ΕκδηλώσειςΚαστοριά

Η κεντρική προεκλογική εκδήλωση του ΚΚΕ Καστοριάς (φωτογραφίες)

Την κεντρική προεκλογική εκδήλωσή του πραγματοποίησε χθες το ΚΚΕ Καστοριάς.

Στην ομιλία του ο Νίκος Χριστάνης μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ ανάφερε:

Λίγες μέρες μας χωρίζουν από τις κάλπες στις 21 Μαΐου. Λίγες μέρες ακόμη θα προσπαθήσουν να ξεγελάσουν τον λαό να πάει να ψηφίσει το λιγότερο κακό, να διαλέξει ανάμεσα στον έναν σωτήρα ή στον άλλο. Για λίγες μέρες ακόμη θα προσπαθήσουν να πείσουν τον κόσμο ότι έχουν διαφορές και ότι είναι πολύ σημαντικό να βγει μια ισχυρή Κυβέρνηση.

Εμείς λέμε το εξής! Αν υπάρχει κάτι που πρέπει να απασχολεί τον λαό είναι το εξής :   πόσο πιο ψηλά θα  ανέβει ο λαός μας θα μετρήσει το ανάστημά του, τη δύναμη με την οποία θα βρεθεί απέναντι στην επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση.

Και εμείς λέμε ξεκάθαρα, ότι μπορεί να κάνει την έκπληξη και να βγει ένα  ενισχυμένο ΚΚΕ από τις κάλπες.

Με ΚΚΕ δυνατό θα βρεθεί ο ίδιος πιο δυνατός, πιο προετοιμασμένος απέναντι στην επίθεση που θα ακολουθήσει όταν σβήσουν τα προεκλογικά φώτα.

Σήμερα ο Μητσοτάκης κοκορεύεται για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και περισσότερες επενδύσεις και ζητάει στον κόσμο να βάλει για άλλη μια φορά πλάτη και να στηρίξει αυτή την πολιτική για να έρθει ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη. Αντίστοιχα ο Τσίπρας μιλάει για μια πιο προοδευτική ανάπτυξη. Αλλά για να δούμε για ποια ακριβώς ανάπτυξη μιλάνε;

Το 2022 είχαμε ανάπτυξη 6,5%, δηλαδή αυξήθηκε η πίτα της οικονομίας, αλλά για να δούμε ο λαός τι απόλαυσε από αυτή την πίτα.

Από την μία οι 150 εισηγμένες εταιρείες στο χρηματιστήριο κατέγραψαν λειτουργικά κέρδη 14δις ευρώ και καθαρή κερδοφορία 10,4δις ευρώ ενώ από την άλλη έγινε μείωση μισθού κατά 7,4% σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, βέβαια η μείωση είναι πολύ μεγαλύτερη αν πάρουμε υπόψιν μας την ακρίβεια, τα ενοίκια, το ενεργειακό κόστος.

Επίσης την φορολογία των μερισμάτων την πήγε στο 10% από το 15% ο ΣΥΡΙΖΑ και στο 5% η ΝΔ. την ίδια ώρα που ο κόσμος έχει να αντιμετωπίσει την τεράστια ακρίβεια και τον μισθό του να τελειώνει στις 20 του μήνα.

Άλλο στοιχείο της ανάπτυξης που ευαγγελίζονται είναι ότι οι τράπεζες είχαν κέρδη 4,57δις ευρώ όταν από την άλλη οι τράπεζες με τα κοράκια των funds παίρνουν τα σπίτια του κοσμάκι.

Άρα η πίτα της οικονομίας αυξήθηκε αλλά η φτώχεια του λαού μεγεθύνθηκε.

Αυτή την ανάπτυξη λοιπόν ευαγγελίζονται, γι αυτήν θέλουν σταθερή και ισχυρή Κυβέρνηση, για να περνούν τα νομοσχέδια και να μην κουνιέται φύλλο.

Ο λαός εδώ της Καστοριάς έχει πολύ ζωντανά παραδείγματα  όπως το κλάδο της γούνας.

Ειδικά τα τελευταία χρόνια που επιδεινώθηκε η κατάσταση  αποδείχτηκαν ‘τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα ‘ οι διθύραμβοι ‘ότι ο κλάδος της γούνας αντέχει την κρίση’ . Τότε η μεγαλοεργοδοσία πρόβαλλε τις εξαγωγές ως το φάρμακο για πάσα νόσο. Η πορεία των επόμενων χρόνων έδειξε ότι ο περιβόητος εξαγωγικός προσανατολισμός οδήγησε σε χρέη για τους μικρούς αυτοαπασχολούμενής και μαζικά λουκέτα, όπως και μαζική ανεργία για τους εργαζόμενου του κλάδου, που ψάχνουν τώρα το μεροκάματο σε κάθε νησί και τουρισμό προορισμό μέχρι και στην συγκομιδή των φρούτων σε γειτονικούς νομούς.

