριά: στα Βράσταμα, στην Παλαιοχώρα, στη Βάβδο, στη Μεγάλη Παναγιά και στην Ιερισσό.

Κορναρίσματα τα βράδια από τους ντόπιους

“Ο κόσμος φοβάται, έχει σταματήσει τις εργασίες για τα έλατα και για τα χωράφια του”, αναφέρει στο Τhesstoday.gr ο ελαιοπαραγωγός και κάτοικος της περιοχής Γιώργος Γιωρούδης, υπογραμμίζοντας πως οι καταστροφές είναι τεράστιες για τους επιχειρηματίες, που αποφάσισαν να πάρουν τη κατάσταση στα χέρια τους, προκειμένου να διώξουν τις αρκούδες από το χωριό. “Κάθε βράδυ, υπάρχει ομάδα που γυρνάει με τα αυτοκίνητα και κορνάρει κάνοντας θόρυβο για να μην έρθει η αρκούδα”, εξηγεί, και ποροσθέτει πως ολόκληρο το χωριό έχει τρομοκρατηθεί από την περίπτωση πιθανής συνάντησης. “Δε βγαίνει κανένας έξω από το σπίτι εδώ και 10 μέρες”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, η ενδεχόμενη συνάντηση με αρκούδα “πάγωσε” και τη δουλειά του πρώτου επισκέψιμου μελισσοκομείου Βee Day, που δέχεται κόσμοστις εγκαταστάσεις του στην απολυμένη πέτρα Ταξιάρχη, μέχρι νεοτέρας. “Έχουμε παγώσει τα πάντα μέχρι να πάρουμε μέτρα ώστε να έχει ασφάλεια ο επισκέπτης μας”, εξηγεί στο Τhesstoday.gr η ιδιοκτήτρια της επιχείρησης Αθηνά Αποστολούδη, υπογραμμίζοντας πως “σκοπός είναι να αναδιαμορφώσουμε την καθημερινότητα σύμφωνα με τα δεδομένα που υπάρχουν, μαθαίνοντας πως λειτουργούν άλλοι, σε περιοχές που έχουν συχνές εμφανίσεις από αρκούδες”.

Οι αρκούδες εξοικειώθηκαν με την ανθρώπινη παρουσία

O εκπρόσωπος Τύπου του Ακρτούρου Πάνος Στεφάνου μέσω του Τhesstoday.gr καθησυχάζει τους κατοίκους, κάνοντας λόγο για μία αρκούδα και όχι περισσότερες. Όπως αναφέρει, πρόκειται για νεαρό αρσενικό που ξεκίνησε από την Βόλβη και λόγω της αναπαραγωγικής περιόδου, καλύπτει καθημερινά μεγάλες αποστάσεις ψάχνοντας για θηλυκή αρκούδα αλλά και για τροφή, βρίσκοντας εύκολη πρόσβαση στα μελίσσια της Χαλκιδικής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί ο πληθυσμός της αρκούδας λόγω όλων των μέτρων προστασίας. “Η περίφραξη της Εγνατίας Οδού είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσουν τα ατυχήματα σε μεγάλο βαθμό”, σημειώνει, και προσθέτει πως “σταδιακά εξοικειώθηκαν με την ανθρώπινη παρουσία, γιατί ο άνθρωπος είναι συχνά στα βουνά”.

Τhesstoday.gr

Back to top button