Κόσμος

Μ. Γιαννάκου για την αποστολή στο Έβερεστ: Μετά τα 8.000 μ. είναι η ζώνη θανάτου

Από το base camp του Έβερεστ, στα 5.364 μ. ύψόμετρο, όπου βρίσκεται για να επιτύχει έναν ακόμη δύσκολο στόχο μίλησε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» ο υπερμαραθωνοδρόμος και ορειβάτης Μάριος Γιαννάκου αποκαλύπτοντας ότι μετά από ενάμιση σχεδόν μήνα που διήρκεσε η διαδικασία εγκλιματισμού, αναμένει να φτιάξει ο καιρός για να κατακτήσει την κορυφή του διάσημου βουνού.

«Μιλάμε για ακραίο υψόμετρο. Πρέπει να δώσεις χρόνο στο σώμα σου να εγκλιματιστεί σε συνθήκες έλλειψης οξυγόνου. Είναι μια διαδικασία αναγκαστική για τους ορειβάτες που θέλουν να επιχειρήσουν να ανέβουν στην κορυφή» δήλωσε ο Έλληνας υπεραθλητής, επιβεβαιώνοντας ότι είναι μια δύσκολη διαδικασία και σωματικά και ψυχικά.

Περιγράφοντας το πιο πρόσφατο εγχείρημα του ανέφερε ότι η πεζοπορική διαδρομή ξεκίνησε από τη Λούκα σε υψόμετρο 3.000 μ, και διήρκεσε σχεδόν δύο εβδομάδες. «Σε 12 μέρες φτάσαμε στο base camp (βασική κατασκήνωση) και από κει και πέρα μετά συνεχίσαμε τη διαδικασία εγκλιματισμού». Όσον αφορά τις κλιματολογικές συνθήκες που αντιμετωπίζει στο Έβερεστ εξήγησε ότι την ημέρα η θερμοκρασία αυτή την περίοδο είναι 3 βαθμούς Κελσίου ενώ το βράδυ πέφτει στους -20 και πιο ψηλά αγγίζει τους -40 βαθμούς Κελσίου.

«Πάνω από τα 7.000 μέτρα θα βάλουμε συμπληρωματικό οξυγόνο γιατί μετά τα 8.000 μέτρα είναι η ζώνη θανάτου και πολύ λίγοι οργανισμοί μπορούν να αντέξουν παρατεταμένα σε ακραίο υψόμετρο, χωρίς συμπληρωματικό οξυγόνο» δήλωσε ο Έλληνας υπερμαραθωνοδρόμος και ορειβάτης.

Χάσαμε τρεις ορειβάτες πριν από τρεις εβδομάδες

Έχοντας βάλει ως στόχο να κατακτήσει την υψηλότερη κορυφή του κόσμου που είναι 8.748 μ. ο Μάριος Γιαννακού σημείωσε ότι ήδη βρίσκεται στο πιο επικίνδυνο σημείο, τον παγετώνα Κούμπου. «Είναι ένας κινούμενος γειτονικός όγκος όπου υπάρχουν πάρα πολλά σημεία τα οποία πρέπει να περάσεις με σκάλα. Δυστυχώς χάσαμε τρεις ορειβάτες σε αυτό το σημείο πριν περίπου τρεις εβδομάδες» ανέφερε προσθέτοντας ότι πάντα υπάρχει και το θέμα της έλλειψης οξυγόνου.

«Περιμένουμε μέσα στις επόμενες 6 – 7 μέρες να ανοίξει το “παράθυρο”. Δηλαδή, περίπου τρεις με τέσσερις μέρες για να προσεγγίσουμε την κορυφή. Υπολογίζουμε σε περίπου μια βδομάδα να ξεκινήσουμε την ανάβαση μας» δήλωσε στις «Συνδέσεις» ο μοναδικός Έλληνας που συμμετέχει στη νέα αυτή ορειβατική αποστολή.

Μιλώντας για το πώς διαχειρίζεται το χρόνο αναμονής στο Έβερεστ, στο σημείο όπου έχουν συγκεντρωθεί κορυφαίοι αλπινιστές από όλο τον κόσμο αποκάλυψε ότι συμμετέχει σε μια εμπορική αποστολή. «Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι φροντίζουν για εμάς το τι θα φάμε σε καθημερινή βάση., Όλη αυτή η προσπάθεια θα ήταν ανέφικτη χωρίς αυτούς τους ανθρώπους», σημείωσε ο Δραμινός αθλητής, που μαζί με την ομάδα του έχουν βάλει στόχο όχι μόνο να φτάσουν στην ψηλότερη κορυφή του πλανήτη, αλλά και στην κατάβαση ν’ αφήσουν μηδενικό αποτύπωμα στο βουνό.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Back to top button