Κόσμος

Γαλλία: Με ηλεκτρονικό βραχιόλι για έναν χρόνο μετά την ήττα στο εφετείο ο Σαρκοζί

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, καταδικάστηκε την Τετάρτη στο Παρίσι, σε δεύτερο βαθμό, σε φυλάκιση τριών ετών, το ένα από τα οποία χωρίς αναστολή, για διαφθορά και αθέμιτη άσκηση επιρροής, μια ποινή πρωτοφανή για πρώην πρόεδρο της χώρας. Ωστόσο, αντί να πάει στη φυλακή, θα φέρει βραχιολάκι για τον υπόλοιπο χρόνο.

Το δικαστήριο επικύρωσε την ποινή φυλάκισης τριών ετών. Ανέφερε ότι δύο από αυτά τα χρόνια είχαν ανασταλεί και ότι ο Σαρκοζί θα φορέσει ηλεκτρονικό βραχιόλι αντί να πάει στη φυλακή.

Ο παλιός δικηγόρος του Ν. Σαρκοζί, Τιερί Ερζόγκ, και ο πρώην υψηλόβαθμος δικαστής, Ζιλμπέρ Αζιμπέρ, καταδικάστηκαν στις ίδιες ποινές.

Ταυτόχρονα, το Εφετείο στέρησε από τον Ν. Σαρκοζί τα πολιτικά δικαιώματά του για τρία χρόνια, πράγμα που του απαγορεύει να θέσει υποψηφιότητα για να εκλεγεί. Επίσης απαγόρευσε στον Τ. Ερζόγκ να δικηγορεί για τρία χρόνια.

Ο Νικολά Σαρκοζί εμφανίστηκε στο δικαστήριο φορώντας σκούρο γκρι κοστούμι και φαινόταν νευρικός. Χτύπησε φιλικά στην πλάτη τους δικηγόρους του και χαμογελούσε περιστασιακά καθώς καθόταν πριν ξεκινήσει η διαδικασία.

Πρωτοβάθμιο δικαστήριο, το 2021, είχε κρίνει ένοχο τον κ. Σαρκοζί για απόπειρα δωροδοκίας δικαστή μετά την αποχώρησή του από το αξίωμα και για διαπραγμάτευση επιρροής με αντάλλαγμα εμπιστευτικές πληροφορίες σχετικά με έρευνα για τα οικονομικά της εκστρατείας του το 2007.

Η καταδίκη του σηματοδότησε μια εκπληκτική πτώση από την κορυφή για έναν πρώην πρόεδρο που κάποτε είχε κατακτήσει τον κόσμο, ενώ πρόκειται για μία από τις πολλές νομικές μάχες που δίνει ο πρώην πρόεδρος την τελευταία δεκαετία.

Ο 68χρονος Σαρκοζί, που υπηρέτησε για μία θητεία ως πρόεδρος της Γαλλίας, από το 2007 έως το 2012, αρνείται συνεχώς οποιαδήποτε αδικοπραγία.

Η συνήγορός του, Ζακλίν Λαφρόν, δήλωσε την Τετάρτη πως η απόφαση είναι μοναδικά άδικη και ότι «βρισκόμαστε στην αρχή της διαδικασίας, θα το πάμε μέχρι τέλους».

ΑΠΕ

Back to top button