Καστοριάτελευταίες ειδήσεις

«Αλάτι της Γης»: Ο Λάμπρος Λιάβας στην Καστοριά – Τι του έκανε μεγαλύτερη εντύπωση

Το «Αλάτι της Γης» βρέθηκε για λίγες μέρες στην πανέμορφη Καστοριά, με τη μοναδική ανοιξιάτικη φύση, τα απέριττα βυζαντινά μνημεία, τα επιβλητικά αρχοντικά και την εξαιρετική τοπική γαστρονομία! Συζητήσαμε για τη μουσικοχορευτική παράδοση της περιοχής με τον δάσκαλο χορού Μιχάλη Μπινιάκο κι ελπίζουμε σύντομα να επανέλθουμε…
Όμως την «παράσταση» έκλεψε η επίσκεψή μας στο Αρχοντικό Βέργου, όπου στεγάζεται η μοναδική φωτογραφική συλλογή του Λεωνίδα Παπάζογλου. Μια συναρπαστική περιήγηση στην Καστοριά, τη Μακεδονία, την Ελλάδα των αρχών του 20ου αι. Μια γοητευτική πινακοθήκη, ευαίσθητη αποτύπωση του ύφους και του ήθους, της ανθρωπογεωγραφίας τόσο του αστικού όσο και του αγροτικού χώρου της εποχής. Ξεναγός μας στην έκθεση ήταν ο πρώην αντιδήμαρχος Καστοριάς κ. Λεωνίδας Παπαδημητρίου, που το 2017 εισηγήθηκε τη δημιουργία του Μουσείου.
Ο Λεωνίδας Παπάζογλου, ο πρώτος Καστοριανός φωτογράφος, σε συνεργασία με τον αδελφό του αφού έμαθαν την τέχνη στην Κωνσταντινούπολη ξεκίνησαν τις φωτογραφικές τους δραστηριότητες στα τέλη της δεκαετίας του 1890. Οι περίπου 2500 γυάλινες αρνητικές πλάκες που έχουν διασωθεί συγκεντρώθηκαν από τον Καστοριανό γιατρό και συλλέκτη Γιώργο Γκολομπία, οι κληρονόμοι του οποίου δώρισαν στον Δήμο Καστοριάς τα δικαιώματα εκτύπωσης και ψηφιακής αποτύπωσης μεγάλου αριθμού φωτογραφιών. Κάθε φωτογραφία και μια ολόκληρη ιστορία, βλέμματα, χειραψίες, στάσεις σωμάτων, ενδυμασίες, αντικείμενα, περιβάλλων χώρος, πολύτιμες ιστορικές, κοινωνικές και ανθρωπολογικές πληροφορίες. Μια αποκαλυπτική εμπειρία!!!
Να ευχηθούμε ο μοναδικός αυτός χώρος, απαραίτητος σταθμός και προτεραιότητα για κάθε επισκέπτη της Καστοριάς, να αποκτήσει την προβολή και τη δυναμική που του αρμόζει, μέσα από ένα εμπνευσμένο σχέδιο πολιτιστικής διαχείρισης. Η συναρπαστική φωτογραφική πινακοθήκη των Παπαζογλου-Κολομπία στο Αρχοντικό Βέργου της Καστοριάς μπορεί κάλλιστα ν’ αποτελέσει έναν προνομιακό τόπο συνάντησης για την καλλιτεχνική φωτογραφία με πανελλήνια και –γιατί όχι;- διεθνή εξακτίνωση!

Back to top button