Ελλάδα

«Πικρή μικρή μου αγάπη»

«Πικρή μικρή μου αγάπη»: Η ραδιοφωνική σειρά που άφησε εποχή

Οι ραδιοφωνικές σειρές γνώρισαν μεγάλη επιτυχία και στην Ελλάδα στις δεκαετίες του ’50 και του ’60, την εποχή που το ραδιόφωνο κατείχε στα σπίτια τη σημερινή κεντρική θέση της τηλεόρασης και όλη η οικογένεια συγκεντρωνόταν γύρω του για να ακούσει τα αγαπημένα της προγράμματα.

Του Χρήστου Ασημακόπουλου

Τα πρωινά όμως που οι νοικοκυρές έμεναν μόνες στο σπίτι, ανθούσαν οι ραδιοφωνικές σαπουνόπερες που είχαν όλες σχεδόν στη θεματολογία τους έναν μεγάλο έρωτα και την απαραίτητη δράση.

Η μακροβιότερη καθημερινή ραδιοφωνική σειρά Η «Πικρή μικρή μου αγάπη» ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’60. Ακουγόταν για σχεδόν έξι χρόνια καθημερινά στις 11.30 π.μ -πλην Σαββάτου και Κύριακής- από το 1962 ως το 1968, από τη συχνότητα του  Σταθμού των Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΕΝΕΔ).

Γνώρισε τεράστια επιτυχία και άγγιξε τις χίλιες συνέχειες! Ο Στέφανος Ληναίος και  η Έλλη Φωτίου ζωντάνευαν τις ιστορίες του Βαγγέλη Γκούφα υποδυόμενοι τους ήρωές του, Αλέξη Φραγκόπουλο και  Βάνα Βασιλειάδη.

Το εξαιρετικό σενάριο και η αριστοτεχνική ραδιοσκηνοθεσία του Γκούφα σε συνδυασμό με ένα καστ πολλών άλλων γνωστών ηθοποιών δημιούργησαν αυτή την ραδιοφωνική σειρά που έγραψε ιστορία.

Η «Πικρή μικρή μου αγάπη» άντεξε περισσότερο από τις άλλες δημοφιλείς σειρές της εποχής, όπως  «Το σπίτι των Ανέμων», «Μιράντα», «Λάουρα» και «Μαρίνα – ένα κορίτσι αλλιώτικο από τα άλλα». Οι πρωταγωνιστές της λατρεύτηκαν κυριολεκτικά από το ραδιοφωνικό κοινό.

Πως όμως ξεκίνησε η ιδέα για τη δημιουργία της σειράς; Η πολυεθνική Unilever, με το απορρυπαντικό Tide, ήθελε να εισβάλει και να καθιερωθεί στην ελληνική αγορά μέσω ενός «μαζικού» καλλιτεχνικού προϊόντος.

Ο πολυτάλαντος σεναριογράφος και στιχουργός Βαγγέλης Γκούφας εργαζόταν εκείνα τα χρόνια ως κειμενογράφος διαφημιστικών μηνυμάτων μαζί με τον μεγάλο μας συγγραφέα Μ. Καραγάτση ο οποίος υπήρξε μέτοχος της ΑΔΕΛ και εργοδότης του.

«Ηταν ένας αγαθότατος, πανέξυπνος και εγγράμματος άνθρωπος», είχε πει ο ίδιος ο Βαγγέλης Γκούφας.

Έτσι λόγω της εργασίας του αλλά και για βιοποριστικούς λόγους ανέλαβε τη συγγραφή του σεναρίου. Ας δούμε όμως μια συνοπτική παρουσίαση της υπόθεσης της σειράς «Μικρή πικρής μου αγάπης»:

«Όταν ο Αλέξης και η Βάνα συναντιούνται, συγκλονίζονται από έντονα συναισθήματα και νιώθουν να παρασύρονται στη δίνη ενός ακατανίκητου πάθους. Πριν προλάβουν, όμως, να ζήσουν την αγάπη τους, η σκληρή πραγματικότητα ανατρέπει τα δεδομένα και τους οδηγεί από το όνειρο στη φωτιά του μίσους.

