ΕκδηλώσειςΚαστοριά

Η συμμετοχή των ΕΑΑΣ κι ΕΑΑΝ Σαλαμίνας στα «Παπαρρόδεια 2023» (φωτο)

Με κάθε επισημότητα και με πολλές εκδηλώσεις, τιμήθηκε και φέτος η μάχη  του Δισπηλιού Καστοριάς των Ελληνικών Δυνάμεων κατά των Γερμανών Ναζί εισβολέων τη Μεγάλη Τρίτη 15 Απριλίου 1941. Ο εορτασμός με τον τίτλο  «Παπαρρόδεια» στη μνήμη του Ταγματάρχη Πυροβολικού Ιωάννη Παπαρρόδου αποτελεί πρωτοβουλία του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Δισπηλιού Καστοριάς. Κατ’ αυτόν, τιμώνται επίσης ο Σαλαμινίος μόνιμος Ανθυπολοχαγός Πεζικού Άγγελος Βενετσάνος και άλλοι ένδεκα μη-γνωστοί εισέτι οπλίτες του Ελληνικού Στρατού, που έπεσαν κατά τη μάχη. Τις εκδηλώσεις διοργάνωσαν η Ιερά Μητρόπολη Καστορίας, η  Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας-Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς και ο Δήμος  Καστοριάς-Κοινότητα Δισπηλιού.

Παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Κος Γεώργιος  Κασαπίδης, η Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Κα Δέσποινα Κοζατσάνη, οι Δήμαρχοι  Καστοριάς Κος Ιωάννης Κορεντσίδης και Λαμιέων Κος Ευθύμιος Καραΐσκος, ο  Διοικητής της 9ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας Πεζικού «Αδριανούπολη»  Ταξίαρχος Κοσμάς Καλμανίδης, ο Διοικητής του 15 Συντάγματος Πεζικού «XV ΜΠ»  Αντισυνταγματάρχης (ΠΖ) Θωμάς Γεωργιάδης, οι τοπικοί Διευθυντές ΕΛΑΣ και  Πυροσβεστικής, και άλλοι. Τη Σαλαμίνα εκπροσώπησαν ο Αντιπρόεδρος του  Παραρτήματος της ΕΑΑΣ Ταξίαρχος εα Όθων Κυπριωτάκης και ο Γραμματέας του  Παραρτήματος της ΕΑΑΝ Πλωτάρχης εα Νικόλαος Γραμματικός ΠΝ, ερευνητής της ιστορίας των πεσόντων Σαλαμινίων κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ παρών ήταν και ο ανηψιός και συνώνυμος του ήρωα Κος Άγγελος Βενετσάνος.  Στα πλαίσια της παρουσίας τους στην Καστοριά, οι εκπρόσωποι των  Παραρτημάτων Σαλαμίνος ΕΑΑΣ και ΕΑΑΝ μετέβησαν την 5 Μαΐου 2023 στο  συνοριακό φυλάκιο Κρυσταλλοπηγής του 574 Μηχανοποιημένου Τάγματος Πεζικού,  όπου ο Αντιπρόεδρος του Παραρτήματος Σαλαμίνος της ΕΑΑΣ επέδωσε στον  Αρχιφύλακα ΔΕΑ (ΠΖ) Κωνσταντίνο Αδάμ ως δώρο της Ένωσης και του  Παραρτήματος ένα υπολογιστή για χρήση από το προσωπικό, παρουσία των  Διοικητών του 15 ΣΠ και του Τάγματος Αντισυνταγματάρχη (ΠΖ) Παύλου  Εφαπλωματία.

Το εσπέρας του Σαββάτου 6 Μαΐου 2023 πραγματοποιήθηκε συμβολική  ποδηλατοδρομία από το συνοριακό φυλάκιο «Νίκης» Φλώρινας προς το σημείο της  μάχης από τον Ποδηλατικό Σύλλογο Καστοριάς «620». Στη συνέχεια, ακολούθησε  εκδήλωση στην αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου Δισπηλιού, με βράβευση των  ποδηλατών, σχετική ομιλία του φιλόλογου καθηγητή Κου Αλέξανδρου Μακρίδη,  χαιρετισμούς της Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς και του Αντιπροέδρου του  Παραρτήματος Σαλαμίνος της ΕΑΑΣ, και συναυλία του Χορωδιακού Συνόλου  Βυζαντινής και Εκκλησιαστικής Μουσικής της Ι.Μ. Καστορίας «Άγιος Μηνάς»  (πολιούχος της πόλης).

Το πρωί της Κυριακής 7 Μαΐου 2023, τελέσθηκε Όρθρος και Αρχιερατικό  Συλλείτουργο στο μεγαλοπρεπή Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου Δισπηλιού, προεξάρχοντος  του σεβ Μητροπολίτη Σμύρνης κκ Βαρθολομαίου, συλλειτουργούντων του σεβ  Μητροπολίτη Καστορίας κκ Καλλινίκου, αρχιμανδρίτη εκπροσώπου του σεβ  Μητροπολίτη Φθιώτιδος κκ Συμεών, του εφημερίου του ναού και άλλων κληρικών.

Μετά τη Θεία Λειτουργία ο σεβ Μητροπολίτης Σμύρνης έψαλε Ιερό  Μνημόσυνο των ηρώων. Στη συνέχεια, στο χώρο της προτομής του Ταγματάρχη  Παπαρρόδου, τελέσθηκε Ιερό Τρισάγιο και έγινε κατάθεση στεφάνων από τις  περιφερειακές, τοπικές, στρατιωτικές και λοιπές αρχές, τον Πρόεδρο του Τοπικού  Παραρτήματος Καστοριάς της ΕΑΑΣ, Υποστράτηγο εα Ηλία Τζωρτζόπουλο, και τους  εκπροσώπους των Παραρτημάτων Σαλαμίνος ΕΑΑΣ και ΕΑΑΝ, τις αρχές που ήλθαν  από Λαμία και Υπάτη, και τους συγγενείς των πεσόντων.

Ακολούθησε στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου, υπογραφή Συμφώνου  Αδελφοποίησης των Κοινοτήτων Δισπηλιού και Υπάτης (πατρίδας του Παπαρρόδου)  από τους Προέδρους τους, παρουσία των αντιστοίχων Δημάρχων Καστοριάς και  Λαμιέων και της Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς. Στο τέλος, επιδόθηκαν έπαινοι σε  μαθητές σχολείων της Καστοριάς που αρίστευσαν στο σχετικό διαγωνισμό έκθεσης  με θέμα τη μάχη του Δισπηλιού κατά των Ναζί εισβολέων, και αναμνηστικά στους  συμμετέχοντες από τις ΕΑΑΣ και ΕΑΑΝ Σαλαμίνος και τους συγγενείς των ηρώων  Παπαρρόδου και Βενετσάνου. Οι λαμπρές εκδηλώσεις έκλεισαν με παραδοσιακούς  χορούς από το συγκρότημα του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Δισπηλιού. 

 

 

Back to top button