Καστοριά

Συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Καστοριάς ενόψει της Αντιπυρικής Περιόδου

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Μαΐου 2022  στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, η προγραμματισμένη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.), με θέμα: «Σχεδιασμός και Δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω των δασικών πυρκαγιών κατά την αντιπυρική περίοδο 2023».

Στόχος της συνάντησης ήταν να γίνουν όλες οι προπαρασκευαστικές ενέργειες και να επικαιροποιηθεί το σχέδιο δράσης όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, βάση του σχεδίου «ΙΟΛΑΟΣ 2», ώστε να υπάρξει η καλύτερη δυνατή  αντιμετώπιση των κινδύνων που μπορεί  προκληθούν από δασικές πυρκαγιές, ενόψει της αντιπυρικής περιόδου.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, τέθηκαν επί τάπητος τα θέματα σχετικά με :

  • την υλοποίηση των έργων και εργασιών προληπτικού καθαρισμού της βλάστησης στο οδικό δίκτυο της ΠΕ Καστοριάς.
  • την ετοιμότητα του δυναμικού και μέσων για διάθεση προς υποβοήθηση του έργου του Πυροσβεστικού Σώματος.
  • τα μέτρα πρόληψης και ετοιμότητας κατά τις ημέρες υψηλής επικινδυνότητας, βάση του Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς.
  • τη διασφάλιση της επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
  • τον συντονισμό σε περιφερειακό επίπεδο της αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και διαχείρισης των συνεπειών που προκαλούνται από τις δασικές πυρκαγιές.
  • την υλοποίηση της δράσης της οργανωμένης απομάκρυνσης πολιτών και των σχεδίων εκκένωσης περιοχών πλησίον  δασικών εκτάσεων.
  • τη δράση εθελοντικών ομάδων σε επίπεδο τοπικών κοινοτήτων με μέριμνα των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων
  • την ενημέρωση των πολιτών για την τήρηση υποχρέωσης καθαρισμού των οικοπέδων και την απαγόρευσης καύσης υπολειμμάτων καλλιεργειών χωρίς την άδεια της πυροσβεστικής υπηρεσίας, καθώς και τις οδηγίες της εκδοθείσας Πυροσβεστικής διάταξης.
  • Την ανάγκη σύγκλισης, ενημέρωσης και ενεργοποίησης των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων
  • Την συνδρομή των Εθελοντικών οργανώσεων σε θέματα πυρασφάλειας.

Στη συνεδρίαση προήδρευσε ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Θωμάς Μάνος, λόγω έκτακτης απουσίας της Αντιπεριφερειάρχη Δέσποινας Κοζατσάνη και συμμετείχαν ο Διευθυντής   Πολιτικής Προστασίας Περιφ. Δυτ. Μακεδονίας Ν. Συλλίρης, ο Διοικητής Π.Υ. Νομού Καστοριάς  Πύραρχος Ι. Αμανατίδης, ο Αντιπύραρχος Π.Υ. Καστοριάς Δ. Παπουτσίδης, ο Αστυνομικός Υπο/ντης της Δ/νσης Αστυνομίας Καστοριάς   Κ. Κοτσώνης, εκπρόσωπος του 15ου “XV ΜΠ» Ταγματάτχης Β. Πατσιάρας, ο Αντιδήμαρχος Πολ. Προστασίας Καστοριάς Δ. Λίτσκας, οι Αντιδήμαρχοι  Πολ. Προστασίας και Αμαξοστασίου Άργους Ορεστικού Τ. Τσιόλας, Χ. Ε μμανουήλ, ο εκπρόσωπος  Πολ. Προστασίας του Δήμου Νεστορίου Λ.  Εκιντσόγλου, ο Δ/ντης Δασών Καστοριάς Α. Ζυγούρας, η Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Καστοριάς Α. Σκρέκα, η Προϊσταμένη ΕΚΑΒ Δυτ. Μακεδονίας Γ. Γκριτζέλη, ο υπεύθυνος ΕΚΑΒ τομέα Καστοριάς Σ. Λαζούρας, η καθηγήτρια του Παν. Δυτ. Μακεδονίας με ειδίκευση στην Επικοινωνιακή Διαχείριση Κρίσεων και Κινδύνου Α. Τριανταφυλλίδου, ο εκπρόσωπος της Ι.Μ. Καστοριάς πατήρ Χ. Μεσημέρης,  εκπρόσωπος του ΤΑΠ,  εμπλεκόμενοι υπηρεσιακοί παράγοντες της Π.Ε. και του Δήμου Καστοριάς και  εκπρόσωποι εθελοντικών οργανώσεων.

σοππ σοππ

Back to top button