Θα καταφέρει ο έρωτας να νικήσει τα εμπόδια ή θα συντριβεί στη δύναμη του πεπρωμένου που αδυσώπητο παραμονεύει στο δρόμο τους; Μια ιστορία όλο συγκίνηση και πάθος, γεμάτη περιπέτειες, απρόοπτα και ανατροπές».

Συγχρόνως με την ραδιοφωνική εκπομπή εκδίδεται και ένας ομώνυμος τίτλος σε περιοδικό μικρού μεγέθους που κυκλοφορεί εβδομαδιαία στα περίπτερα από τον Π. Σαμαρά το 1965, σε 129 τεύχη. Ακολούθησε την ερχόμενη χρονιά η έκδοσή της σε δεκαπέντε τουλάχιστον χαρτόδετους και λινόδετους τόμους.

Σε αυτούς ο Βαγγέλης Γκούφας υπογράφει, λόγω του αριστερού αγωνιστικού του παρελθόντος, ως Βαγγέλης Μιρζάνης το οποίο ήταν το όνομα του πεθερού του. Το 2004 ο Βαγγέλης Γκούφας σε συνέντευξη ποταμό που παραχώρησε στον Κώστα Μπαλαχούτη για το περιοδικό «Δίφωνο», αφηγείται:

«Κλασικό σήριαλ είναι η Μικρή Πικρή μου Αγάπη. Πεντέμισι χρόνια, κάθε μέρα, κάθε μέρα… Είχα πάθει την ζημιά της ζωής μου. Παραθερίζουμε στην Νάξο με την Ναταλί. Έχω γράψει κατεβατά για μήνες για να καλυφθεί η απουσία μου.

Ένα πρωί με περιμένουν κάτι κυρίες βαθιά στεναχωρημένες και μου λένε: Κύριε Γκούφα, γιατί μας το κάνατε αυτό. Λέω τι σας έκανα. Γιατί πεθάνατε την πρωταγωνίστρια;΄Τα ίδια και χειρότερα και με την μάνα μου. Υπήρχε μια ταύτιση πρωτοφανής.

Το ραδιόφωνο έχει ένα επιπλέον ατού σε σχέση με την τηλεόραση. Λες για παράδειγμα η Λίτσα. Η Λίτσα η δικιά σου, η δικιά μου… αφήνει περιθώρια να λειτουργήσει η φαντασία. Ενώ στην τηλεόραση η Λίτσα είναι π.χ. η Φωτίου, ένα συγκεκριμένο πρόσωπο.

Όταν στα πλαίσια της Μικρής Πικρής μου Αγάπης, παντρεύονται οι πρωταγωνιστές που υποδύονται με τις φωνές τους ο Στέφανος Ληναίος και η Έλλη Φωτίου, τα δώρα του γάμου που κατέφθασαν ήταν αμέτρητα. Τα οποία και επιστρέψαμε βέβαια.»

Μπορείτε να διαβάσετε εδώ όλη την συνέντευξη όπως αποτυπώθηκε στο σχετικό αφιέρωμα του ogdoo.gr για τον Βαγγέλη Γκούφα.

Η«Πικρή μικρή μου αγάπη» μπορεί να παρήλθε μαζί με την εποχή της, παραμένει όμως πάντα ζωντανή στη μνήμη των ακροατών της και αντιπροσωπεύει τη μαγική διάσταση του ραδιοφώνου να συνοδεύουμε το λόγο με τις αυστηρά προσωπικές μας εικόνες.

Ακούστε ένα απολαυστικό ηχητικό απόσπασμα της σειράς από το αρχείο της ελληνικής ραδιοφωνίας. Οι διάλογοι είναι αποκαλυπτικοί των ηθών της εποχής.

 

 

 

Back to top button