Η κυβέρνηση όμως έχει σταθερή πολιτική και σ αυτό: πακέτα στήριξής με γαλαντομία για τους γουνοβιομήχανους και ψίχουλα των επιδομάτων για τους εργαζόμενους.

Φίλες και φίλοι

συντρόφισσες και σύντροφοι

Στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας υπάρχουν δύο δείκτες που σχετίζονται με την πραγματικότητα και όχι με την εικονική πραγματικότητά που παρουσιάζουν τα άλλα κόμματα.

Το  19.1% ποσοστό ανεργίας, ρεκόρ πανελλαδικό, 10.1% μείωση του πληθυσμού στην τελευταία απογραφή, επίσης το μεγαλύτερο, ο Δήμος Καστοριάς το μεγαλύτερο της Δυτικής Μακεδονίας.

Το δημογραφικό πρόβλημα, προσφέρεται για να βγουν μια σειρά συμπεράσματα, ιδιαίτερα κρίσιμα για το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση για πάρα πολλά νέα ζευγάρια.

Η μείωση των γεννήσεων, τα προβλήματα στο δημογραφικό, η ερήμωση της υπαίθρου, κυρίως των χωριών, δεν είναι φυσικά φαινόμενα, ούτε μοιραία.

Είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών, που εφαρμόστηκαν ανεξαιρέτως από όλες τις κυβερνήσεις διαχρονικά, και οδήγησαν από τη μια στην τρομερή εργασιακή ανασφάλεια, την προοπτική γενικά στη ζωή των νέων, και από την άλλη υποβάθμισαν σταδιακά και απόλυτα συνειδητά, σημαντικές πλευρές για τις ζωές των οικογενειών της υπαίθρου. Τέτοιες είναι  η πρόσβαση σε σύγχρονες δομές υγείας, σε δημόσιες αθλητικές δομές, στον πολιτισμό και συνολικότερα σε ζητήματα που επιδρούν καθοριστικά στην ποιότητα τη ζωής.

Γιατί, το κύριο στην απόφαση ενός νέου ζευγαριού για το πότε και πού θα κάνει οικογένεια είναι στην ουσία οι οικονομικές, κοινωνικές συνθήκες μέσα στις οποίες ζει.

Να βάλουμε μια σειρά ερωτήματα: 

Δεν είναι λογικό να αναβάλλεται συνεχώς η απόφαση για απόκτηση του πρώτου παιδιού σε συνθήκες τρομερής εργασιακής ανασφάλειας, συνολικά ανασφάλειας για την επιβίωση, σε συνθήκες εκτόξευσης της ενεργειακής φτώχειας; Το 36.1% σήμερα των νέων ζευγαριών δεν καλύπτουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Ας δούμε και από αυτή τη σκοπιά το παράδειγμα της Υγεία

  • Από το 2009 μέχρι το 2015, όλες οι κυβερνήσεις της περιόδου, έκοψαν 7.3 δις από την κρατική χρηματοδότηση.  Από το 2015 μέχρι το 2019, την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οι επιχορηγήσεις των νοσοκομείων κόπηκαν κατά 45%. Εν μέσω πανδημίας, η κυβέρνηση της ΝΔ, έκοψε άλλα 851 εκατομμύρια ευρώ.
  • Αυτής της πολιτικής είναι συνέχεια το Νέο ΕΣΥ, που εμπορευματοποιεί παραπέρα την υγεία. Με το Νέο ΕΣΥ, που είναι φτιαγμένο με τα ίδια «παλιά» και «δοκιμασμένα» υλικά, ουσιαστικά διαμορφώνεται ένα ακόμα πεδίο κερδοφορίας, πιο σκληρό γιατί βασίζεται στην εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου. Διαμορφώνουν μέσα στα νοσοκομεία εγκαταστάσεις «φιλέτα», πληρωμένες από την τσέπη του λαού, για να «αλωνίζουν» οι ιδιώτες μέσα στα νοσοκομεία. Και από την άλλη αφήνουν νοσοκομεία της επαρχίας υποστλεχωμενα όπως γίνεται εδώ στην Καστοριά: Θέλουν και προτείνουν για το ΓΝ Καστοριάς από 110 νοσηλευτές να καταλήξουμε με 39 και από 72 ιατρούς να πάμε στους 18! Σήμερα λειτουργεί η κλινική με 1 καρδιολόγο μόνιμο και με μπαλώματα με άλλους που επιστρατεύουν. Αυτή είναι η εγκληματική τους πολιτική και για αυτήν μπορεί ο λαός της πόλης και όλου του νομού να του γυρίσει την πλάτη στις 21/5.

