Ελλάδα

Ιστορία και πολιτισμός στο μουσείο των Ιωαννίνων Ίτς-Καλέ (βίντεο)

Φορτωμένο από μνήμες το κάστρο των Ιωαννίνων, με την ακρόπολη του Ιτς Καλέ  δεσπόζει στον χώρο και στον χρόνο. Το παλαιότερο βυζαντινό κάστρο στην ελληνική επικράτεια, την εποχή του Αλή Πασά αποτελούσε το μεγαλύτερο διοικητικό κέντρο της Ηπείρου. Μέσα στο κάστρο βρίσκεται το βυζαντινό Μουσείο έχει εικόνες αντικείμενα καθημερινής χρήσης από την τουρκοκρατία νομίσματα, κοσμήματα,

Η Βαρβάρα Παπαδοπούλου έφορος αρχαιοτήτων Ιωαννίνων ξεναγεί τον επισκέπτη στον επιβλητικό χώρο του Ιτς-Καλέ, ένα στρατιωτικό οχυρό και διαχρονικό  πολιτιστικό πάρκο, όπου φιλοξενείται το βυζαντινό μουσείο.

Στεγάζεται σε κτήριο που ανοικοδομήθηκε στα ερείπια του σεραγιού του Αλή Πασά, όπου εξελίχθηκαν τραγικά γεγονότα της νεότερης ιστορίας, και το οποίο καταστράφηκε ολοκληρωτικά από πυρκαγιά το 1870. Στο μουσείο εκτίθενται τα ευρήματα της ευρύτερης περιοχής της Ηπείρου, από την παλαιο-χριστιανική, βυζαντινή και μεταβυζαντινή περίοδο. Στις συλλογές του περιλαμβάνονται παλαιοχριστιανικά και βυζαντινά γλυπτά, ευρήματα από την Άρτα, κεραμικά, βιβλία και εικόνες.

Ο χώρος χρησιμοποιείται και ως πολιτιστικό κέντρο, όπου λαμβάνουν χώρα μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις, καθώς και πολλές περιοδικές εκθέσεις. Στο Ίτς-Καλέ λειτουργεί και το μουσείο αργυροτεχνίας Ιωαννίνων, όπου διασώζεται η γνώσης της ηπειρώτικης αργυροτεχνίας, με μια συλλογή αργυροχοΐας και πολυτελή εκθέματα, καθημερινής χρήσης των Ιωαννιτών. Τα αναστηλωμένα κτήρια, σε συνδυασμό με το μοναδικό τοπίο, αποτελούν ακόμη ένα κίνητρο για να επισκεφτεί κάποιος την περιοχή.

ertnews.gr

Back to top button