Στον αντίποδα το  ΚΚΕ παλεύει για ουσιαστική αναβάθμιση της Υγείας στο σήμερα, με προσλήψεις και νομιμοποίηση των εργαζομένων, στελέχωση των τμημάτων με τον απαραίτητο εξοπλισμό από τον κρατικό προϋπολογισμό. Υγεία Δωρεάν για όλους και όχι εμπόρευμα. Και αν κάποιοι θέτουν το ερώτημα που θα τα βρούμε τα χρήματα τους απαντάμε φορολογώντας τους εφοπλιστές, τους βιομήχανους, αυτούς που μέχρι τώρα πληρώνουν το 5% της φορολογίας ενώ όλοι εμείς δίνουμε το 95%.

Μήπως όμως κι εδώ δεν δικαιώθηκε το σύνθημα μας ¨μόνο ο λαός σώζει τον λαό. Αν δεν υπήρχαν οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των υγειονομικών και δεκάδων φορέων της πόλης δεν θα υπήρχε έστω και αυτή η ελάχιστη υποδομή στο τομέα της υγείας. Υπάρχει λοιπόν η πείρα που μπορεί να οδηγήσει στο συμπέρασμά γιατί ΚΚΕ ισχυρό και μέσα και έξω από την βουλή.

Για αυτό και επιμένουμε και σήμερα:

Οι εξελίξεις θέτουν το πραγματικό δίλημμα

Ή θα είναι δυνατός ο λαός ή θα είναι δυνατή η οποιαδήποτε αντιλαϊκή κυβέρνηση και ο λαός αδύναμος.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΕΤΕ ΤΟ ΚΚΕ

Γιατί το ΚΚΕ δεσμεύεται μόνο από τα συμφέροντα του λαού και των εργαζομένων, δεν ξεπληρώνει γραμμάτια στην εγχώρια και διεθνή ελίτ. Δεν σας είπε ποτέ ψέματα και γνωρίζετε ότι δε θα σας προδώσει.

Μπροστά στη δεδομένα αντιλαϊκή κυβέρνηση που θα προκύψει, τη διαφορά υπέρ του λαού μπορεί να την κάνει μόνο ένα πιο δυνατό ΚΚΕ. Περισσότεροι βουλευτές του ΚΚΕ σημαίνει περισσότερη δύναμη για να ακούγεται η φωνή και τα προβλήματα του λαού, περισσότεροι μαχητικοί “συμπαραστάτες” στον αγώνα για το δίκιο, για να μπαίνουν εμπόδια.

Γιατί η ψήφος στο ΚΚΕ μένει ΚΚΕ.

Δεν θα μεταλλαχτεί σε στήριξη ή ανοχή σε όποια κυβέρνηση κι αν προκύψει από τις εκλογές. Γιατί το ΚΚΕ θέλει να αλλάξει το σύστημα και όχι να το υπηρετήσει. Γιατί δεν είναι κάποιο κόμμα που εμφανίζεται, βοηθάει το πέρασμα της αντιλαϊκής πολιτικής και ύστερα αποσύρεται, όπως τα λεγόμενα μικρά κόμματα που αποδείχτηκαν …”μεγάλοι σύμμαχοι” του συστήματος. Αυτόν τον ρόλο προτίθενται να παίξουν και σήμερα δυνάμεις που έχουν ήδη κολλήσει ένσημα στην αντιλαϊκή πολιτική από υπουργικά και βουλευτικά έδρανα, ψηφίζοντας μέτρα-τραγωδία για τον λαό.

Το ΚΚΕ έχει πρόγραμμα εξουσίας – διακυβέρνησης.

Γιατί  έχει σχέδιο για το σήμερα και για το αύριο, φωτίζει µε το ανατρεπτικό του πρόγραμμα το δρόμο, για μια διαφορετική οργάνωση της κοινωνίας και της οικονομίας, µε το λαό στην εξουσία και ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει.

Το «πάμε και όπου βγει» των αστικών κομμάτων βγάζει μόνο σε όλο και χειρότερες καταστάσεις. Ο κόσμος, οι νέοι είμαστε για πολύ περισσότερα, μας αξίζουν όλα. Μπορούμε να χτίσουμε έναν κόσμο που όλα τα τραγικά που βιώνουμε σήμερα θα γίνου μόνο παρελθόν αυτού του συστήματος που τα βλέπει όλα με το πώς θα βγάλει περισσότερο κέρδος.

Γιατί το ΚΚΕ παλεύει για μία άλλη κοινωνία, όπου δε θα υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και όλα τα παιδιά της γης θα πιάσουνε γερά τα χέρια και ο κύκλος θα γίνει πολύ πολύ  μεγάλος που θα αγκαλιάσει ολόκληρη τη γη.

Back to top button